ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Γρηγορείτε κ. πρωθυπουργέ!

Γρηγορείτε κ. πρωθυπουργέ!

Tου δημοσιογράφου Γιώργου Ν. Τσιούνη

Τα μάτια σας δεκατέσσερα πρέπει να έχετε κ. Παπανδρέου, κυρίως προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός σας.
Τα μάτια σας δεκατέσσερα για ορισμένους υπουργούς σας, οι οποίοι έχουν ξεφύγει τελείως από τον σοσιαλιστικό φιλολαϊκό δρόμο και από την λαϊκή εντολή και τάσσονται απροκάλυπτα, υπέρ της αδηφάγου κεφαλαιοκρατίας!
Ναι, υπάρχουν κ. Παπανδρέου υπουργοί σας, που παρά την όχι και τόσο αποτελεσματική «επιτήρηση» του κ. Πάγκαλου, με διάφορα προσχήματα, ενεργούν φιλοκαπιταλιστικά και αντιλαϊκά, όχι βέβαια γιατί αυτό επιτάσσουν το περίφημο «μνημόνιο», η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. που, με το αζημίωτο, μας δανείζουν.
Είναι, ειλικρινά κ. πρωθυπουργέ, η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια θα συμφωνήσω με την κ. Παπαρήγα, με την οποία με χωρίζει ιδεολογική άβυσσος.
Συμφωνώ με την συχνά επαναλαμβανόμενη ρήση της, ότι : «υπουργικές ενέργειες είναι υπέρ της κεφαλαιοκρατίας και κατά του λαού».
Αυτή, δυστυχώς, είναι η πικρή αλήθεια.
Και εξηγούμαι :
Μετά από πολύχρονους δημοσιογραφικούς αγώνες, η κυβέρνησή σας ικανοποίησε το αίτημα των λειτουργών του τύπου και των λοιπών ΜΜΕ, καθώς και του διοικητικού προσωπικού για την επιβολή αγγελιοσήμου στις  διαδικτυακές διαφημίσεις των διαφόρων portals, ιστοσελίδων κλπ. και την ασφάλιση και νόμιμη μισθοδοσία των εργαζομένων στα μέσα αυτά των μεγιστάνων εκδοτών, καναλαρχών και επιχειρηματιών, νέων κυρίως δημοσιογράφων, που τώρα αμείβονται με εξευτελιστικά ποσά από 300 μέχρι 400 και 500 €, δηλαδή παίρνουν τα ναύλα τους και ούτε!!
Με την διάταξη αυτή, η κατηγορία των αγωνιστών αυτών της δημοσιογραφίας, θα έμπαινε σε ρυθμό επαγγελματικής και συνδικαλιστικής αποκατάστασης και κατοχύρωσης και θα σας ευγνωμονούσαν εσαεί τόσον αυτοί οι εργαζόμενοι όσον και οι οικογένειές τους.
Εδώ, είναι αναγκαίο να σας υπενθυμίσω, διότι πιστεύω ότι το γνωρίζετε, πως το «αγγελιόσημο» δεν αποτελεί χαριστική πράξη στους λειτουργούς του τύπου, αλλά στους εργοδότες, τους εκδότες, καναλάρχες κλπ διότι αντικατέστησε ή καλύτερα υποκατέστησε τις εργοδοτικές εισφορές από τις οποίες τους απάλλαξε με το πρόσχημα της βοήθειας στις επιχειρήσεις που ενημερώνουν το κοινό.
Αυτή είναι η αλήθεια, όπως αλήθεια είναι, ότι το κράτος δεν βοηθά ούτε με ένα ευρώ τα δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αντίθετα τα αρμέγει, «αρπάζοντας» το 10% του αγγελιόσημου με το νόμο της… αξέχαστης κυρίας Πετραλιά που ο λαός την έστειλε στο σπίτι της, ελπίζω για πάντα.
Έτσι λοιπόν κ. πρωθυπουργέ, κουτσουρεμένο έφθασε στην αρμόδια επιτροπή το άρθρο 67 του νομοσχεδίου. Προέβλεπε μόνον αγγελιόσημο στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, αντί να το επιβάλει σε όλες ανεξαιρέτως τις ιστοσελίδες, portals κλπ του διαδικτύου.
Αλλά και αυτό κ. Παπανδρέου, αυτό το άρθρο 67, το απέσυρε ο υπουργός σας  ο κ. Λομβέρδος, γιατί δεν άρεσε στους διαφημιστές για τους λόγους που αυτοί γνωρίζουν και τους εκθέτει λεπτομερώς η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ της 2/7/2010, στους εκδότες και κυρίως στο συγκρότημα Αλαφούζου, που μάλιστα, δια του ΣΚΑΪ ζήτησε την πλήρη και ολοκληρωτική κατάργηση του αγγελιοσήμου!!
Πρόκειται για συγκρότημα εφοπλιστών με πολλά καράβια, επιχειρήσεις, την «Καθημερινή», την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, άλλα έντυπα κλπ.
Απαίτηση των δημοσιογράφων είναι ο υπουργός σας Εργασίας, ο κ. Λομβέρδος να επαναφέρει αμέσως στην ολομέλεια το άρθρο 67 πλήρες και με διατάξεις που θα καλύπτουν τις διαφημίσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις δραστηριότητες στο διαδίκτυο.
Ανεξαιρέτως κ. πρωθυπουργέ.
Έχουμε όμως κ. Παπανδρέου και τις διαμάχες και τους εμφύλιους πολέμους μεταξύ των υπουργών σας και μεταξύ βουλευτών του κόμματος σας και υπουργών.
Προχθές είχαμε τον οξύτατο διάλογο Βάσως – Μαριλίζας και την απερίφραστη «κατηγορία» της πρώτης για την δεύτερη, ότι «δεν μπορεί η βουλή να γίνεται πλυντήριο για να ξεπλένονται παρανομίες», αναφερόμενη στα 6,2 δις ευρώ που ρυθμίζονται με τροπολογίες της υπουργού.
Υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως η αντίθεση Παπακωνσταντίνου – Ρέππα για τα ελλείμματα – μαμούθ στις συγκοινωνίες.
Αυτά τα ολίγα αλλά πολύ σημαντικά για τον λαό μας που σας ψήφισε και περιμένει από σας μέτρα ανακούφισης για τις ασθενείς τάξεις που ήδη υποφέρουν εξ’ αιτίας των «επιτευγμάτων» της προηγούμενης εξαετίας και όχι μέτρα συσσώρευσης και νέου πλουτισμού στους αδίστακτους καπιταλίστες, στους κεφαλαιοκράτες και στους αετονύχηδες αεριτζήδες.
Περιμένει ο λαός πολλά από εσάς κ. πρωθυπουργέ, κ. Γεώργιε Παπανδρέου, εγγονέ του γέρου της δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου και γιε του Ανδρέα Παπανδρέου που κυριολεκτικά αναμόρφωσε, άλλαξε την Ελλάδα και την οδήγησε στον χώρο των συγχρόνων ανεπτυγμένων κρατών.
Περιμένουμε πολλά από εσάς.
Μην το ξεχνάτε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ