ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΕΥΑΓ.ΤΑΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2016

 Αγαπητοί συνάδελφοι και εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ, Συνάδελφοι Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

Αγαπητή Πρόεδρε του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Πρόεδροι και Γεν. Γραμματείς των Ομοσπονδιών ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ και των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΘ.

Σας καλωσορίζω στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΔΟΕΑΠ και σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε με την παρουσία σας.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή χρονιά, υγεία, ταχεία έξοδο από την κρίση, εργασία, ευημερία και δημιουργία για όλους.

Η σημερινή μας εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς ο κονιορτός της βόμβας του ασφαλιστικού δεν έχει καλά – καλά καθίσει και ο κλάδος των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι, των σκληρά δοκιμαζόμενων συναδέλφων, που δυστυχώς εργάζονται υπαμειβόμενοι και υποαπασχολούμενοι σε καθεστώς πλέον γαλέρας, εξαιτίας της επιβολής των μνημονιακών νόμων.

Το αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοίκητο Ταμείο μας, χάρη και στην προσπάθεια των εργαζομένων του, αποτελεί την τελευταία νησίδα ασφαλείας για την επικούρηση και περίθαλψη των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΔΟΕΑΠ είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτος και με την αγαστή συνεργασία των ενώσεων και των ομοσπονδιών θα αγωνισθούμε και θα σταθούμε απέναντι σε όποια προσπάθεια υπονόμευσης του.

Σήμερα καλύπτουμε γύρω στις 20.000 άμεσα και έμμεσα μέλη και παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, στο τέλος θα καταφέρουμε να κρατήσουμε όρθιο τον Οργανισμό και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες στον κλάδο.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι τα ασφαλιστικά μας ταμεία, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχουν επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό και να τονίζουμε ότι η βιωσιμότητά τους συναρτάται άμεσα και με την διατήρηση και επέκταση του αγγελιοσήμου στα ενημερωτικά site καθώς και με την πάταξη της κλοπής του.

Όπως δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το αγγελιόσημο υποκαθιστά την εργοδοτική εισφορά, δεν επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φόρος υπέρ τρίτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η δραματική μείωση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ τα τελευταία εξι χρόνια λόγω της κρίσης και των μνημονίων, σε συνδυασμό με την δήμευση των αποθεματικών από το PSΙ, ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.

Για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στην κοινωνική του αποστολή, ο οργανισμός πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Έτσι είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε εξορθολογισμούς δαπανών, μισθών, συντάξεων και να ρευστοποιεί αποθεματικά για να καλύψει τις τρέχουσες ανελαστικές του υποχρεώσεις, δηλαδή συντάξεις, περίθαλψη και μισθούς.

Παρά τις αντιξοότητες θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επιστροφή των αποθεματικών που δήμευσε το κράτος με το ληστρικό PSI, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλοπής του αγγελιοσήμου, με την θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλα τα Μέσα.

Οι στιγμές απαιτούν υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, αγωνιστική επαγρύπνηση και ενότητα των εργαζομένων στην Ενημέρωση για την σωτηρία και την βιωσιμότητα των ταμείων και του κλάδου.

Τέλος, μαζί με τις ευχές μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ θα υπερασπισθεί, σε αγαστή συνεργασία με τις Ενώσεις μας, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.

Σας ευχαριστώ,