Κλάδος Υγείας

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η υπογονιμότητα μπορεί να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Η επιθυμία και ο διακαής πόθος  πολλών ζευγαριών για την απόκτηση ενός παιδιού, πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται. Ο αντίκτυπος της αποτυχίας  εντοπίζεται σε ψυχολογικό, σωματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, η ελπίδα πάντα υπάρχει…

Ο όρος Εξωσωματική Γονιμοποίηση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα  υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Από τη γέννηση της Louise Brown, το 1978, το πρώτο παιδί εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι σήμερα, χιλιάδες  ζευγάρια έχουν πετύχει να τεκνοποιήσουν. Συνήθως το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει στο 60-65% μετά από 3-4 κύκλους προσπάθειας, ενώ η πιθανότητα πολύδυμης κύησης ανέρχεται στο 25%.

O ΕΔΟΕΑΠ, με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, ενσωματώνοντας όλες τις Νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν αυτό το καθεστώς και πάντα με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα και στην προστασία της υγείας των ασφαλισμένων, όρισε τις προϋποθέσειςένταξης στις διαδικασίες:

 Α.  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματικής γονιμοποίησης) και

Β.  πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας (σπερματέγχυση).

Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί η ένταξη της ασφαλισμένης στη σχετική διαδικασία.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (εξωσωματική)

Προϋποθέσεις

 • Ηλικία μέχρι 50 ετών σύμφωνα με όσα ορίζει το Νομικό πλαίσιο
 • Η ασφαλισμένη θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με γυναικολόγο του Οργανισμού για σχηματισμό του σχετικού φακέλου.

Δικαιολογητικά:

 • Σαλπιγγογραφία τελευταίας πενταετίας
 • Σπερμοδιάγραμμα τελευταίου εξαμήνου
 • Υπερηχογράφημα τελευταίου εξαμήνου

Η ασφαλισμένη προσκομίζει επίσης τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την οικογενειακή της κατάσταση. Ο ΕΔΟΕΑΠ καλύπτει τη δαπάνη για εξωσωματική γονιμοποίηση και για άγαμα θήλεα άμεσα μέλη.

Με τα ανωτέρω δικαιολογητικά, σχηματίζεται ο ιατρικός φάκελος. Οι ιατροί του ΕΔΟΕΑΠ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επιπλέον εξετάσεις ανά περίπτωση μέχρι τέσσερις ή πέντε φορές συνολικά κάθε τέσσερις  μήνες. Μετά τη συμπλήρωση του σχετικού φακέλου συγκροτείται Επιτροπή από τους γυναικολόγους και τον Αρχίατρο ή αναπληρωτή Αρχίατρο προκειμένου να δοθεί η σχετική έγκριση.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ/ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

Προκειμένου να συνταγογραφηθούν από τους γυναικολόγους τα φάρμακα που απαιτούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και αφού υπάρχει η σχετική έγκριση της ειδικής επιτροπής, πρέπει η ασφαλισμένη να προσκομίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 • Υπερηχογράφημα τελευταίου εξαμήνου
 • Σπερμοδιάγραμμα τελευταίου εξαμήνου
 • Γνωματευμένη σπαλπιγγογραφία τελευταίας τετραετίας

Για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας συνταγογραφούνται τα σχετικά φάρμακα μέχρι και 4 φορές το χρόνο και με μέγιστη δοσολογία 3.000 μονάδες ανά έγκριση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ χορηγεί τα απαιτούμενα φάρμακα με 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου. Τα ποσά με τα οποία αποζημιώνει ο Οργανισμός διαμορφώνονται από 1/1/2014 ως εξής:

 • €1.000,00 για την 1η προσπάθεια,
 • € 800,00 για την 2η προσπάθεια,
 • € 700,00 για την 3η προσπάθεια

Τυχόν αιτήματα για 4η και άνω προσπάθεια, θα εξετάζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ. με εισήγηση του ΤΥΠ.

Για κάθε διευκρίνιση ή σχετική πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε  στη Γραμματεία Γυναικολογικού (τηλ: 210-72.64.854), στο Τμήμα των Ηλεκτρονικών Ραντεβού (τηλ: 15315) και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (τηλ: 210-72.64.700, επιλογή 3).