ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

  

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Αναφορικά με τις προβλέψεις, που αφορούν στο καθεστώς απασχόλησης, αμοιβών και ασφάλισης των Δημοσιογράφων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο  υπό ψήφιση, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το ΔΣ  του ΕΔΟΕΑΠ ανακοινώνει  ότι:

  • Συντάσσεται απολύτως με τις θέσεις και τον αγώνα των  Δημοσιογραφικών Ενώσεων  (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ), της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων μελών των Ενώσεων συντακτών και ασφαλισμένων   του Οργανισμού μας, που εργάζονται σε δημόσια μέσα Ενημέρωσης.
  • Αποκρούει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ως αντιδημοκρατικές και ανεφάρμοστες, τις κυοφορούμενες  μεθοδεύσεις μετατροπής των Ελλήνων ανεξάρτητων δημοσιογράφων, που εργάζονται στα δημόσια μέσα ενημέρωση, σε κρατικούς υπαλλήλους! Ιδιότητες που είναι  φυσικά αδύνατον να συνυπάρξουν.
  • Καλεί όλους τους υπεύθυνους για την άσκηση της νομοθετικής και εκτελεστικής  εξουσίας, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους υπουργούς και  τους βουλευτές, να πάρουν σαφή απόσταση από όσα διαδραματίζονται εις βάρος του δημοσιογραφικού κλάδου.
  • Αποδοκιμάζει  εγχώριους και ξένους μανδαρίνους, που χωρίς γνώση και περίσκεψη εισηγούνται την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου στα δημόσια μέσα Ενημέρωσης.
  • Καταγγέλει   την επιχειρούμενη ανατροπή του υγιούς  συστήματος   κύριας ,επικουρικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων δημοσιογράφων και των οικογενειών τους .
  • Διαμαρτύρεται για την επιχειρουμένη αποκαθήλωση  του θεσμικού, δεοντολογικού πλαισίου  ελεύθερης και δημοκρατικής άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
  • Επισημαίνει ότι,  σε μια περίοδο που οι δημοσιονομικές αποφάσεις σχετίζονται με το δύσκολο παρόν και μέλλον της Ελλάδας, υπονομεύουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και  εκθέτουν ανεπανόρθωτα την  αξιοπιστία της χώρας, όσοι εισηγούνται την απευθείας υπαγωγή στην ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη του Δημοσίου, των δημοσιογράφων που είναι μέλη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ) και ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ.
  • Αποκαλύπτει ότι αντί για οικονομίες κλίμακος το ασφαλιστικό σύστημα των δημοσιών υπαλλήλων και κατ΄ επέκταση το κράτος  θα αναλάμβαναν υπέρογκες υποχρεώσεις στο παρόν και στο μέλλον για ασφαλισμένους εκ μεταφοράς, χωρίς απολύτως κανέναν λόγο!
  • Διαβεβαιώνει ότι η  ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, όπως ,επίσης, οι προβλεπόμενες καλύψεις των μελών των οικογενειών τους εξυπηρετούνται από τις εισφορές εργαζομένων χωρίς απολύτως καμία  επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Κάνει σαφές ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι  δεν ζητούν καμιά εξαίρεση !Φορολογούνται σκληρά, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες και με τους φόρους τους συμμετέχουν στις  δημόσιες δαπάνες  Υγείας χωρίς να περιθάλπονται από το ΕΣΥ.

 Η Διοίκηση του EΔΟΕΑΠ επισημαίνει ότι οι θεμελιώδεις Συνταγματικές επιταγές για την προάσπιση  της ελευθερίας του Τύπου και την δημοκρατική ενημέρωση, που συνδέονται άρρηκτα με  την ανεξάρτητη από κράτος κόμματα και κάθε είδους επηρεασμούς άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

ΚΑΙ ΖΗΤΑ:

Να διατηρηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου και να κατοχυρωθούν οι θεσμικές και δεοντολογικές ρυθμίσεις, που αυτές προβλέπουν για τους εργαζόμενους Δημοσιογράφους σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

-Να εγκαταλειφθεί κάθε  απόπειρα μεταβολής του καθεστώτος ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης Δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, που είναι στην πράξη ανεφάρμοστη, επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Οι  Έλληνες Δημοσιογράφοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα έντυπα,  ηλεκτρονικά καθιερωμένα και νέα Διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να δώσουν κοινούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Στην τραγική για την Ελλάδα συγκυρία οι  λειτουργοί του Τύπου θα μείνουν όρθιοι, υπερασπιστές του Αγαθού της Δημοκρατικής Ενημέρωσης και πάνω από όλα των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Αθήνα  17-10-2011

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ