Συχνές Ερωτήσεις
Τί πρέπει να κάνω όταν χρειάζομαι γιατρό;

Αν επιλέξετε γιατρό του ΕΔΟΕΑΠ τότε:

 1. Κλείστε απαραίτητα το ραντέβου σας στα τηλέφωνα: (Αθήνα) στο νέο αριθμό 15315, (Θεσ/νίκη) 2310.278271.
 2. Διευκρινίστε στη Γραμματεία αν πρόκειται για ΕΠΕΙΓΟΝ περιστατικό.
 3. Μιλήστε με τον Αρχίατρο του Ταμείου, αν χρειαστείτε κάτι ιδιαίτερο.
 4. Φροντίστε να είστε συνεπής στο ραντεβού σας.
 5. Ειδικά για το φυσιοθεραπευτήριο του Οργανισμού πρέπει να τηρείτε αυστηρά το ατομικό πρόγραμμα θεραπείας σας.
 6. Να προσέρχεστε στα ραντεβού εγκαίρως.

Αν επιλέξετε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΔΟΕΑΠ τότε:

 1. Πριν επισκεφθείτε φροντίστε να πάρετε από την Υπηρεσία σχετικό μηχανογραφημένο παραπεμπτικό. Έτσι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

Αν επιλέξετε γιατρό ΜΗ συμβεβλημένο με τον ΕΔΟΕΑΠ τότε:

 1. Έχετε το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού.
 2. Στην περίπτωση αυτή καταβάλετε το ποσό που θα σας ζητηθεί από τον γιατρό σας, και ο ΕΔΟΕΑΠ με την προσκόμιση της θεωρημένης απόδειξης θα σας καταβάλει 25€ για όλες τις ειδικότητες και 60€ για την περίπτωση ιατρού-καθηγητή και αναπληρώτη καθηγητή.
Πώς θα πάρω τα φάρμακα μου ή τα χρήματα που ξόδεψα γι'αυτά;

Η ιατρική συνταγή του γιατρού σας ή του γιατρού του ΕΔΟΕΑΠ είναι απολύτως απαραίτητη για να πάρετε τα φάρμακά σας ή τα χρήματα που ξοδέψατε γι’αυτά, με όποια συμμετοχή προβλέπεται κι αναλογεί.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη σύννομη λειτουργία του Ταμείου και τη μείωση του φαινομένου της πολυφαρμακίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι για όλα τα φάρμακα και για όλους τους ασφαλισμένους απαιτείται πάντα ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Κανένα φάρμακο δεν χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, ακόμη κι αν πρόκειται για παιδί ή υπερήλικα. Η ιατρική συνταγή είναι απαραίτητη για να αξιώσετε από τον ΕΔΟΕΑΠ χρήματα για τα φάρμακά σας.

Εξαιρούνται μόνο οι ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ για τις οποίες θα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή με συνταγή τρίμηνης διάρκειας, τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ και τα ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

 • ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
  Ελάτε στον ΕΔΟEΑΠ για τη μηχανογραφημένη συνταγή του Ταμείου και αγοράστε τα φάρμακα σας από οποιοδήποτε φαρμακείο καταβάλλοντας ΜΟΝΟ τη συμμετοχή σας.
 • ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΟΥ
  Πάρτε τα φάρμακα σας από όποιο φαρμακείο επιλέξετε και προσκομίστε στο ΤΥΠ την απόδειξη στο όνομά σας, τη συνταγή του γιατρού σας και τα κουπόνια των φαρμάκων.
  Για φάρμακα αξίας μέχρι 300€ τα χρήματα θα σας καταβληθούν αμέσως. Για μεγαλύτερα ποσά συμπληρώστε το ειδικό έντυπο, επισυνάψτε τα δικαιολογητικά (απόδειξη με κουπόνι και συνταγή) και θα τα εισπράξετε από το Ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ ή θα κατατεθούν στον τραπεζικό σας λογαριασμό το αργότερο σε 2 εβδομάδες.
 • ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
  Το ΤΥΠ δε θα δεχθεί να παραλάβει τα παραστατικά γιατί η αίτησή σας για τη δαπάνη θα απορριφθεί.
Τι πρέπει να ξέρω για την πραγματοποίηση παρακλινικών εξετάσεων;

Για να κάνετε οποιουδήποτε είδους εξετάσεις απαιτούνται:

 • Γνωμάτευση γιατρού της επιλογής σας ή γιατρού του ΕΔΟΕΑΠ
 • Παραπεμπτικό του Ταμείου όπου κι αν επιλέξετε να κάνετε την εξέταση εντός ή εκτός ΕΔΟΕΑΠ.

Αιτήσεις με αποδείξεις αυτών των δαπανών για έγκριση χωρίς ιατρική γνωμάτευση και παραπεμπτικό ΕΔΟΕΑΠ δε θα γίνονται δεκτές. Επιπλέον:

 • Για προγραμματισμένες εξετάσεις στο μικροβιολογικό, το ακτινολογικό και το τμήμα υπερήχων του ΕΔΟΕΑΠ κλείνετε ραντεβού στα τηλέφωνα: 15315 (Αθήνα), 2310.278271 (Θεσ/νίκη).
 • Οι εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις στα εργαστήρια του ΕΔΟΕΑΠ γίνονται ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.
 • Οι εξετάσεις σε εργαστήρια συμβεβλημένα με τον ΕΔΟΕΑΠ γίνονται με την καταβολή από μέρους σας του ποσοστού που αναλογεί: 10% (συνταξιούχοι) ή 20% (ενεργά μέλη).
 • Οι εξετάσεις σε μη συμβεβλημένα εργαστήρια ή θεραπευτήρια χωρίς παραπεμπτικό του ταμείου και χωρίς γνωμάτευση γιατρού επιβαρύνουν εξ’ολοκλήρου εσάς και θα απορρίπτονται από την υπηρεσία.
 • Εξαίρεση γίνεται μόνο για τα αποδεδειγμένα επείγοντα περιστατικά και τα ατυχήματα, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για μικρά παιδιά και υπερήλικες ή καθηλωμένους ασθενείς ασφαλισμένους μας.
Τι χρειάζομαι για την εισαγωγή μου σε νοσοκομείο;

Ο ασφαλισμένος πρέπει ν’ακολουθήσει τα εξής βήματα:

 • Η επιλογή νοσοκομείου, κλινικής ή θεραπευτηρίου είναι δική σας.
 • Ενημερωθείτε για τη λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΔΟΕΑΠ νοσοκομείων / κλινικών /θεραπευτηρίων.
 • Ο γιατρός της επιλογής σας ή ο γιατρός του ΕΔΟΕΑΠ θα κρίνουν το αναγκαίο της εισαγωγής.
 • ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ζητήστε από το ΤΥΠ την έκδοση εισητηρίου του ΕΔΟΕΑΠ με την υπογραφή του Αρχιάτρου για την εισαγωγή σας.
 • Οι χρεώσεις για τα μη συμβεβλημένα νοσοκομεία γίνονται με τιμές Δημοσίου (εξαιρούνται τα γυναικολογικά περιστατικά)
 • Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ δηλώνεται στον ΕΔΟΕΑΠ την επόμενη ημέρα από την είσοδο στο νοσοκομείο.
 • Στα συμβεβλημένα μέ τον ΕΔΟΕΑΠ νοσοκομεία ή κλινικές ζητήστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να συμπεριλαμβάνονταιστο τιμολόγιο που θα εκδοθεί για σας από το νοσοκομείο όλες οι αμοιβές των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Σε αντίθετη περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με το ΤΥΠ (Αθηνών: 210.7264886, Θεσ/νίκης: 2310.278271).
 • Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα καταβάλει χωριστά για αμοιβές γιατρών πέρα από τις καθορισμένες. Μη δέχεστε χωριστές συμφωνίες για αμοιβές γιατρών, ακόμη και με νόμιμες αποδείξεις, πιστεύοντας ότι το Ταμείο “τα πληρώνει όλα”.
 • Ενημερώστε έστω και τηλεφωνικά στο ΤΥΠ Αθήνας ή Θεσσαλονίκης για κάθε επιπλέον ιατρική αμοιβή που θα σας ζητηθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, πριν ή και μετά από αυτήν.
Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος ή επείγουσας ανάγκης;

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εφημερεύοντα γιατρό για να πάρετε οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα: για την Αθήνα το νούμερο είναι 210.7250050 και για τη Θεσ/νίκη το νούμερο είναι 2310.278271.
Επιπλέον οι κάτοικοι Αθηνών καλύπτονται από το συμβεβλήμενο με τον ΕΔΟΕΑΠ δίκτυο των Γιατρών SOS (τηλ:1016), ενώ οι κάτοικοι της Θεσ/νίκης με MED ON LINE (τηλ:2310.553113).

Πώς μπορώ να υπολογίσω την επικουρική μου σύνταξη;

Κάντε κλικ εδώ για να ενημερωθείτε.

Ποιός είναι ο ισχύων συντελεστής για τον υπολογισμό του εφάπαξ;

Κάντε κλικ εδώ για να ενημερωθείτε.

Τί δικαιούμαι πρόσθετα από τον ΕΔΟΕΑΠ εγώ και τ'άλλα μελη της οικογένειας μου;

Αναπνευστικές συσκευές

Για την παροχή αναπνευστικής συσκευής, ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού του ασφαλισμένου.
 • Παραπεμπτικό ΕΔΟΕΑΠ για την πραγματοποίηση Μελέτης Ύπνου στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Σισμανόγλειο ή Σωτηρία για την Αθήνα και Παπανικολάου για τη Θεσσαλονίκη.
 • Γνωμάτευση του συστήσαντα τη μελέτη γιατρού ή του γιατρού του ΕΔΟΕΑΠ, εάν είναι ο θεράπων, για το απαραίτητο αγοράς της συσκευής με αιτιολογημένη αναγραφή επί της γνωματεύσεως του ενδεδειγμένου τύπου.
 • Αίτηση στο ΓΕΑ για την έγκριση και την αγορά συσκευής με υποβολή όλων των ανωτέρω.
 • Έγκριση από το Δ.Σ με εισήγηση του ΤΥΠ στα ειδικά θέματα.

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. πρωτ. Φ.80000/οικ. 937/34/14-1-2011 εγκύκλιο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ καθορίζονται νέες τιμές:

Για συσκευή CPAP auto μέχρι του ποσού των €1.050,00 συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% (€1.291,50), μείον συμμετοχή του ασφαλισμένου 20% στα άμεσα μέλη και 30% στα έμμεσα μέλη. Απαραίτητη η έγκριση του Ιατρού-πνευμονολόγου του ΕΔΟΕΑΠ,  κου. Παπαϊωάννου.

Για τους αναπνευστήρες πίεσης και όγκου και τη συσκευή BiPAP θα εξετάζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ με αίτηση του ασφαλισμένου.

Ο Οργανισμός θα καλύπτει δαπάνη για αναλώσιμα αναπνευστικών συσκευών, μέχρι του ποσού των €100,00 ανά διετία με συμμετοχή των ασφαλισμένων 20% και για 1 έτος μετά την ημερομηνία αγοράς της συσκευής.

Παροχή Αεροστρώματος

20% συμμετοχή μέχρι του ποσού των 150 € για αγορά και με έγκριση του αρχιάτρου κατόπιν γνωματεύσεως του θεράποντος ιατρού.

Χωρίς συμμετοχή για ενοίκιο αεροστρώματος και για διάστημα 1 μηνός με τις ίδιες προϋποθέσεις. Για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα απαιτείται έγκριση Αρχιάτρου και προβλέπεται συμμετοχή 10%.

Πιεσόμετρα

Ο Οργανισμός αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με  €50,00 ανά διετία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση της δαπάνης αποτελούν:

 • Γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού για την πάθηση και το αναγκαίο της μέτρησης  και
 • Προσκόμιση νόμιμης απόδειξης.
Με ποιόν πρέπει να επικοινωνήσω για να πληροφορηθώ τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου και τα δικαιώματα μου;

Για να ενημερωθείτε για τους κανόνες λειτουργίας του ταμείου και για τα δικαιώματα σας μπορείτε να καλέσετε το Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων στο 210.7264700 και να επιλέξετε την 3η επιλογή.