ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Συχνές Ερωτήσεις

Τομέας Υγείας και Περίθαλψης

 • 1. Πώς γίνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων;

  Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να επισκέπτονται τον ιατρό της επιλογής τους, ο οποίος θα εκδίδει ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Πλέον έχει ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης.

  Εναλλακτική δυνατότητα επικοινωνίας για άυλη συνταγογράφηση και άυλα παραπεμπτικά δίνει ο ΕΔΟΕΑΠ. Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποστέλλουν email στη διεύθυνση secretary@edoeap.gr αναγράφοντας το φάρμακο, την εξέταση, τον αριθμό μητρώου και το τηλέφωνό τους.

  Υπενθυμίζεται ότι τόσο για την άυλη συνταγογράφηση όσο και για τα άυλα παραπεμπτικά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών gov.gr.

 • 2. Πού μπορώ να εκτελέσω την συνταγή και σε πόσο χρονικό διάστημα;

  Οι ηλεκτρονικές συνταγές που εκδίδονται εκτελούνται σε όλα τα φαρμακεία μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κι έχουν διάρκεια εκτέλεσης 15 ημερών.

  Για όσες συνταγές η αξία τους υπερβαίνει τα 500,00€ ένα μήνυμα εκτυπωμένο στη συνταγή θα αναφέρει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος ώστε να θεωρηθεί η συνταγή του και στη συνέχεια να εκτελεστεί.

 • 3. Τι ισχύει για τις ιατρικές επισκέψεις;

  Η Ιατρική Υπηρεσία εντός Οργανισμού (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. έως 7 μ.μ (τηλεφωνικό κέντρο 210-72.64.700 και 2310278271). Τις ημέρες και ώρες που δεν λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ (σαββατοκύριακα, αργίες, νυχτερινές ώρες) οι ασφαλισμένοι μπορούν να συμβουλεύονται τον εφημερεύοντα ιατρό, από τον οποίο και θα παίρνουν σχετικές οδηγίες για όποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουν (τηλέφωνα εφημερίας 2107250050, 6982447854). Έτσι οι ασφαλισμένοι έχουν ιατρική κάλυψη για όλο το 24ωρο. Για ραντεβού με τους ιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλισμένοι μπορούν είτε να τηλεφωνούν (21072.64.700 και 2310278271 Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 08:00 με 16:00) είτε να τα κλείνουν ηλεκτρονικά μέσω της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Ραντεβού.

  Επιπλέον, δωρεάν επισκέψεις πραγματοποιούνται στους συμβεβλημένους ιατρούς με τον Οργανισμό ή στους ιατρούς των συμβεβλημένων δικτύων.

  Εάν ο ιατρός της επιλογής του ασφαλισμένου δεν είναι συμβεβλημένος, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει τη δαπάνη της επίσκεψης και να υποβάλει στον Οργανισμό τη νόμιμη απόδειξη, για να λάβει το ποσό που δικαιολογεί ο ΕΔΟΕΑΠ για την επίσκεψη. Η υποβολή των ιατρικών δαπανών γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική υποβολή Δαπανών Υγείας».

  Οι επισκέψεις στους ιατρούς είναι απεριόριστες για τις δομές του ΕΔΟΕΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

   

  Ιατρικές επισκέψεις στους νομούς Αττικής & Θεσσαλονίκης

  Οι ασφαλισμένοι που πραγματοποιούν ιατρικές επισκέψεις στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα αποζημιώνονται με το ποσό των 20 ευρώ ανά επίσκεψη.

  Για Καθηγητές , αναπληρωτές Καθηγητές και Ομότιμους Καθηγητές Ιατρικής  Ελληνικών  πανεπιστημίων, καλύπτεται δαπάνη έως 50 ευρώ/επίσκεψη και όριο έως 5 επισκέψεις ετησίως, ανεξαρτήτως ειδικότητας (οι επισκέψεις υπολογίζονται αθροιστικά στο συνολικό ετήσιο αριθμό επισκέψεων).

  Για ιατρικές επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία Δημόσιων Νοσοκομείων, καθώς και στο Ωνάσειο, οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται σύμφωνα με τα ποσά που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα (οι επισκέψεις υπολογίζονται αθροιστικά στο συνολικό ετήσιο αριθμό επισκέψεων).

  Ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει 10 επισκέψεις ετησίως σε παθολόγο και 15 σε παιδίατρο για παιδιά έως 4 ετών, 12 για παιδιά 4 έως 6 ετών και 10 για παιδιά άνω των 6 ετών. Στις έτερες ειδικότητες ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει έως 10 επισκέψεις ετησίως.

   

  Ιατρικές επισκέψεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

  Οι ασφαλισμένοι που πραγματοποιούν ιατρικές επισκέψεις στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αποζημιώνονται με το ποσό των 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

  Το όριο για επισκέψεις σε παθολόγους και παιδιάτρους συμβεβλημένους και μη, είναι 4 ανά μήνα με αμοιβή 30 ευρώ ανά επίσκεψη για τις πρώτες δύο και 15 ευρώ για τις επόμενες δύο. Για όλες τις άλλες ειδικότητες ισχύει το όριο των δύο επισκέψεων ανά μήνα με 30 ευρώ και έως 10 επισκέψεις το έτος συγκεντρωτικά. Σε περίπτωση υπέρβασης θα πρέπει να προσκομίζεται αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, ώστε να εξεταστεί από την υγειονομική επιτροπή.

  Για Καθηγητές , αναπληρωτές Καθηγητές και Ομότιμους Καθηγητές Ιατρικής  Ελληνικών  πανεπιστημίων, καλύπτεται δαπάνη έως 50 ευρώ/επίσκεψη και όριο έως 5 επισκέψεις ετησίως, ανεξαρτήτως ειδικότητας (οι επισκέψεις υπολογίζονται αθροιστικά στο συνολικό ετήσιο αριθμό επισκέψεων).

  Για ιατρικές επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία Δημόσιων Νοσοκομείων, οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται σύμφωνα με τα ποσά που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα (οι επισκέψεις υπολογίζονται αθροιστικά στο συνολικό ετήσιο αριθμό επισκέψεων).

  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτούνται επαναλαμβανόμενες μηνιαίες επισκέψεις ειδικών θεραπειών ή υπέρβαση του ορίου επισκέψεων, θα πρέπει να αποστέλλεται αναλυτική ιατρική γνωμάτευση και θα αποζημιώνεται εφόσον εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή του Οργανισμού. Η υγειονομική επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε επιπλέον δικαιολογητικό κρίνει απαραίτητο ή/και να ζητήσει την παρουσία του ασφαλισμένου.

   

   

  Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους συμβεβλημένους γιατρούς οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 2107264492, 2107264496, 2107264477 (Αθήνα) και 2310278271 (Θεσσαλονίκη). Ειδικά για τους ασφαλισμένους στη βόρεια Ελλάδα, που εξυπηρετούνται από το γραφείο του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, ισχύει το email typthess@edoeap.gr.

 • 4. Ποιοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΔΟΕΑΠ και τα συμβεβλημένα δίκτυα;

  Τα στοιχεία επικοινωνίας τους εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ενότητα Περίθαλψη. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους συμβεβλημένους γιατρούς οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2107264700 επιλογή 3 (διοικητικές υπηρεσίες) και στη συνέχεια επιλογή 6 ή στο 2310278271 επιλογή 2 για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος.

 • 5. Πώς μπορώ να κάνω διαγνωστικές εξετάσεις;

  Για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, να  εφοδιαστούν με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, πριν την πραγματοποίηση των εξετάσεων.

  Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να επισκέπτονται τον ιατρό της επιλογής τους, ο οποίος εκδίδει ηλεκτρονικά παραπεμπτικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ενταχθεί στην άυλη συνταγογράφηση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

  Όσοι ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση, κατά τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεών τους από τον ιατρό, θα παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά το παραπεμπτικό τους, μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους (email).

  Επίσης κατά την εκτέλεση του παραπεμπτικού από το διαγνωστικό ιατρείο, θα λαμβάνουν μήνυμα με τα στοιχεία εκτέλεσης του παραπεμπτικού τους.

 • 6. Πού μπορώ να κάνω διαγνωστικές εξετάσεις;

  Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εκτελούν τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά

  • Εντός ΕΔΟΕΑΠ (μόνο Αθήνα) και σε όλες τις κρατικές δομές δωρεάν
  • Στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα με την προβλεπόμενη συμμετοχή του ασφαλισμένου

  Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει κάποια συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική για να πραγματοποιήσει παρακλινικές εξετάσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την κλινική για να τον ενημερώσουν για τυχόν διαφορά που θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον της συμμετοχής που αναγράφεται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό.

  Τα παραπεμπτικά έχουν διάρκεια εκτέλεσης ενός μήνα.

 • 7. Ποια είναι τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΔΟΕΑΠ;

  Τα στοιχεία επικοινωνίας τους εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ενότητα Περίθαλψη. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2107264700 επιλογή 3 (διοικητικές υπηρεσίες) και στη συνέχεια επιλογή 6 ή στο 2310278271 επιλογή 2 για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος.

 • 8. Πώς αποζημιώνομαι για διαγνωστικές εξετάσεις σε μη συμβεβλημένο κέντρο;

  Εάν οι εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε μη συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος των εξετάσεων και να υποβάλει στον Οργανισμό την νόμιμη απόδειξη μαζί με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για να δικαιωθεί τα χρήματα που δικαιολογεί ο Οργανισμός.

  Η υποβολή των ιατρικών δαπανών γίνεται μέσω της εφαρμογής Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας.

 • 9. Ποια είναι η διαδικασία για την κάλυψη νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο/ιδιωτική κλινική;

  Για την εισαγωγή σε νοσοκομείο, συμβεβλημένο θεραπευτήριο ή μη, η κάλυψη της δαπάνης νοσηλείας τους πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί από τον Οργανισμό το απαραίτητο εισιτήριο.

 • 10. Πώς γίνεται η έκδοση εισιτηρίου ΕΔΟΕΑΠ και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

  Για την έκδοση εισιτηρίων νοσηλείας σε νοσοκομείο, οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού, Γραμματεία Αρχιάτρου, τηλ.: 2107264700 επιλογή 2 και στη συνέχεια 2, 08:00 έως 16:00, email: eisitiria@edoeap.gr ή για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος στο 2310278271 επιλ. 2, email: typthess@edoeap.gr

  Για τις προγραμματισμένες εισαγωγές σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια, συμβεβλημένα ή μη, απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  1. Γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού (υπεύθυνος για το χειρουργείο ή τη νοσηλεία)
  2. Πρόσφατες εργαστηριακές-απεικονιστικές εξετάσεις που άπτονται του λόγου εισαγωγής (αξονική/μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα, αιματολογικές κ.τ.λ.)
  3. Ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου, αριθμός μητρώου ΕΔΟΕΑΠ, τηλέφωνο επικοινωνίας.

  Τα δικαιολογητικά πρέπει να αποσταλούν το αργότερο τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία εισαγωγής. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει το δικαίωμα να ζητήσει την εξέταση του ασφαλισμένου από ιατρό ειδικότητας εντός Οργανισμού.

  Για τις επείγουσες εισαγωγές σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια μη συμβεβλημένα, απαιτείται η αποστολή της βεβαίωσης εισαγωγής στο νοσοκομείο εντός δέκα ημερών (ημερολογιακών) από την ημερομηνία εισαγωγής. Στη βεβαίωση πρέπει να αναφέρονται απαραιτήτως το ονοματεπώνυμο ασθενούς, η ημερομηνία εισαγωγής, το ονοματεπώνυμο του θεράποντος ιατρού, η αιτία εισαγωγής και η διάγνωση (εάν δεν αναγράφονται στη βεβαίωση, θα πρέπει να αποσταλεί βεβαίωση του θεράποντος ιατρού). Εάν ο ασθενής έχει εξέλθει από το νοσοκομείο πρέπει να αποσταλεί το Ιατρικό Εξιτήριο.

  Για τις περιπτώσεις τοκετού πρέπει να αποσταλούν εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία εισαγωγής:

  1. Βεβαίωση του μαιευτήρα στην οποία θα αναγράφεται εάν ήταν φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική. Για την καισαρική πρέπει στη βεβαίωση να αναγράφεται από το μαιευτήρα και η αιτιολογία
  2. Βεβαίωση εισαγωγής με τα αντίστοιχα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο ασφαλισμένης, ημερομηνία εισαγωγής).
 • 11. Καλύπτομαι πλήρως για την νοσηλεία μου σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές;

  Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να νοσηλευθεί σε μη συμβεβλημένο θεραπευτήριο, θα εξοφλήσει ο ίδιος τις δαπάνες νοσηλείας του και θα προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να δικαιωθεί του ποσού που καλύπτει ο ΕΔΟΕΑΠ για τη συγκεκριμένη νοσηλεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να είναι ενήμερος ότι θα χρειαστεί να καταβάλει ο ίδιος, μέρος των εξόδων νοσηλείας.

 • 12. Ποια είναι τα συμβεβλημένα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με τον ΕΔΟΕΑΠ;

  Τα στοιχεία επικοινωνίας τους εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ενότητα Περίθαλψη/Συμβεβλημένα Θεραπευτήρια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210-7264847, 210-7264498 ή στο 2310278271 επιλ.2 για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος.

 • 13. Τι ισχύει για την οδοντιατρική περίθαλψη;

  Οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ δικαιούνται οδοντιατρικής περίθαλψης από την έναρξη του ασφαλιστικού τους δικαιώματος, ενώ τα προστατευόμενα μέλη τους, μετά από δυο (2) έτη.

  Οδοντιατρική περίθαλψη παρέχεται στα οδοντιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με ραντεβού. Το ραντεβού μπορείτε να το κλείσετε είτε τηλεφωνικά στο 210-7264700 είτε μέσω της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Ραντεβού.

  Οι δαπάνες που αφορούν σε οδοντοτεχνικές εργασίες και στα έξοδα για τα υλικά οδοντοτεχνίας, επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο, είτε οι εργασίες πραγματοποιηθούν εντός του Οργανισμού, είτε σε συμβεβλημένους οδοντιάτρους.

  Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό οδοντιάτρους ή οδοντιάτρους της επιλογής τους, σύμφωνα με την εξής διαδικασία:

  Ο ασφαλισμένος επισκέπτεται τον οδοντίατρο της επιλογής του, συμβεβλημένο ή μη. Ο οδοντίατρος εξετάζει τον ασφαλισμένο και καθορίζει την απαιτούμενη θεραπεία. Η θεραπεία περιγράφεται σε γνωμάτευση την οποία εκδίδει και υπογράφει ο οδοντίατρος. Τη γνωμάτευση αυτή προσκομίζει ο ασφαλισμένος για προέγκριση στον Ελεγκτή Οδοντίατρο του ΕΔΟΕΑΠ. Σε περίπτωση που η δαπάνη της θεραπείας υπολείπεται των 70,00 € δεν χρειάζεται προέγκριση. Κατά τη λήξη των εργασιών ο ασφαλισμένος επισκέπτεται ξανά για έλεγχο τον Ελεγκτή και του παραδίδει την πρωτότυπη γνωμάτευση.

  Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει πριν την πραγματοποίηση οδοντιατρικών εργασιών, να επικοινωνούν με την οδοντιατρική υπηρεσία του ΕΔΟΕΑΠ, τηλ. 210-7264700 επιλογή 2 και στη συνέχεια 4,  e-mail: dentalcheck@edoeap.gr προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία ελέγχου των εργασιών που θέλουν να πραγματοποιήσουν.

 • 14. Ποιοι είναι οι συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΔΟΕΑΠ;

  Τα στοιχεία επικοινωνία τους εμφανίζονται στην ιστοσελίδα στην Ενότητα Περίθαλψη/Συμβεβλημένοι Οδοντίατροι.

 • 15. Πώς αποζημιώνομαι για δαπάνες οδοντιατρικής περίθαλψης σε μη συμβεβλημένο οδοντίατρο;

  Σε περίπτωση επιλογής μη συμβεβλημένου οδοντιάτρου, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει και το νόμιμο παραστατικό πληρωμής του οδοντιάτρου, ώστε να δικαιωθεί του ποσού που δικαιολογεί για τη θεραπεία του ο Οργανισμός.

  Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει πριν την πραγματοποίηση οδοντιατρικών εργασιών, να επικοινωνούν με την οδοντιατρική υπηρεσία του ΕΔΟΕΑΠ, τηλ. 210-7264700 επιλογή 2 και στη συνέχεια 4, e-mail: dentalcheck@edoeap.gr προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία ελέγχου των εργασιών που θέλουν να πραγματοποιήσουν.

 • 16. Κάθε πότε δικαιούμαι γυαλιά;

  Ο Οργανισμός αποζημιώνει δαπάνη για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, κάθε 2 χρόνια.

 • 17. Ποιο είναι το ποσό αποζημίωσης και η διαδικασία αποζημίωσης για δαπάνη αγοράς γυαλιών;

  Τα ποσά αποζημίωσης είναι τα εξής:

  Α. για τους άμεσα ασφαλισμένους

  • 120,00 € για το πρώτο ζεύγος
  • 80,00 € για το δεύτερο ζεύγος ή
  • 200,00 € για πολυεστιακά

  Β. για τους έμμεσα ασφαλισμένους

  • 60,00 € για το πρώτο ζεύγος
  • 40,00 € για το δεύτερο ζεύγος ή
  • 100,00 € για πολυεστιακά

  Γ. για παιδιά έως 12 ετών

  • άθραυστα γυαλιά μέχρι του ποσού των 100,00 €

  Δ. για αλλαγή κρυστάλλων

  • σε παιδιά έως 18 ετών ή σε ενήλικες άνω των 40 ετών, το ανώτερο μέχρι 2 φορές ετησίως, λόγω αλλαγής βαθμών ±0,25 (απαιτείται βεβαίωση από οφθαλμίατρο για τη μεταβολή) ή λόγω θραύσης (απαιτείται το σπασμένο κρύσταλλο), ο Οργανισμός καλύπτει δαπάνη 25,00€/κρύσταλλο ή 40,00€/κρύσταλλο για πολυεστιακούς φακούς.

  Το δικαίωμα εξαντλείται είτε για την αγορά γυαλιών οράσεως, είτε για αγορά φακών επαφής.

  Για την καταβολή της δαπάνης απαιτείται η προσκόμιση των εξής δικαιολογητικών:

  1. Συνταγή οφθαλμιάτρου
  2. Απόδειξη οπτικού
  3. Βεβαίωση οπτικού σχετικά με το είδος των γυαλιών που αγοράστηκαν

  Η υποβολή της σχετικής δαπάνης γίνεται μέσω της εφαρμογής Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας.

 • 18. Ποιο είναι το ποσό αποζημίωσης και η διαδικασία αποζημίωσης για δαπάνες ειδικής αγωγής;

  Οι τιμές με τις οποίες αποζημιώνει ο Οργανισμός τους ασφαλισμένους για τις λογοθεραπείες ανέρχεται σε 15 ευρώ ανά συνεδρία και για τις λοιπές ειδικές θεραπείες (εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, παιδαγωγικό/μαθησιακό, συμβουλευτικές γονέων και παιδοψυχίατρος) ανέρχονται σε 20 ευρώ ανά συνεδρία.

  Η αξιολόγηση των ειδικών θεραπειών (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ατομικές ή ομαδικές ψυχοθεραπείες, συμβουλευτική γονέων) που αφορούν σε διαταραχές των παιδιών-έμμεσων μελών του Οργανισμού βρεφονηπιακής και εφηβικής ηλικίας γίνεται από παιδοψυχίατρο του ΕΔΟΕΑΠ.

  Οι παιδοψυχίατροι του ΕΔΟΕΑΠ δέχονται μόνο με ραντεβού τους γονείς με τα παιδιά τους και καθορίζουν το είδος και το πλήθος των συνεδριών, μετά από αξιολόγηση κάθε περιστατικού, καθώς και τον συνδυασμό των θεραπειών σε περίπτωση διπλής διάγνωσης.

  Το ραντεβού μπορείτε να το κλείσετε τηλεφωνικά στο 210-7264700, είτε μέσω της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Ραντεβού.

 • 19. Τι ισχύει για τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας;

  Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ για τη θεραπεία των οποίων απαιτούνται συνεδρίες φυσικοθεραπείας, μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν συνεδρίες στα φυσικοθεραπευτήρια του Οργανισμού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από ραντεβού είτε τηλεφωνικά στο 210-7264700 είτε μέσω της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Ραντεβού ή στο 2310278249 για τους ασφαλισμένους της Β.Ελλάδος.

  Για την πραγματοποίηση συνεδριών φυσικοθεραπείας, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να  εφοδιαστούν με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, πριν την πραγματοποίηση των συνεδριών.

  Το ίδιο ισχύει και για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

  Τα στοιχεία επικοινωνίας των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ενότητα Περίθαλψη/Λοιπές Ειδικότητες Συμβεβλημένων/Φυσικοθεραπευτές. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 210-7264494, 210-7264728, 210-7264492 ή στο 2310278271 επιλ. 2 για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος.

  Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να πραγματοποιήσει τις εγκεκριμένες συνεδρίες του σε μη συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτήριο, θα πρέπει να καταβάλει τη δαπάνη των φυσικοθεραπειών και να υποβάλει στον Οργανισμό τη νόμιμη απόδειξη μαζί με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για να δικαιωθεί τα χρήματα που δικαιολογεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Η αποζημίωση που θα λάβει από τον ΕΔΟΕΑΠ είναι 15,00€ για κάθε συνεδρία.

  Για την αποζημίωση της σχετικής δαπάνης θα πρέπει να υποβάλει τα παραπάνω δικαιολογητικά στην εφαρμογή Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας.

  Οι φυσικοθεραπείες και ο βελονισμός ορίζονται κατά ανώτατο όριο στις είκοσι (20) αθροιστικά συνεδρίες ετησίως ανά ασφαλισμένο. Παρέχεται δυνατότητα έως 20 επιπλέον συνεδριών με αιτιολόγηση ιατρού και έγκριση του Αρχιάτρου.

  Περαιτέρω συνεδρίες εγκρίνονται, κατά περίπτωση, με απόφαση του ΔΣ.

 • 20. Υπάρχει η δυνατότητα κατ’οίκον συνεδριών φυσικοθεραπείας;

  Για την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων στην περιοχή της Αττικής που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στο Φυσικοθεραπευτήριο, ο ΕΔΟΕΑΠ συνεργάζεται με εξειδικευμένους Φυσικοθεραπευτές σε θέματα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών προκειμένου να διενεργεί συνεδρίες κατ’ οίκον.

  Για την επίσκεψη του φυσικοθεραπευτή του ΕΔΟΕΑΠ στο σπίτι, θα πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση ιατρού για αδυναμία μετακίνησης και υποβολή σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@edoeap.gr.

 • 21. Τι απαιτείται για την διενέργεια συνεδριών βελονισμού;

  Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ δικαιούνται κάλυψη δαπάνης για διενέργεια συνεδριών βελονισμού, έως 20 κατ’ έτος, με αποζημίωση 15,00€ ανά συνεδρία. Απαιτείται παραπεμπτικό θεράποντος ιατρού και νόμιμη απόδειξη ιατρών όλων των ειδικοτήτων ή φυσικοθεραπευτών.

  Στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ Αθήνας οι ασφαλισμένοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 20 συνεδρίες κατ’ έτος.

 • 22. Είμαι ασφαλισμένη του ΕΔΟΕΑΠ και πρόκειται να γεννήσω. Δικαιούμαι επίδομα τοκετού και σε τι ποσό ανέρχεται και ποια είναι τα δικαιολογητικά για το επίδομα τοκετού;

  Σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, το επίδομα που λαμβάνει η μητέρα, άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένη στον ΕΔΟΕΑΠ, ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε παιδί. Σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο ο ΕΔΟΕΑΠ καταβάλλει το ποσό το ποσό των 1.500 ευρώ μείον το κόστος νοσηλείας.

  Σε περίπτωση καισαρικής τομής, το επίδομα ανέρχεται στα 750 ευρώ για κάθε παιδί. Το ίδιο ποσό δικαιούνται και οι άμεσα και οι έμμεσα ασφαλισμένες. Επιπροσθέτως, καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στον ΕΔΟΕΑΠ.

   

  Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού είναι τα εξής:

  • Εισιτήριο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  • Βεβαίωση φυσιολογικού τοκετού

  Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην περίπτωση της καισαρικής τομής είναι τα εξής:

  • Εισιτήριο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
  • Εξιτήριο νοσοκομείου-μαιευτηρίου
  • Γνωμάτευση του θεράποντος γυναικολόγου για το λόγο της καισαρικής
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  • Πρωτότυπες εξοφλημένες αποδείξεις θεραπευτηρίου για τη νοσηλεία
 • 23. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

  Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ενότητα Παροχές Υγείας / Κοινωνικές Παροχές / Διαδικασία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

 • 24. Ποιοι δικαιούνται μονογονεϊκό επίδομα και ποια είναι τα δικαιολογητικά;

  Το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, στις εξής περιπτώσεις:

  1. τέκνων που είναι ορφανά από τον έναν ή και τους δυο γονείς (εφόσον είναι είτε έμμεσα είτε δικαιοδόχα μέλη)
  2. τέκνων άγαμων άμεσων μελών (εφόσον είναι έμμεσα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ)
  • Καθορίζεται ως καταληκτικό όριο ηλικίας του προστατευόμενου τέκνου για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος η 31 Δεκεμβρίου του έτους συμπλήρωσης των 18 ετών
  • Ορίζεται ως εισοδηματικό κριτήριο το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως το ποσό των 15.000,00€ για 1 προστατευόμενο τέκνο στον ΕΔΟΕΑΠ και έως το ποσό των 20.000,00€ για 2 προστατευόμενα τέκνα και άνω. Στην περίπτωση που το δικαιοδόχο τέκνο έχει δικό του ΑΦΜ και εμφανίζει εισοδήματα θα συνυπολογίζεται το άθροισμα του εισοδήματος γονέα και τέκνου
  • Το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανέρχεται σε 100,00€ μηνιαίως για κάθε τέκνο σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια για περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και σε 200,00€ μηνιαίως για περιπτώσεις ενοικίου. H χορήγηση του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας, θα γίνεται με καταβολή του ποσού που υπολείπεται από αυτό που λαμβάνουν ως επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ αφαιρουμένου από το ποσό των 100,00€ που χορηγεί ο ΕΔΟΕΑΠ για κάθε παιδί ή 200,00€ σε περιπτώσεις ενοικίου. Για την καταβολή των τρεχόντων επιδομάτων, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν στον ΕΔΟΕΑΠ την ηλεκτρονική λίστα των πληρωμών τους, όπως αυτές έχουν οριστικοποιηθεί για την πληρωμή επιδόματος παιδιού 2ου διμήνου τρέχοντος έτους, μετά την υποβολή του εντύπου Ε1 της προηγούμενης χρονιάς.
  • Οι καταβολές του επιδόματος πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο, τους μήνες Ιούνιο και Δεκέμβριο.

  Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αιτήσεως χορήγησης μονογονεϊκού επιδόματος είναι τα ακόλουθα :

  • Έντυπο αιτήσεως
  • Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ τρέχοντος έτους
  • Βεβαίωση ΟΠΕΚΑ, όπου φαίνονται τα δικαιούμενα ποσά που θα καταβληθούν στους ασφαλισμένους από τον ΟΠΕΚΑ, μετά την καταβολή του 2ου διμήνου κάθε έτους, όπου διαμορφώνονται τα τελικά ποσά πληρωμής, σύμφωνα με την υποβολή του εκκαθαριστικού σημειώματος ΔΟΥ τρέχοντος έτους
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου (για περιπτώσεις θανόντα γονέα μη μέλους του ΕΔΟΕΑΠ )
  • Μισθωτήριο κύριας κατοικίας (για περιπτώσεις ενοικίου )
  • Αποδείξεις εξόφλησης των ενοικίων

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται έως την 20η Ιουνίου κάθε έτους να προσκομίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ προκειμένου να πραγματοποιείται ο σχετικός έλεγχος από τις Υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

  Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210-7264791.

 • 25. Ποιοι δικαιούνται πολυτεκνικό επίδομα και ποια είναι τα δικαιολογητικά;

  Επίδομα πολυτεκνικής οικογένειας χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις και μετά από υποβολή σχετικής αιτήσεως:

  • σε οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων (με 4 παιδιά και άνω), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 παιδιά προστατευόμενα μέλη στον ΕΔΟΕΑΠ (εξαιρούνται όσα πληρώνουν τη μηνιαία εισφορά).
  • ορίζεται ως εισοδηματικό κριτήριο το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως το ποσό των € 50.000 για 3 τέκνα προστατευόμενα στον ΕΔΟΕΑΠ και επιπλέον € 5.000 για κάθε τέκνο προστατευόμενο πάνω από τα 3.

  Οι αιτούντες θα πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Βεβαίωση σπουδών (για ηλικία άνω των 18 ετών)
  • Υπεύθυνη Δήλωση ότι σε περίπτωση αλλαγής στοιχείων οφείλουν να ενημερώσουν τον Οργανισμό
  • Βεβαίωση ΟΠΕΚΑ, ότι δεν δικαιούται ο/η ασφαλισμένος/η και ο/η σύζυγός του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ τρέχοντος έτους

  Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν για :

  • το 3ο παιδί: 100,00€ μηνιαίως
  • το 4ο παιδί: 150,00€ μηνιαίως
  • για κάθε επόμενο παιδί: € 50,00 μηνιαίως

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος πολυτεκνικής οικογένειας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται έως την 20η Ιουνίου κάθε έτους να προσκομίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ  προκειμένου να πραγματοποιείται ο σχετικός έλεγχος από τις Υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

  Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210-7264791.

 • 26. Πώς αποζημιώνονται οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη για δαπάνες αγοράς τροφίμων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη;

  Οι ασφαλισμένοι πάσχοντες από κοιλιοκάκη δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση για την αγορά προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη.

  Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη θα πρέπει να προσκομίσουν άπαξ τα κάτωθι δικαιολογητικά, εφόσον δεν τα έχουν προσκομίσει :

  1. Γνωμάτευση ιατρού δημόσιου νοσοκομείου όπου θα αναφέρεται η πάθηση του ασφαλισμένου και η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων χωρίς γλουτένη
  2. Διαγνωστικές εξετάσεις (βιοψία εντέρου, ειδικά αντισώματα, ιστολογική εξέταση πριν και μετά την στέρηση γλουτένης, κλινική εικόνα)

  Οι ασφαλισμένοι έχουν την επιλογή να το λάβουν είτε ως μηνιαίο επίδομα είτε υποβάλλοντας αποδείξεις από την αγορά των προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας»

  Η μηνιαία αποζημίωση για αγορά προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη ορίζεται έως του ποσού των 100,00€ για τους ενήλικες και έως του ποσού των 150,00€ για τους ανήλικους.

 • 27. Ποιοι δικαιούνται επίδομα νεφροπαθών και ποια είναι τα δικαιολογητικά;

  Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ οι οποίοι υποβάλλονται σε συνεδρίες αιμοκάθαρσης και με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν σχετικό επίδομα από άλλο Φορέα, δικαιούται Επίδομα Νεφροπαθών, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 400,00 € για τους άμεσα ασφαλισμένους και 250,00 € για τους έμμεσα.

  Για την καταβολή του επιδόματος απαιτείται η υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@edoeap.gr ή στο typthess@edoeap.gr για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος, συνοδευόμενης από βεβαίωση Κρατικού Νοσοκομείου ότι ο ασφαλισμένος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση και υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν λαμβάνει αντίστοιχο βοήθημα από άλλο Φορέα.

 • 28. Ποιοι δικαιούνται επίδομα λουτροθεραπείας και ποια είναι τα δικαιολογητικά;

  Οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, ένα χρόνο μετά την εγγραφή τους, εφόσον δικαιολογείται ιατρικώς η ανάγκη λουτροθεραπείας, δικαιούνται σχετικού επιδόματος ποσού 300,00 €.

  Προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης θεράποντος ιατρού σχετικά με την πάθηση του ασφαλισμένου και ότι χρήζει λουτροθεραπείας. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει τη γνωμάτευσή σε αίτησή του, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η Λουτρόπολη που θα επισκεφθεί που ο ασφαλισμένος, καθώς και το χρονικό διάστημα των λούσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι μεταξύ των μηνών από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο κάθε έτους.

  Μετά την έγκριση της αίτησης από τον Αρχίατρο του Οργανισμού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει μέχρι 31/12 του τρέχοντος έτους της αίτησης να προσκομίσει στο ΤΥΠ:

  1. Βεβαίωση του κρατικού υδροθεραπευτηρίου ή της αναγνωρισμένης από τον Ε.Ο.Τ. λουτροπηγής (οπωσδήποτε σε μεγαλύτερη απόσταση από 50 χιλ. από τον τόπο διαμονής του) στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο ασφαλισμένος παρέμεινε στην περιοχή που του σύστησε ο γιατρός για θεραπεία για διάστημα όχι μικρότερο από δεκαπέντε ημέρες
  2. Τουλάχιστον 15 κουπόνια για τις λούσεις που πραγματοποίησε
 • 29. Πώς μπορώ να υποβάλλω τις δαπάνες υγείας που πραγματοποίησα προκειμένου να αποζημιωθώ;

  Μόνο μέσω της εφαρμογής Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας μπορούν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, που επιθυμούν την ηλεκτρονική εξυπηρέτησή τους, να αποστέλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Το έως τώρα email typ@edoeap.gr θα λειτουργεί αποκλειστικά για τυχόν ερωτήσεις σχετικές με τον ΤΥΠ.

  Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εφαρμογή δίδει τη δυνατότητα  στους ασφαλισμένους να καταθέτουν τις αποδείξεις  (αρχεία jpeg, pdf κ.λπ.), που αφορούν σε ιατρικές δαπάνες (όχι οδοντιατρικές) και να ενημερώνονται μέσω email ή/και SMS για την εκκαθάριση του αιτήματός τους, το ποσόν που τους αναλογεί και το χρόνο εκταμίευσής του.

  Η εφαρμογή βρίσκεται στην κεντρική σελίδα του edoeap.gr και η χρήση της γίνεται μέσω των κωδικών taxisnet. Για τη διαδικασία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες.

  Η εφαρμογή αφορά στις ιατρικές έως 200 ευρώ ανά απόδειξη. Για μεγαλύτερα ποσά (μεγαλύτερα των 200€ ανά απόδειξη) θα πρέπει να προσκομίζεται ή να αποστέλλεται η πρωτότυπη απόδειξη μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Οργανισμό. Εξαίρεση στο πλαφόν αποτελούν μόνον περιπτώσεις  προεγκεκριμένων δαπανών από ιατρούς ειδικοτήτων ή ΔΣ (ειδικές θεραπείες παιδιών, ειδικά υλικά, υλικά διαβήτη, επιθέματα).

  Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέγει από τη λίστα κατηγοριών δαπάνης αυτή που τον αφορά. Η κάθε κατηγορία δαπάνης απαιτεί προς επισύναψη συγκεκριμένα δικαιολογητικά (αρχεία jpeg, pdf κ.λπ.), σε είδος και αριθμό, τα οποία ζητούνται αυτόματα από την εφαρμογή, κατά την επιλογή της δαπάνης, κάνοντας πιο εύκολη έτσι τη διαδικασία κατάθεσης της απόδειξης.

  Οι κατηγορίες ιατρικών δαπανών που μπορείτε να υποβάλετε μέσω της εφαρμογής είναι οι εξής:

  1. Αναλώσιμα διαβήτη
  2. Ειδικά Σχολεία
  3. Ειδικές Θεραπείες
  4. Εργαστηριακές – Διαγνωστικές εξετάσεις
  5. Ιατρικές Επισκέψεις
  6. Οφθαλμολογικά
  7. Φάρμακα
  8. Φυσικοθεραπείες
  9. Λοιπές Κατηγορίες
   • Αερόστρωμα
   • Αναπηρικό αμαξίδιο
   • Αναπνευστική συσκευή CPAP AUTO
   • Αποκλειστική νοσοκόμος
   • Βελονισμός
   • Διακοπή καπνίσματος
   • Ζώνες – Κηλεπίδεσμοι
   • Νεφελοποιητής
   • Ορθοπαιδικά Υποδήματα
   • Περούκα
   • Πιεσόμετρο
   • Στηθόδεσμος – μαγιό
   • Τεχνητά μέλη

  Με την υποβολή των ιατρικών δαπανών μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας» δημιουργείται ένας άμεσα προσβάσιμος ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασφαλισμένο. Ο ασφαλισμένος αποκτά την δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματος που έχει υποβάλει και να διατηρεί ιστορικό των υποβληθέντων αιτημάτων εκκαθάρισης δαπανών υγείας καθώς και να επικοινωνεί άμεσα σε περίπτωση που παρατηρείται πρόβλημα στην αίτηση του λόγω ελλιπών δικαιολογητικών.

  Για τις δαπάνες που δεν υπάρχουν ακόμη στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική Υποβολή Δαπανών Υγείας» μπορείτε να τις υποβάλετε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης typ@edoeap.gr ή στο typthess@edoeap.gr για τους ασφαλισμένους της Β. Ελλάδος

  Επίσης υπάρχει η δυνατότητα υποβολής δαπανών μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση Ορμηνίου 38, Τ.Κ. 11528, Αθήνα υπόψη Τομέα Υγείας και Περίθαλψης και στην Τσιμισκή 43, 5ος όροφος, Τ.Κ. 54623, Θεσσαλονίκη με την ένδειξη ΤΥΠΔαπάνες Υγείας.

  Για οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο email  support@edoeap.gr.

 • 30. Τι ισχύει για χρήση Αποκλειστικής νοσοκόμας;

  Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ καλύπτονται για δαπάνη αποκλειστικής νοσοκόμας έως 20 βάρδιες ετησίως για άμεσα ασφαλισμένο και 10 βάρδιες για έμμεσα ασφαλισμένο. Η κάλυψη ανέρχεται στα 35,00€/βάρδια, 40,00€ για νυχτερινή βάρδια και 55,00€ για σαββατοκύριακο.

 • 31. Τι ισχύει για το Βοήθημα Κηδείας;

  Ο Οργανισμός χορηγεί βοήθημα κηδείας ύψους 1.500 ευρώ για τα άμεσα μέλη και 1.100 ευρώ για τα έμμεσα μέλη. Δικαιούχος είναι αυτός στον οποίο έχει εκδοθεί το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών από το γραφείο τελετών.

  Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  Ληξιαρχική πράξη θανάτου

  Πρωτότυπο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών από το γραφείο τελετών

  Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης του δικαιούχου του βοηθήματος

  Η υποβολή γίνεται μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση Ορμηνίου 38, Τ.Κ. 11528, Αθήνα υπόψη Τομέα Υγείας και Περίθαλψης και στην Τσιμισκή 43, 5ος όροφος, Τ.Κ. 54623, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη Βοήθημα Κηδείας

 • 32. Πώς κλείνω ραντεβού με γιατρό ΕΔΟΕΑΠ;

  Για να κλείσετε ραντεβού (εκτός του οδοντιατρικού τμήματος, του  ακτινολογικού και του μικροβιολογικού τμήματος), μπορείτε να εισέρχεστε στην Πλατφόρμα Ασφαλισμένων ΕΔΟΕΑΠ.

  Επίσης, για όλα τα ραντεβού ( εκτός του μικροβιολογικού τμήματος) μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα ηλεκτρονικών ραντεβού στο 2107264700 επιλογή 1 και να συνδεθείτε με εκπρόσωπο του ΕΔΟΕΑΠ καθημερινά εκτός Σ/Κ ώρες 08.00-17.00.

  Για τη Θεσσαλονίκη , μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα ηλεκτρονικών ραντεβού στο 2310278271 επιλογή 2 , καθημερινά εκτός Σ/Κ ώρες 08.00-19.00.

  Για ραντεβού με το μικροβιολογικό τμήμα, μπορείτε να καλέσετε τη γραμματεία μικροβιολογικού τμήματος στο 2107264700 επιλογή 1 και στη συνέχεια 2 καθημερινά εκτός Σ/Κ ώρες 08.00-16.00.

 • 33. Τι ισχύει για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης και πώς εκδίδεται;

  Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ο αρμόδιος φορέας για την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας  των ασφαλισμένων του.

  Η Ευρωπαϊκή Κάρτα χορηγείται από τον Τομέα Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων μετά από σχετική αίτηση του ασφαλισμένου και με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώου του Οργανισμού. Το έντυπο της αίτησης συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο και αποστέλλεται στο info@edoeap.gr. H διαδικασία έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας είναι άμεση.

  Δικαιούχοι των παροχών περίθαλψης είναι τα πρόσωπα που ορίζονται στο Άρθρο 2 του Κανονισμού Υγείας ΕΔΟΕΑΠ (υπ.αριθμ.Φ 40155/14631/601 αποφ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1664/Β/4-7-2013).

  Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

  – Ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας

  – Προσωπικό αριθμό αναγνώρισης του κατόχου της κάρτας ή, εάν ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει, τον αριθμό του ασφαλισμένου, από τον οποίο προκύπτουν τα δικαιώματα του κατόχου της κάρτας

  – Ημερομηνία γέννησης του κατόχου της κάρτας

  – Ημερομηνία λήξης της κάρτας

  – Κωδικό ΙSO του κράτους μέλους έκδοσης της κάρτας

  – Κωδικό αριθμό και ακρώνυμο του αρμόδιου φορέα

  – Λογικό αριθμό της κάρτας

  Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις προσωρινής διαμονής κατά τις οποίες ένας ασφαλισμένος απαιτεί παροχές σε είδος, ανεξαρτήτως του σκοπού της διαμονής, ο οποίος μπορεί να είναι ο τουρισμός, οι επαγγελματικές δραστηριότητες ή οι σπουδές.

  Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας αποδεικνύει ότι ο κάτοχος της κάρτας δικαιούται παροχές ασθένειας σε είδος στο κράτος μέλος διαμονής, οι οποίες καθίστανται αναγκαίες για ιατρικούς λόγους και οι οποίες χορηγούνται κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σε ένα άλλο κράτος μέλος, ώστε ο κάτοχος της κάρτας να μην αναγκάζεται να επιστρέψει στο αρμόδιο κράτος ή το κράτος κατοικίας για να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.

  Ο σκοπός των παροχών αυτού του τύπου είναι να επιτρέπεται στον/στην ασφαλισμένο/ασφαλισμένη να συνεχίσει τη διαμονή του/της υπό ιατρικά ασφαλείς συνθήκες.

  Η ΕΚΑΑ δεν ισχύει για προγραμματισμένη θεραπεία.

  Αν κατοικείτε σε άλλο κράτος από αυτό στο οποίο είστε ασφαλισμένος, αποκτάτε το δικαίωμα σε όλες τις παροχές σε είδος που χορηγούνται στο κράτος κατοικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση σχετικής αίτησης στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ για τη χορήγηση του κοινοτικού εντύπου S1.  Το συγκεκριμένο έντυπο παρέχει  υγειονομική κάλυψη σε εσάς και στα μέλη της οικογένειάς σας.

 • 34. Καλύπτει ο Οργανισμός επεμβάσεις με τη ρομποτική μέθοδο;

  Ο Οργανισμός καλύπτει πλήρως τις επεμβάσεις προστατεκτομής και νεφρεκτομής  (μερική-ολική) με τη ρομποτική μέθοδο  σε συγκεκριμένα συμβεβλημένα με τον ΕΔΟΕΑΠ  ιδιωτικά θεραπευτήρια.

  Η διενέργεια της επέμβασης απαιτεί έγκριση από την Ελεγκτική Ιατρική Υπηρεσία του Οργανισμού  και έκδοση εισιτηρίου κάλυψης.

  Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να επικοινωνήσει με το τμήμα έκδοσης εισιτηρίων στο 210-7264816 ή στο email eisitiria@edoeap.gr.

 • 35. Η περίπτωση που αντιμετωπίζω με την υγεία μου, δεν περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Υγείας του Οργανισμού, τι μπορώ να κάνω;

  Ο Οργανισμός μπορεί να εξετάσει κάθε περίπτωση υγείας  ασφαλισμένου που δεν περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Υγείας, έπειτα από αίτημα του ασφαλισμένου προς την επιτροπή ΤΥΠ και το ΔΣ.

  Ο σφαλισμένος υποβάλει το αίτημα με  email στο info@edoeap.gr, επισυνάπτοντας όλα τα έγγραφα που κρίνει ο ίδιος ως απαραίτητα.

  Σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες ή δικαιολογητικά για την εξέταση του αιτήματος, θα επικοινωνήσει μαζί του η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού.

 • 36. Η δαπάνη που κατέθεσα δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό , αλλά αφορά ειδική περίπτωση υγείας , τι μπορώ να κάνω;

  Ο ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλει αίτημα στο email info@edoeap.gr, επισυνάπτοντας όλα τα έγγραφα που κρίνει ο ίδιος ως απαραίτητα, ώστε να εξεταστεί από την επιτροπή του ΤΥΠ και το ΔΣ.

  Σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες ή δικαιολογητικά για την εξέταση του αιτήματος, θα επικοινωνήσει μαζί του η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού.

 • 37. Αντιμετωπίζω οδοντιατρικό πρόβλημα υγείας και θέλω να μάθω εάν μπορεί να με καλύψει ο Οργανισμός, με ποια υπηρεσία θα επικοινωνήσω;

  Ο ασφαλισμένος μπορεί  να επικοινωνήσει με το τμήμα Ελεγκτών Οδοντιάτρων του Οργανισμού στο τηλέφωνο 210-7264778 ή στο email dentalcheck@edoeap.gr, προκειμένου να ενημερωθεί εάν η περίπτωση της υγείας του μπορεί να καλυφθεί, ποιο θα είναι το ποσό κάλυψης και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει.

 • 38. Καλύπτει ο Οργανισμός οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

  Ο Οργανισμός καλύπτει την τοποθέτηση οδοντιατρικών εμφυτευμάτων, αλλά για συγκεκριμένο αριθμό (5 εμφυτεύματα).

  Σε περίπτωση που υπάρχει ιατρική ανάγκη για την επιπλέον τοποθέτηση οδοντιατρικών εμφυτευμάτων (πέραν των 5 δικαιούμενων), ο ασφαλισμένος  μπορεί να υποβάλει αίτημα στο email  info@edoeap.gr, επισυνάπτοντας την αναλυτική και τεκμηριωμένη  γνωμάτευση του θεράποντα οδοντιάτρου.

  Για να εξεταστεί το αίτημα από το ΔΣ, θα πρέπει απαραιτήτως να έχει εγκριθεί ιατρικώς από την Ελεγκτική Οδοντιατρική Υπηρεσία του Οργανισμού, η οποία για την εξέταση του αιτήματος , μπορεί να ζητήσει επιπλέον ιατρικά δικαιολογητικά ή/και τη φυσική εξέταση του ασφαλισμένου.