Κλάδος Υγείας

Παρακλινικές εξετάσεις

Σε απάντηση ερωτημάτων αναφορικά με το που και πως μπορείτε να κάνετε τις παρακλινικές εξετάσεις σας εκτός Οργανισμού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με την προϋπόθεση πάντα ότι έχετε προέγκριση (παραπεμπτικό) από τους ιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ, η Διοίκηση έδωσε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες  να αναρτήσουν στο site τα 91 σε Αττική και Θεσσαλονίκη συμβεβλημένα κέντρα στα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις παρακλινικές εξετάσεις πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή σας (σε τιμές Προεδρικού Διατάγματος) δηλ. 20% για τους εν ενεργεία, 5% για τους συνταξιούχους και μηδενική συμμετοχή για τους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους μας. Μπορείτε να επισκέπτεστε καθημερινά τον διαδικτυακό μας χώρο www.edoeap.gr, και να συμβουλεύεστε την ενότητα «Συμβεβλημένοι Ιατροί-Διαγνωστικά Κέντρα».

Όπως έχετε ενημερωθεί από 1-1-2011 ο ΕΔΟΕΑΠ εκδίδει παραπεμπτικό για όλες τις κοστολογημένες παρακλινικές εξετάσεις με τιμέςΠροεδρικού Διατάγματος. Πρόκειται για 2026 εξετάσεις. Καθώς υπάρχουν 1352 εξετάσεις που πραγματοποιούνται χωρίς έλεγχο και χωρίς η Πολιτεία  να έχει ορίσει τιμή για αυτές, όλοι, ασθενείς και Ταμεία, είμαστε στο έλεος του εμπορίου της Υγείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να προστατεύσει το συμφέρον του ΕΔΟΕΑΠ, συνεργάζεται στενά με τους ιατρούς και τις διοικητικές υπηρεσίες ώστε ΣΥΝΤΟΜΑ όλες οι ακοστολόγητες παρακλινικές εξετάσεις να έχουν τιμή με την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΔΟΕΑΠ και όχι όποια τιμή αυθαίρετα ορίζει κάθε κλινικάρχης. ΠροσοχήΗ επιλογή ιδιωτικών κλινικών για παρακλινικές εξετάσεις είναι ευθύνη του ασφαλισμένου που έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει είτε στον ΕΔΟΕΑΠ ΔΩΡΕΑΝ, είτε σε 68 ­­­­­­­­­διαγνωστικά κέντρα στην Αττική, είτε σε 23 διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, με τιμές Προεδρικού Διατάγματος.

Στην περίπτωση αυτή θα κληθεί να καταβάλει εξ’ ιδίων  τη διαφορά.

Σπεύδουμε να εξηγήσουμε ότι επιστημονικά απαραίτητες παρακλινικές εξετάσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία πραγματικά ασθενών, θα αποζημιώνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στους υπάλληλους, ώστε να διευκολύνουν σε αυτή την πρώτη περίοδο εφαρμογής του κανόνα τις εξαιρετικές περιπτώσεις εξαιρέσεων, όπως: επείγοντα περιστατικάνύχταΣαββατοκύριακααργίες που χρήζουν τέτοιων εξετάσεων.