ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα», στις 24 Νοεμβρίου 2012 στην Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς" (Δ10) της "Τεχνόπολης" του Δήμου Αθηναίων.

Πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα»

Η διαφορετικότητα, είτε με τη μορφή της αναπηρίας είτε της διαπολιτισμικότητας, συμπίπτει με το πιο βαθιά οικείο κομμάτι μας. Είναι εκείνη που δίνει τροφή στην ανάπτυξη του «εγώ» και του «εμείς», κι εκείνη που εν τέλει μας ενώνει κόντρα σε όσα μας χωρίζουν.

Έτσι, οι φοιτητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ), τη Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του ΕΚΠΑ, το Esn Kapa Athens και την υποστήριξη του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν στις 24 Νοεμβρίου 2012 στην Αίθουσα “Κωστής Παλαμάς” (Δ10) της “Τεχνόπολης” του Δήμου Αθηναίων, πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα, Πηγές Διαφορετικότητας».

Ένας από τους παράγοντες, που συχνά κρίνουν την ένταξη του ατόμου εντός της κοινωνικής ομάδας, είναι και η ”αρτιμέλεια” και η θέση του στον κύκλο αλληλεπίδρασης του διπόλου ομοιότητα-διαφορετικότητα. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες τα άτομα που έχουν αναπηρίες, διαφορετική πολιτιστική καταβολή ή ακόμη και τα δύο μαζί, να αντιμετωπίζονται ως κάτι κοινωνικά αντιπαραγωγικό, ως κάτι εμβόλιμο στην κίνηση του ”σώματος” της κοινωνίας. Είναι όμως τα πράγματα στ’ αλήθεια έτσι; Είμαστε τόσο ίδιοι ή διαφορετικοί όσο πολλές φορές νομίζουμε; Πρέπει να είμαστε πανομοιότυποι με τους άλλους για ενταχθούμε στη ροή της κοινωνικής ζωής; Είναι σίγουρο πως η έννοια του φυσιολογικού θα έχει πάντα το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια ”απεικόνιση”. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο αρνητική!

Έχοντας ως εναρκτήρια βάση τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότιμης καθολικής συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η παραπάνω εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού, στο θέμα της αναπηρίας και της ευρωπαϊκής διαπολιτισμικής προσέγγισής της, με τον τρόπο που αυτή εκφράζεται σε προγράμματα όπως το ExchangeΑbility, για την πολλαπλή υποστήριξη των φοιτητών Erasmus και την βίωση της ανταλλαγής για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, αποσκοπεί στην γνωστοποίηση των δράσεων του Esn Kapa Athens και του Social Erasmus, για να εμπλουτιστεί η πολύπλευρη υποστήριξη των Erasmus φοιτητών, του ΣΚΦ και της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία, ώστε να ενισχυθεί και το εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Τέλος, επιδιώκεται η υποστήριξη μονάδων και φορέων, όπως αυτοί του ”Φάρου Τυφλών Ελλάδας” και της ”Άλλης Όψης”.

Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι άτομα πολύπλευρα, όπως όλοι μας. Η εξερεύνηση της σκέψης και της πράξης τους μπορούν να διδάξουν τόσο αυτούς τους ίδιους, όσο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Στον πολυχώρο τέχνης της εκδήλωσης, που είναι διαμορφωμένη με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρίες, οι καλεσμένοι ωθούνται σε μία εσωτερική διαδρομή ανακαλύπτοντας τους εαυτούς τους, μέσα στη διαφορετικότητα του περιεχομένου των εκθεμάτων, των παρουσιάσεων και των ομιλιών.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η είσοδος είναι ελεύθερη
Ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος!

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210-7711307 ή στο e-mail: anaphriakaidiapolitismikothta@gmail.com

Σχετικά links:
Η ιστοσελίδα της εκδήλωσης «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα»
Για την εκδήλωση στο International Erasmus Student Network