ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Πετρόσουπα: για τα παιδιά και την αλληλεγγύη

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΔΟΕΑΠ

Με μουσική και παραμύθι, με δώρα γλυκά κόκκινα μήλα και φυσαρμόνικες, με νότες για την ευαισθησία και τις αξίες της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας, o ΕΔΟΕΑΠ υποδέχθηκε τα παιδιά των ανέργων δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, τις οικογένειες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του Κλάδου και τα παιδιά των εργαζομένων στον Οργανισμό, για να …μαγειρέψουν μαζί μια μουσική «Πετρόσουπα», με υλικά την αγάπη και τη φροντίδα, το «Νοιάζομαι» και το «Μοιράζομαι».

Η Πρόεδρος και το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ καλωσόρισαν τα παιδιά σε μια γιορτή για την αλληλεγγύη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημητρίου Ρούσσου, εκεί όπου η «Πετρόσουπα» ήρθε να χρωματίσει με νότες τις δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΕΔΟΕΑΠ, με πιο πρόσφατη τη λειτουργία του Κοινωνικού Καταστήματος (το οποίο λειτουργεί στον 3ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Ορμηνίου 38).

Μια φορά κι έναν καιρό… τρεις μοναχοί  φτάνουν σε ένα μακρινό χωριό, όπου συναντούν ανθρώπους δύσπιστους, κλεισμένους στον εαυτό τους. Αποφασίζουν να φτιάξουν μια σούπα με πέτρες, μια πετρόσουπα.  Ανάβουν μια φωτιά στο κέντρο του χωριού και σιγά-σιγά, καθώς οι κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους για να μάθουν τη συνταγή και προσφέρουν ο καθένας από κάτι, βρίσκονται ξανά μαζί να μαγειρεύουν μια σούπα για βασιλιάδες.

Μια γιορτή για τη συντροφικότητα και το νοιάξιμο… Το παραμύθι «Πετρόσουπα» διασκεύασαν σε όπερα οι μαθητές του Ωδείου Ριζοπούλου, με οδηγίες από την μουσικοπαιδαγωγό και δασκάλα τους κυρία Τέτη Αϊβατζίδου και από τον σκηνοθέτη κ.Δημήτρη Δεγαΐτη. Η χορωδία «Τέττιξ» αποτελείται από μαθητές ηλικίας από 7 έως 27 ετών, από όλα τα επίπεδα σπουδών, χωρίς να διακρίνονται σε ταλαντούχους ή μη.

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης (μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, επαγγελματίες της μουσικής, της σκηνογραφίας και του θεάτρου) εργάστηκαν εθελοντικά, ο καθένας προσφέροντας τις δεξιότητες, τις γνώσεις και το ταλέντο του. Εθελοντικά και αφιλοκερδώς προσέφεραν επίσης τις δύο παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν για τα παιδιά του ΕΔΟΕΑΠ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Οργανισμού, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, το απόγευμα.

Δείτε το video από την εκδήλωση

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στη ΝΕΤ (στο 41′:15”)

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο MEGA

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο STAR

H ομάδα «Τέττιξ» προσέγγισε το άγνωστο είδος της όπερας, ως εκπαιδευτικό σχέδιο. Όπως εξηγεί η κυρία Τέτη Αϊβατζίδου, οι μικρότεροι σε ηλικία και επίπεδο σπουδών μαθητές ανέλαβαν να συνθέσουν τη μελωδία και έγραψαν και το λιμπρέτο. «Η εναρμόνιση της σύνθεσης για τη χορωδία και η ενορχήστρωσή της για το μουσικό σύνολο ανατέθηκε σε σπουδαστή ανώτερων θεωρητικών, με στόχο να του δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη, να έρθει αντιμέτωπος με τις δυσκολίες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα και τελικά να δει το έργο του να υλοποιείται».

Παράλληλα με την εναρμόνιση γινόταν γραφή παρτιτούρας (χειρόγραφη και σε ηλεκτρονική μορφή) και η διδασκαλία της φωνητικής μουσικής (άριες, ρετσιτατίβο και χορωδιακά μέρη) καθώς και του μουσικού συνόλου. Ακολούθησε διδασκαλία της σκηνικής δράσης. Τελικά το έργο αποφασίστηκε να εκτελεστεί από τρίφωνη παιδική-νεανική χορωδία, κρουστά, μεταλλόφωνο μπάσο, φλάουτο, πιάνο και βιολί. «Για τα σκηνικά, τα κοστούμια, το μακιγιάζ, τα καπέλα, τα χτενίσματα, τις ανάγκες σε φώτα και ήχο και ο, τι άλλο χρειάστηκε εργάστηκαν εθελοντικά σπουδαστές, γονείς και φίλοι», σημειώνει η κυρία Αϊβατζίδου. Για να ολοκληρωθεί η «Πετρόσουπα» χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια.

Οι συντελεστές της παράστασης

Λιμπρέτο – μουσική: καλλιτεχνικό σχήμα: «Τέττιξ»
Διδασκαλία – Παραγωγή: Τέτη Αϊβατζίδου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Εναρμόνιση, ενορχήστρωση: Φίλιππος Τζάνος (σπουδαστής του τμήματος Ανώτερων Θεωρητικών)
Γραφή παρτιτούρας: Δανάη Μπελοσίνωφ
Σκηνικά: Σπύρος Κακάβας, Eλένη Κλωνιζάκη

Παίζουν οι μαθητές: Στέφανος Μπάκας, Γιώργος Σαμαράς, Στεφανία Δερμιτζάκη, Δήμητρα Καρβούνη, Ειρήνη Καμπανού, Πηγή Καραβοκύρη, Δανάη Μπελοσίνωφ, Ευγενία Μπουλούζου, Ορφέας Λιαπάτης, Αναστασία Κακάβα, Αναστασία Καμπανού, Ειρήνη Τσίγκα, Μαρία Καμπανού, Ειρήνη Καμπανού, Κατερίνα Τσώλου, Κατερίνα Αναστασίου, Τάσος Βέμμος.

Χορωδία: Διώνη Δεγαΐτη, Αλεξάνδρα Καμπύλη, Αναστασία Κακάβα, Αναστασία Καμπανού, Άγγελος Μουστάκης, Βασιλική Μπουλούζου, Γιώργος Σαμαράς, Γρηγόρης Κόκκινος, Δανάη Μπελοσίνωφ, Δήμητρα Καρβούνη, Ειρήνη Καμπανού, Ειρήνη Τσίγκα, Ευαγγελία Τσίγκα, Ευγενία Μπουλούζου, Ιλεάννα Βιδάλη, Ιωάννα Βέμμου, Κατερίνα Αναστασίου, Κατερίνα Καλογεροπούλου, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Τσώλου, Μαρία Καμπανού, Μαρία Κουτσιάφτη, Ξένια Παπαδοπούλου, Ορφέας Λιαπάτης, Πηγή Καραβοκύρη, Στεφανία Δερμιτζάκη, Στέφανος Μπάκας, Τάσος Βέμμος.

Ορχήστρα

Φλάουτο: Κυριακή Καντούνα, Κρουστά: Βασιλική Μπουλούζου, Ευαγγελία Τσίγκα, Κατερίνα Σαμαρά, Στέφανος Μπάκας, Μεταλλόφωνο: Φίλιππος Τζάνος, Πιάνο: Αντώνης Στεφανάκης, Βιολί: Ειρήνη Γουρλή, Γιώργος Συνοδινός

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ο ΕΔΟΕΑΠ ευχαριστεί θερμά τη μουσική ομάδα «Τέττιξ»(www.facebook.com/tettixmusicgroup), τον Μουσικό Οίκο ΝΙΚΟΤΙΑΝ (www.nikotian.gr) για την ευγενική παραχώρηση του πιάνου και την εταιρεία Μακεδών ΕΠΕ (www.makedonltd.gr) που παραχώρησε τους προβολείς και τα φώτα για τις παραστάσεις. Ευχαριστεί επίσης θερμά τον κ. Ηλία Τανιμανίδη και την εταιρεία «ΠΛΕΙΑΣ» (www.pleias.gr) για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΔΟΕΑΠ.