ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

«Αγωνιζόμαστε για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας»

Ο χαιρετισμός της Αντιπροέδρου της ΑΙΜ και Προέδρου ΟΑΤΥΕ–ΕΔΟΕΑΠ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΑΙΜ, Νοέμβριος 2012

«Δεν είμαι ευτυχής να ακούω  εδώ ότι η πατρίδα μου η Ελλάδα παρουσιάζεται από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως case study  για τη μέτρηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης! Ο τόπος μου βιώνει μια τραγωδία και έχει ανάγκη την Αλληλεγγύη,  όχι την φιλανθρωπία των λαών της Ευρώπης. Ελπίζω και εύχομαι όσα ακούσουμε  σήμερα εδώ να μας κάνουν όλους πιο  σοφούς και πιο αποφασισμένους να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος .

Το μείζον για την Δημόσια  Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα  σήμερα είναι η εκ βάθρων αναδιοργάνωση τους στη βάση της διαφάνειας, του εκσυγχρονισμού και της διασφάλισης νέου θεσμικού πλαισίου που θα απαιτεί  τον έλεγχο και την τιμωρία της παραβατικότητας και  θα επιβάλει σύγχρονο, υψηλού επιπέδου μάνατζμεντ, κατοχυρωμένο απέναντι στα κυκλώματα της διαφθοράς και του εμπορίου της Υγείας.

Στη χώρα μου ο άρρωστος, ο φτωχός, ο γέροντας υποφέρουν! Η Δημόσια Ασφάλιση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέουν αφήνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να κερδοσκοπεί. Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο των τραγικών ελλείψεων που παρουσιάζονται σε φάρμακα, ειδικά υλικά αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις Μονάδες υγείας ενώ το 1/3 ( ! ) των Ιατρών στην Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή υποαπασχολείται.

Αυτοκτονίες, λιποθυμίες και ουρές στα φαρμακεία είναι  μέρος μιας καθημερινότητας που δεν τιμά την Ενωμένη Ευρώπη. Γιατί ο κατά Συνθήκη όρος ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ δεν είναι μόνο οι ισολογισμοί, το ΑΕΠ της και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και η διασφάλιση  κοινωνικά προστατευμένου και πολιτισμένου βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Η χώρα μου βρίσκεται σε αδυναμία. Παλεύει για την επιβίωση και αξίζει να βοηθηθεί. Και αξίζει να έχει ισότιμη σχέση και ίδια δικαιώματα πρόσβασης στην Υγεία και στην Περίθαλψη.

Η ΑΙΜ,  η παγκόσμια κοινότητα των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των αβοήθητων. Εργαζόμαστε για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Ανάμεσα στην  πολιτική και την οικονομία, ανάμεσα στους πολιτικούς και τους τραπεζίτες υπάρχει το κοινό  μας όραμα, οι κοινές μας αξίες της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης. Υπάρχουμε ΕΜΕΙΣ.

Να είστε βέβαιοι ότι ΌΛΟΙ μαζί, οι Έλληνες μπορούμε. Όπως είμαι βέβαιη ότι ΌΛΟΙ μαζί οι Ευρωπαίοι θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ».

Ελένη Σπανοπούλου
Δημοσιογράφος
Πρόεδρος Ο.Α.Τ.Υ.Ε.-Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
Αντιπρόεδρος ΑΙΜ