ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στον κήπο του ΕΔΟΕΑΠ

Ο ΕΔΟΕΑΠ φιλοξενεί στον κήπο του μια υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη και μια πρόταση: να προσφέρουμε και να ανταλλάξουμε, να μοιραστούμε, να συναντηθούμε με αφορμή το βιβλίο, τη γνώση, την ανθρωπιά και τον πολιτισμό.

Τη βιβλιοθήκη σχεδίασαν δύο νέοι άνθρωποι, οι αρχιτέκτονες Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής. Την έφτιαξαν για να είναι δημόσια, ανοιχτή, ελεύθερη, ανταλλακτική, ενεργειακά αυτόνομη, ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην… αυτοδιαχείριση. Κι έδωσαν το σύνθημα: «swap it – αντάλλαξέ το».

Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε στο κέντρο της Κηφισιάς, τον Ιούνιο του 2012 και η δεύτερη έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τον περασμένο Νοέμβριο. Η τρίτη ανήκει επίσης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και έχει ρόδες, για να μπορεί να …ταξιδεύει από πλατεία σε πλατεία,  σε εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Αθηνών.

Αυτή την κινητή ανταλλακτική βιβλιοθήκη μας παραχώρησε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και έτσι «κύλησε» μέχρι τον κήπο του ΕΔΟΕΑΠ, στο κεντρικό κτίριο της οδού Σισίνη 18 και Ηριδανού. Θα φιλοξενηθεί εδώ με στόχο να γίνει ένα σημείο ανταλλαγής βιβλίων όχι μόνο για τους ασφαλισμένους – μέλη του Οργανισμού αλλά επίσης για όλους τους ανθρώπους της γειτονιάς, ακόμα και για τους περαστικούς.

Πιλοτικά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, η δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στον κήπο του ΕΔΟΕΑΠ θα λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς έλεγχο για το πόσα βιβλία παίρνει κανείς και πόσα αφήνει (αν αφήνει), χωρίς ο επισκέπτης να καταγράφεται σε κάποιο μητρώο, χωρίς να απαιτείται εγγραφή ούτε φυσικά η καταβολή χρημάτων. Θεματολογία στα βιβλία που φιλοξενεί η υπαίθρια βιβλιοθήκη δεν υπάρχει. Φέρνετε ό, τι βιβλία θέλετε. Ούτε όριο στο πόσα βιβλία θα φέρετε ή θα πάρετε υπάρχει.

Υπεύθυνοι για τη συντήρηση της βιβλιοθήκης και για την ανανέωση του περιεχομένου της είναι αποκλειστικά και μόνο οι επισκέπτες της, οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει τη μέγιστη εξοικονόμηση χώρου. Με το σύνθημα «τον πρώτο λόγο έχει το βιβλίο», οι δημιουργοί της θέλησαν να φτιάξουν ένα «έπιπλο» που θα προβάλλει τα αντικείμενα που φιλοξενεί και δεν θα τα επισκιάζει. Ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα, τοποθετημένο στην οροφή της, καθιστά τη βιβλιοθήκη ενεργειακά αυτόνομη και επιτρέπει ικανοποιητικό φωτισμό για την επιλογή βιβλίων και για διάβασμα ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες. Ένα μικρό αυτοκόλλητο «swap it – αντάλλαξέ το», το οποίο τοποθετεί ο επισκέπτης στη ράχη των βιβλίων που αφήνει, προσφέρει το «στίγμα», ώστε το βιβλίο να αναγνωρίζεται, όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει.

Φιλοδοξία των δημιουργών της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι να τη δουν να ταξιδεύει και να λειτουργεί στην περιφέρεια, σε πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας, μέσα σε πάρκα, πλατείες, γειτονιές, σε χώρους όπου μπορεί να είναι ελεύθερα προσβάσιμη 24 ώρες το 24ωρο, αυτοδιαχειριζόμενη και αυτόνομη.

Συνάδελφοι,

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, κι ενώ παλεύουμε μέσα σε μεγάλη φουρτούνα, μπορεί το όραμα δύο νέων παιδιών που έγινε πράξη με απλότητα, με ειλικρίνεια και ανθρωπιά, να προσφέρει έμπνευση. Μπορεί το βιβλίο να δώσει την αφορμή. Την αφορμή για να μοιραστούμε τη χαρά και την ελευθερία που προσφέρει το διάβασμα, τη ζεστασιά και την αμεσότητα που καλλιεργεί η ανταλλαγή.

Σας περιμένουμε στην υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, στον κήπο του ΕΔΟΕΑΠ. Να ανοίξετε τα ράφια της, να βρείτε βιβλία που σας ενδιαφέρουν και να φέρετε τα δικά σας, αυτά που θέλετε να μοιραστείτε με φίλους, συναδέλφους, γνωστούς και αγνώστους.

Περισσότερες πληροφορίες: www.vivliothiki.org