ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Επιστολή Παραίτησης των αιρετών μελών της ΕΣΗΕΑ από το Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

Αθήνα, 12-2-2013

Προς

την Πρόεδρο του Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

κα Ελένη Σπανοπούλου

 

Από κ.κ.

Γιώργο Βλαβιανό, μέλος Δ.Σ.

Ελένη Δελβινιώτη, μέλος Δ.Σ.

Αργύρη Δεμερτζή, μέλος Δ.Σ.

Παναγιώτη Τσούτσια, μέλος Δ.Σ.

 

Θέμα: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α. ΑΠΟ Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

 

Αγαπητή Συνάδελφε,

Οι τρέχουσες εξελίξεις και οι σημαντικές αποφάσεις, που απαιτούνται πλέον να ληφθούν ανοιχτά, δημοκρατικά και απροκατάληπτα, με την ενεργό συμμετοχή και την ευθύνη όλων των μετόχων-μελών για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθούν να επηρεάζονται καθοριστικά από την επεισοδιακή Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της 23ης Ιουνίου 2012.

Η Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012 στιγματίστηκε από ακραία  γεγονότα. Δυστυχώς μέσα σε  ατμόσφαιρα χάους δε δόθηκε η δυνατότητα να ολοκληρωθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, γεγονός  ιδιαίτερα κρίσιμο στις δύσκολες ώρες που  διανύει ο κλάδος  με τη μεγαλύτερη ανεργία που γνώρισε ποτέ, τη ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά και τη σχεδιαζόμενη επιδρομή στο αγγελιόσημο.

Όσα έλαβαν χώρα,  τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της Συνέλευσης, την πιο κρίσιμη στιγμή, που η νόμιμη και αιρετή Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, έδινε μάχη ζωής και επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ, εναντίον των υπευθύνων για τη λεηλασία των αποθεματικών του Οργανισμού μας, παραμένουν  μελανό σημείο για τους ανθρώπους της Ενημέρωσης και το δημόσιο βίο. Παράδειγμα προς αποφυγή….

Τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου,  με την ευθύνη και το δικαίωμα  του αιρετού εκπροσώπου, συνεδρίασαν  αμέσως μετά τη Γ.Σ., στις 28 Ιουνίου 2012  και αποφάσισαν ομόφωνα  με αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στον κλάδο και ιδιαίτερα στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και τους άρρωστους συναδέλφους, να παραμείνουν στις θέσεις τους, θέτοντας παράλληλα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις  για ενδελεχή και αναλυτικό οικονομικό έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Οργανισμού.

Προς τούτο προσκλήθηκαν  οι τέσσερις Ενώσεις μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ (ΕΣΗΕΑ–ΕΣΗΕΜ-Θ – ΕΠΗΕΑ-ΕΠΗΕΘ) να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι, αντικειμενικό και σε βάθος έλεγχο ή να ορίσουν από κοινού Ανεξάρτητη Ελεγκτική Αρχή, με την πλήρη εξασφάλιση  διαδικασιών διαφάνειας και με όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση των αποθεματικών στο φως, προκειμένου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και ανεξάρτητα από την έκβασή του, να δρομολογηθούν εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο  χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα:
-Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, συνέχισε και ενέτεινε τις προσπάθειές του, ώστε ο Οργανισμός  να μείνει όρθιος, δυνατός, με σύγχρονες υπηρεσίες και ανθρώπινο πρόσωπο όταν  ολόκληρο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της χώρας έχει ήδη καταρρεύσει στον κρατικοδίαιτο καιάδα των εμπόρων της Υγείας και  του ΕΟΠΥΥ.

-Στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του κλάδου, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, ενάντια στην ισοπέδωση του ΕΟΠΥΥ και στην ανοιχτή πλέον  απειλή  υφαρπαγής του κύριου πόρου μας, του Αγγελιοσήμου. Απειλή που παραμένει ανοιχτή.

-Οργάνωσε με κάθε πρόσφορο και θεμιτό νομικό, δικαστικό, διοικητικό, συνδικαλιστικό και με ανοιχτή ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση,  μετωπικό αγώνα ενάντια στο απαράδεκτο  κούρεμα των αποθεματικών και τις μονομερείς και παράνομες Μνημονιακές αποφάσεις κυβερνήσεων και τραπεζιτών. Έναν αγώνα  που πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να γυρίσει πίσω στο Ταμείο του Οργανισμού  και το τελευταίο ευρώ.

-ΕΠΕΙΔΗ μέχρι σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσής μας -της ΕΣΗΕΑ- παρότι είχε ζητήσει με δημόσιες παρεμβάσεις του τον ανεξάρτητο έλεγχο,  δεν  έχει καν απαντήσει στις τέσσερις επιστολές και ισάριθμες επανειλημμένες προσκλήσεις του Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ  (2/7/2012- Αριθμός Πρωτοκόλλου 10184, 18/7/2012 – Αριθμός Πρωτοκόλλου 10918 , 30/8/2012- Αριθμός Πρωτοκόλλου 328 και 10/1/2013 – Αριθμός Πρωτοκόλλου 15), να ορίσει από κοινού με τις τρεις άλλες Ενώσεις Ανεξάρτητη Ελεγκτική Αρχή για τον έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Οργανισμού μας, ενώ οι άλλες Ενώσεις  έχουν πάρει θετική θέση για τη διενέργειά του, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής της ΕΣΗΕΑ.

-ΕΠΕΙΔΗ από  την πλευρά της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ εκπληρώθηκαν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις, που το Δ.Σ. μας  αποφάσισε ομόφωνα  και ανακοίνωσε στις 28 Ιουνίου 2012, σε συνέχεια όσων έγιναν στη Γ.Σ. της 23ης Ιουνίου 2012.

Συγκεκριμένα:

– Το  Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ, με διαφάνεια τοποθετήθηκε σε όλα και για όλα όσα τέθηκαν στη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012, αποδίδοντας εγγράφως και δημόσια, με τεκμηριωμένα στοιχεία και απαντήσεις, πλήρη οικονομική και νομική ανάλυση των ενεργειών του.

-Εφάρμοσε μέτρα και παροχές περαιτέρω στήριξης των συναδέλφων ασφαλισμένων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ και των οικογενειών τους, που με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια ανήκουν στις ευαίσθητες και σκληρά δοκιμαζόμενες κοινωνικές  ομάδες και ανέλαβε παράλληλα νέες πρωτοβουλίες κοινωνικών δράσεων για την στήριξη και την αλληλεγγύη των ανθρώπων του κλάδου.

-ΕΠΕΙΔΗ ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα.

-ΕΠΕΙΔΗ εξαντλήθηκαν τα όρια της  υπομονής μας μετά από μια στείρα -από πλευράς ΕΣΗΕΑ- αναμονή τόσων μηνών.

-ΕΠΕΙΔΗ κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει “όμηρος” της αδράνειας κανενός.

-ΕΠΕΙΔΗ πάνω από όλα ο πλέον υπεύθυνος ασφαλής, δημοκρατικός δρόμος είναι αυτός που οδηγεί κατευθείαν στην κάλπη.

ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ  από μέλη Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ, αποκλειστικά και μόνον, για λόγους που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των καταστατικών διατάξεων του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες οδηγούν στην υποχρεωτική και άμεση προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., προκειμένου όλοι μαζί να κρίνουμε και να κριθούμε υπεύθυνα, άμεσα και δημοκρατικά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Με αίσθημα ευθύνης και τιμή,

Γεώργιος Βλαβιανός

Αργύρης Δεμερτζής

Ελένη Δελβινιώτη

Παναγιώτης Τσούτσιας

Μέλη ΕΣΗΕΑ