ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Aνακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η ΔΟΔ στηρίζει τους Έλληνες δημοσιογράφους που αγωνίζονται για τα κοινωνικά τους δικαιώματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ:

         Η ΔΟΔ στηρίζει τους Έλληνες δημοσιογράφους που αγωνίζονται για τα κοινωνικά τους δικαιώματα

 

Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελλάδας, η προσφυγή που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του ταμείου, το οποίο παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις σε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τις οικογένειές τους. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με αλληλεγγύη στηρίζει το μέλος της «Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών» (ΕΣΗΕΑ) και αξιώνει τη διαφύλαξη του ταμείου ΕΔΟΕΑΠ.

Η προσφυγή για την κατάργηση της εισφοράς 2% των εργοδοτών στο Ταμείο κατατέθηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών καθώς και άλλων ιδιοκτητών ΜΜΕ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως «προνόμιο» αυτή την παροχή ουσιαστικής κοινωνικής προστασίας.

Η κατάργηση της συμβολής των εργοδοτών θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους.  Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντέδρασαν κινητοποιώντας τις συνδικαλιστικές Ενώσεις για την προάσπιση του Ταμείου ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΔΟΔ στηρίζει την ΕΣΗΕΑ και τους Έλληνες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στον αγώνα που δίνουν για τα δικαιώματά τους, όπως συνέβη με το ψήφισμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΔΟΔ, πριν λίγες ημέρες στην Τύνιδα.

Σήμερα ο Γιουνές Μζαχέντ, Πρόεδρος της ΔΟΔ, παραβρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Αθήνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΔΟΔ προς τις ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας και δήλωσε:

«Είναι ευθύνη των ιδιοκτητών ΜΜΕ να συνεισφέρουν στο Ταμείο, που προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.  Το Ταμείο ΕΔΟΕΑΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων, της ελευθερίας του Τύπου και της Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε συνεργαζόμενοι στενά με την Ένωση μέλος μας, για την προάσπιση του Ταμείου και θα ηγηθούμε της εκστρατείας αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν».

https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/press-releases/article/greece-ifj-supports-journalists-in-defence-of-their-social-rights.html