ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Η ομιλία του προέδρου του ΔΣ, Σταύρου Καπάκου, στη Γενική Συνέλευση της 30ής Οκτωβρίου 2019

Το έργο μας απάντηση σε όλους όσοι επιβουλεύονται

με προσφυγές στο ΣτΕ την ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού μας.

Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα να χαιρετίζω τη Γενική μας Συνέλευση για μια ακόμη μία χρονιά.

Αν κανείς προσπαθούσε να θέσει το ερώτημα «είμαστε καλύτερα ή όχι σε σχέση με πέρυσι;», μάλλον θα προκαλούσε θυμηδία.

Είναι τέτοια η βελτίωση όλων των δεδομένων, οικονομικών, λειτουργικών, προοπτικής, για τον ΕΔΟΕΑΠ που δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα. Είναι καθολική η αίσθηση ότι τα πράγματα είναι καλύτερα για τον ΕΔΟΕΑΠ, το κοινό σπίτι όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης όλης της χώρας. Έχουμε συνείδηση ότι το Παρίσι δεν έγινε σε μια μέρα. Βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Με ενότητα και σχέδιο τις ξεπερνάμε.

Εδώ όμως δεν ήρθαμε για να αυτοθαυμαζόμαστε· ήρθαμε για να κάνουμε ένα πραγματικό απολογισμό και να χαράξουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική για τον ΕΔΟΕΑΠ που οραματιζόμαστε όλοι. Έναν ΕΔΟΕΑΠ πρότυπο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρωτοβάθμιας υγείας, επικούρησης και πρόνοιας. Τη μάχη αυτή δίνουμε καθημερινά με απτά αποτελέσματα, παρά τα λειτουργικά προβλήματα και τα γραφειοκρατικά θέματα που μας ταλαιπωρούν.

Σήμερα που μιλάμε, τα ενεργά άμεσα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ φτάνουν τα 19.743, από τα οποία 2.141 είναι οι συνταξιούχοι του Οργανισμού και 107 υπό συνταξιοδότηση. Τα δικαιοδόχα μέλη είναι 499 και τα προστατευόμενα μέλη είναι 10.369. Συνολικά, δηλαδή, είμαστε 30.611 ασφαλισμένοι.

  1. Το βασικό πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ παραμένει η προσφυγή εργοδοτών κατά του 2% στο ΣτΕ. Πέρυσι αποτρέψαμε τον ξαφνικό θάνατο του Οργανισμού, τον οποίον επιχείρησαν οι εργοδότες που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε την ακραία και ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών που προσέφυγαν κατά του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς πήραν πολύ μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα από την επιβάρυνση που έχουν για το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα οι καναλάρχες πέτυχαν τη μείωση της φορολόγησης των εσόδων από τη διαφήμιση από το 20% στο 5%, που σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές έδωσαν 4 εκατ. ευρώ και πήραν ως αντάλλαγμα περί τα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η μείωση του φόρου είναι τέτοια που αντισταθμίζει και το κόστος των αδειών! Επιπροσθέτως μάλιστα εισέπραξαν επιδότηση περί τα 2 εκατ. ευρώ για τα σίριαλ, που γυρίζουν στην Ελλάδα, και θα συνεχίσουν να εισπράττουν τις ενισχύσεις αυτές. Να δούμε όμως ποια είναι η ενίσχυση των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας. Έξι εκατατομμύρια έχουν ήδη εγκριθεί για το 2019, ενώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι το όφελος που έχουν από την κατάργηση ποσοστού της τάξεως του 4% επί των πωλήσεων. Το συνολικό όφελος των επιχειρήσεων του έντυπου Τύπου θα ξεπεράσει τα 9-10 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνσή τους από το 2% δεν ξεπερνά τα 3 εκατ.! Ακόμη πιο προβληματική είναι η αντίδραση των περιφερειακών εφημερίδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λαμβάνειν 4 εκατ. ετησίως επί τέσσερα χρόνια, δηλαδή 16 εκατ. συνολικά, ενώ δίνουν ψιχία στον ΕΔΟΕΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες αυτοί είχαν υποσχεθεί ότι θα αποσύρουν τις προσφυγές τους, εάν λάμβαναν τα κίνητρα και τώρα ποιούσιν την νήσσαν!

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πολλοί εργοδότες επιμένουν στην τακτική του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω», ακόμη κι αν τα οικονομικά κίνητρα που τους παρέχονται είναι πολύ μεγαλύτερα ή ενδεχομένως χρησιμοποιούν την προσφυγή κατά του 2% για να αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Οι εργοδότες που έχουν προσφύγει κατά του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα και από τη Γενική μας Συνέλευση, αλλά και από όλες τις Ενώσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και θα δώσουμε τον αγώνα μέχρις εσχάτων, σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν ανεπανόρθωτα τον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, την επικούρηση και την πρόνοια.

  1. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα αδελφά Ταμεία, έδωσε τη μάχη στο ΣτΕ, τονίζοντας ότι η στήριξη των ανθρώπων της Ενημέρωσης όχι μόνο δεν είναι αντισυνταγματική, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες εργοδότες, αλλά αντιθέτως η στήριξη της Ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας εμπεριέχεται στις πρόνοιες του Συντάγματος. Κινητοποιήσαμε τις Ενώσεις των δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο και πετύχαμε το ψήφισμα υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που αριθμεί 600.000 δημοσιογράφους, το οποίο υπέγραψαν 187 Ενώσεις από όλον τον κόσμο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Γκιουνές Μζαχέντ, ήρθε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο για να παραστεί στην ακρόαση στο ΣτΕ. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους σε όλον τον κόσμο για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν, επίσης, η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων (ΑΙΜ), που εκπροσωπεί 200 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες και η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ), καθώς και τα αδελφά Ταμεία των τραπεζών Ελλάδος, Εθνικής και Αγροτικής.
  2. Ορισμένοι εργοδότες δεν μένουν μόνο στην προσφυγή κατά του 2% στο ΣτΕ, αλλά επιχειρούν να κρατήσουν ανοικτή ως εναλλακτική λύση – και ως μοχλό πίεσης σε περίπτωση που χάσουν – την αμφισβήτηση των αποφάσεων της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Συντηρούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ γνωρίζουν ότι ο Οργανισμός εφαρμόζει ήδη τα διεθνή λογιστικά πρότυπα πολύ νωρίτερα από ό,τι υποχρεούται. Επιχειρούν να αμφισβητήσουν ακόμη και την εγκυρότητα της αναλογιστικής μελέτης, ενώ γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο στη φαντασία τους. Η αναλογιστική μελέτη έγινε με βάση τις αρχές της αναλογιστικής επιστήμης και τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική. Παρά την πολυπλοκότητα των αναγκαίων διαδικασιών που έπρεπε να προηγηθούν, η αναλογιστική μελέτη ολοκληρώθηκε και έδειξε ότι το 2% είναι απολύτως αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών της υγείας των ασφαλισμένων. Τώρα ορισμένοι εργοδότες εστιάζουν την αμφισβήτηση στη μη εφαρμογή, όπως ισχυρίζονται, των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν λόγω των πορισμάτων της αναλογιστικής μελέτης την οποία μέχρι πρότινος αμφισβητούσαν! Όπως επισημαίνεται στην αναλογιστική μελέτη, στη σελίδα 68, «ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα». Όσον αφορά στο 2%, αναφέρεται, στη σελίδα 67, ότι είναι απολύτως αναγκαίο για την υγεία, διαφορετικά «το αναλογιστικό έλλειμμα σε βάθος πενήντα ετών θα έφτανε στα 766 εκατ. ευρώ». Για την επικούρηση τονίζεται, στη σελίδα 65, ότι «εξασφαλίζεται μακροχρόνια χρηματοοικονομική ισορροπία και αναλογιστική βιωσιμότητα του κλάδου». Προβληματικός είναι ο κλάδος του εφάπαξ, καθώς δεν υπάρχουν νέες εισφορές, ενώ οι σημερινές είναι μόλις 1% και ταυτοχρόνως υπάρχουν υψηλά ώριμα δικαιώματα. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων· αρχές από τις οποίες δεν πρόκειται να παρεκκλίνει, παρά τις πιέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των παρεχόμενων συντάξεων για την επόμενη δεκαπενταετία, όπως έδειξε η αναλογιστική μελέτη, ενώ η αναπροσαρμογή, που γίνεται στο εφάπαξ, θα είναι σταδιακή και για όσο χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει δυνατότητες χρηματοδότησης της επικούρησης και του εφάπαξ από το 2% του Διαδικτύου. Το κονδύλι αυτό θα διευρύνεται συνεχώς λόγω των εξελίξεων στην ενημέρωση και τον αυξανόμενο ρόλο των διαδικτυακών επιχειρήσεων κατά συνέπεια αυξανόμενα θα βαίνουν τα έσοδα από τη διαφήμιση. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2020, που καλούμαστε να εγκρίνουμε, το κονδύλι αυτό έχει κατανεμηθεί κατά 50% σε υγεία και πρόνοια-εφάπαξ αντιστοίχως.
  3. Μία επιπλέον αβεβαιότητα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΔΟΕΑΠ αφορά στην ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος για την επικούρηση από το 2021, που έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση. Αν ο ΕΔΟΕΑΠ και οι ασφαλισμένοι στα Μέσα Ενημέρωσης δεν εξαιρεθούν, τότε θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό έλλειμμα για τη χρηματοδότηση των παρεχόμενων συντάξεων, αλλά και των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Είναι κοινή συνείδηση ότι αν τελικά εφαρμοστεί το νέο σύστημα, πρέπει να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλιώς πρέπει να στηριχθεί ο ΕΔΟΕΑΠ περίπου μέχρι το 2035 διαφορετικά η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τη χρηματοδότηση, προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή των συντάξεων. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις, θα ζητήσει νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και θα ενημερώσει τους ασφαλισμένους.
  4. Οι προϋπολογισμοί, που ψηφίστηκαν από το ΔΣ και καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε, προβλέπουν:

2019: Έσοδα 72,00 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έσοδα αναλύονται σε 43,1 εκατ. για την υγεία, 25,00 εκατ. για την επικούρηση και 4,00 εκατ. για πρόνοια-εφάπαξ. Το πλεόνασμα χρήσης του 2019 προβλέπεται να φτάσει στα 28,3 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 16,2 εκατ. ευρώ είναι έσοδα της υγείας, δηλαδή το 2% και οι εισφορές, τα 10,00 εκατ. ευρώ της επικούρησης και τα 2 εκατ. πρόνοιας-εφάπαξ. Τα ποσά αυτά μένουν για την υγεία, τις συντάξεις και το εφάπαξ των ερχόμενων γενεών.

2020: Έσοδα 71,5 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έσοδα αναλύονται σε 44,5 εκατ. για την υγεία, 22,9 εκατ. για την επικούρηση και 4,1 εκατ. για πρόνοια-εφάπαξ. Το πλεόνασμα χρήσης του 2020 προβλέπεται να φτάσει στα 26,8 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 16 εκατ. ευρώ είναι έσοδα της υγείας, δηλαδή το 2% και οι εισφορές, τα 8,7 εκατ. ευρώ της επικούρησης και τα 2 εκατ. ευρώ πρόνοιας-εφάπαξ. Τα ποσά αυτά μένουν για την υγεία, τις συντάξεις και το εφάπαξ των ερχόμενων γενεών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα του 2019 υπολογίζεται στα 28,3 εκατ. ευρώ και του 2020 στα 26,8 εκατ. ευρώ!

  1. Οι οφειλές των εργοδοτών αποστέλλονται ήδη στο ΚΕΑΟ. Άρα δεν μπορούν να ξεφύγουν πλέον. Ταυτόχρονα εντείνουμε τους ελέγχους με την πρόσληψη τριών υπαλλήλων ειδικά για αυτόν το σκοπό.
  2. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναλογιστική μελέτη του 2019, που θα εφαρμοστεί το 2020 και θα είναι πάλι σε βάθος 50 ετών. Και ενώ πέρυσι η διαδικασία αυτή έμοιαζε με «Γολγοθά», τώρα, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε ο ΕΔΟΕΑΠ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2020
  3. Ο ΕΔΟΕΑΠ καινοτόμησε, αφού όχι μόνο έκανε με ηλεκτρονικό τρόπο τις εγγραφές των χιλιάδων νέων μελών και των προστατευόμενων μελών χωρίς να ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους με γραφειοκρατικές διαδικασίες – που θα μπλόκαραν τη λειτουργία του Οργανισμού και θα εξόργιζαν τους ασφαλισμένους -, αλλά προχώρησε και στην ηλεκτρονική απογραφή για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων, τα οποία ζήτησαν οι αναλογιστές. Σε χρόνο-ρεκόρ και παρά τις φοβικές και εν πολλοίς αμετροεπείς αντιδράσεις, ο ΕΔΟΕΑΠ έδειξε ότι μπορεί να πρωτοπορήσει. Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, την ώρα που ορισμένοι εργοδότες ανέμεναν χαιρέκακα να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργεί εφαρμογή για επικαιροποίηση των εμμέσων μελών και πάλι με ηλεκτρονικό τρόπο.
  4. Ο ΕΔΟΕΑΠ ανέκτησε το κεντρικό του κτήριο, που είχε δεσμευτεί για οφειλή 1.155.000 ευρώ από την «Ευρωκλινική». Πήραμε πίσω το κτήριο της Σισίνη έπειτα από διαπραγμάτευση, αφού καταβάλαμε 950.000 ευρώ. Εξοφλήσαμε, έπειτα από διαπραγματεύσεις, τα χρέη στο «Υγεία»· δώσαμε 480.000 ευρώ για οφειλή 640.000 ευρώ. Στο «Ντυνάν» μέχρι τον Ιούνιο του 2018 δώσαμε 1.575.000 ευρώ σε δόσεις για οφειλή 2.128.000 ευρώ· για οφειλές μέχρι το Μάιο του 2019 καταβάλαμε 1.649.000 ευρώ για οφειλή 1.936.000 ευρώ και γενικά, για να μη σας κουράζω, για οφειλές του Οργανισμού 6.690.402 ευρώ κερδίσαμε έκπτωση, μετά από συμφωνίες, ποσού 1.295.701 ευρώ.
  5. Προχωρήσαμε, έπειτα από διαγωνισμό, σε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τις μικροβιολογικές εξετάσεις, πετυχαίνοντας έκπτωση 86%! Στον ΕΔΟΕΑΠ γίνονται πλέον οι επείγουσες εξετάσεις και οι υπόλοιπες αυθημερόν μέσω συνεργαζόμενης εταιρείας. Έπειτα από διαγωνισμό μειώθηκε κατά 40% το κόστος των οδοντοτεχνικών υλικών, παρά τις ενστάσεις ορισμένων. Σημειωτέον ότι τις προμήθειες οδοντοτεχνικών υλικών δεν τις είχε αγγίξει κανείς επί πολλά χρόνια. Μειώθηκε περίπου στο ένα τρίτο το κόστος των τηλεφωνικών συνδέσεων των μελών του ΔΣ από τα 125 ευρώ στα 45 ευρώ μηνιαίως, καθώς και το κόστος κέτερινγκ από τα 1.000 ευρώ στα 500 ευρώ μηνιαίως.
  6. Ρυθμίσαμε το δάνειο με τον ΕΦΚΑ και το εξοφλούμε σε μηνιαίες δόσεις των 157.000 ευρώ. Έχουμε αποστείλει επιστολές προς τον ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση των εισφορών, που εισέπραξε ο ΕΦΚΑ για λογαριασμό του ΕΔΟΕΑΠ τους πρώτους μήνες μέχρι να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ οι ασφαλισμένοι της διεύρυνσης. Έχουμε εισπράξει 990.000 ευρώ ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος λόγω τεχνικών προβλημάτων του ΕΦΚΑ. Έχουμε στείλει επιστολές προς τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και έχουμε ενημερώσει διά ζώσης τους φορείς αυτούς για τη συγκρότηση μηχανισμού είσπραξης του εναπομείναντος Αγγελιοσήμου, επισημαίνοντας και τις ευθύνες που θα έχουν από τυχόν καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση τα προσδοκώμενα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
  7. Ο ΕΔΟΕΑΠ τη χρονιά αυτή προχώρησε στην πρόσληψη 16 γιατρών-οδοντιάτρων και 21 μελών νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, με προκηρύξεις που έκανε, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων του. Προχώρησε ακόμη στην πρόσληψη γενικού διευθυντή, αναθέτοντας την επιλογή σε γνωστή εταιρεία εξεύρεσης στελεχών από την αγορά. Ο κ. Μανόλης Κουταλάς έχει ήδη αναλάβει τη γενική διεύθυνση και η κυρία Φωτεινή Περδίκη ορίστηκε διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και για την επιλογή διευθυντή υπηρεσιών υγείας με την ίδια διαδικασία, που επελέγη ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
  8. Οι θέσεις του γενικού διευθυντή και των δύο διευθυντών προβλέπονται από το νέο οργανόγραμμα του ΕΔΟΕΑΠ, που εκπόνησε η PWC με ανάθεση από την προηγούμενη διοίκηση. Το νέο οργανόγραμμα, υιοθετήθηκε από το ΔΣ με ορισμένες αλλαγές και ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, με προσθήκες από το γενικό και τους δύο διευθυντές. Οι προσλήψεις στον ΕΔΟΕΑΠ έγιναν με βάση τις ανάγκες του νέου οργανογράμματος. Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να καλυφθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις. Κι αυτό γιατί οφείλουμε να προχωράμε με προσοχή και να προσέχουμε τα έξοδα.
  9. Έχουμε πλέον συμβάσεις για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και διαγνωστικών εξετάσεων με τρεις ιδιώτες παρόχους, την Αffidea, τη Βιοϊατρική και την Ιάτρικα σε όλην τη χώρα. Επίσης, εκτός από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, που είχε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση, προχώρησε και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Δεν έχει προχωρήσει όμως η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, διότι χρειάζεται τροπολογία στη Βουλή. Αν προχωρήσει, οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ θα έχουμε πρόσβαση σε όλους τους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών και διαγνωστικών εξετάσεων, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και δυνατότητα προμήθειας των ακριβών φαρμάκων. Με τη διασύνδεση αυτή ο ΕΔΟΕΑΠ θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα και οι ασφαλισμένοι θα έχουν περισσότερες υπηρεσίες στη διάθεσή τους, σε όλην τη χώρα και θα απαλλαγούν από την ταλαιπωρία και τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να καταβάλλει τις επιπλέον παροχές, όπως π.χ. η θέση νοσηλείας ή η μικρότερη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε διαγνωστικές εξετάσεις κ.ά. Η νομοθετική ρύθμιση είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω των εκλογών. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συνέχισε τη συζήτηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε καλό κλίμα και έχει ζητήσει από μηνός συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να προχωρήσει κοινής αποδοχής ρύθμιση, όπως θέλουμε να ελπίζουμε. Και μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι έτοιμη.
  10. Από τα προβλήματα που επιλύσαμε με δυσκολία είναι πρώτον η προσαρμογή στα νέα δεδομένα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων, λόγω των ιατρικών στοιχείων του ΕΔΟΕΑΠ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο Οργανισμός διαθέτει πλέον και DPO (Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων) και προχωρεί σε διαγωνισμό για την ανάθεση σε εταιρεία της εφαρμογής του νέου πλαισίου. Δεύτερον η υποχρέωση του ΕΔΟΕΑΠ να διαθέτει έκθεση φερεγγυότητας. Η Mazars ως σύμβουλος συνέταξε την έκθεση φερεγγυότητας, την οποία υιοθέτησε το ΔΣ και δόθηκε για έλεγχο στον ορκωτό λογιστή (ΣΟΛ).
  11. Σε ό,τι αφορά τη EUROSTAT έχουμε αποστείλει όλα τα νέα οικονομικά δεδομένα, από τα οποία προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι πλεονασματικός, προκειμένου να διατηρήσει την αυτονομία του και να μην ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Πάντως ακόμη και στην τελευταία κατάταξη της ΕΛΣΤΑΤ ο Οργανισμός είναι εκτός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  12. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ΕΔΟΕΑΠ και αναβάθμισης των Υπηρεσιών του, απαιτούνται και έχουν ήδη δρομολογηθεί τα κάτωθι:
  • Νέος Κανονισμός Υγείας,
  • Σύναψη συμβάσεων ή ανανέωση ήδη υπαρχουσών με παρόχους υγείας,
  • Αλλαγή του τηλεφωνικού κέντρου,
  • Διεύρυνση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών ραντεβού και
  • Αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής.

Για να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, πρέπει να είμαστε αλεπού και λιοντάρι, όπως έλεγε ένας μεγάλος της πολιτικής τακτικής. Η μάχη του ΕΔΟΕΑΠ κερδήθηκε, γιατί την κρίσιμη στιγμή σοβαρές ηγεσίες απ´ όλες τις Ενώσεις έβαλαν στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές τους, διαμορφώνοντας μια κοινή πρόταση διεξόδου για την οποία αγωνιστήκαμε όλοι μαζί. Αγωνιζόμαστε για το Ταμείο μας, για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, για την επικούρηση. Αυτά μας ενώνουν, δεν μας χωρίζουν. Πιάνουμε το χέρι του διπλανού και της διπλανής για να πάρουμε δύναμη. Αφήνουμε στην άκρη τα βαρίδια της οπισθοδρόμησης της διαρκούς αυτοεπιβεβαίωσης, του «πες πες κάτι θα μείνει». Ενώνουμε τον κλάδο μας για να κατακτήσουμε τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Υπηρετούμε τη στρατηγική της Ενημέρωσης με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι, το κοινό μας μέλλον. Θα το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.