ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Aνακοίνωση με οδηγίες-πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Τι πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό κατά Covid-19

και πότε θα πάρουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες

Ο ΕΔΟΕΑΠ υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 βρίσκεται εν εξελίξει βάσει ηλικιακών και ευπαθών ομάδων, υπό τον πλήρη σχεδιασμό και έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών) και χωρίς – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να υπάρχει δυνατότητα ανάμιξης του Οργανισμού στο πρόγραμμα.

Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων μας, θυμίζουμε τα ισχύοντα επι της διαδικασίας:

 • Οι ήδη εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση δε χρειάζεται να κάνουν κάτι, καθώς τους αποστέλλεται απευθείας SMS από την ΗΔΙΚΑ (13034 ) για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους, το οποίο και ενεργοποιούν βάσει των σχετικών οδηγιών για το πού και πότε θα εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, στο SMS που λαμβάνετε αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού, πρέπει να στείλετε με τη σειρά σας ένα SMS στο 13034, γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό. Τότε θα λάβετε νέο SMS που θα αναφέρει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η προκράτηση ραντεβού πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα σε 72 ώρες, αλλιώς παύει να ισχύει.
 • Προσοχή! Εάν δεν είχατε εγγραφεί και εγγραφείτε τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δε θα σας αποσταλεί SMS, καθώς οι λίστες αποδεκτών είχαν ήδη προγραμματιστεί. Για αυτό και θα πρέπει να κλείσετε μόνοι σας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά (emvolio.gr) είτε μέσω ΚΕΠ είτε με τη βοήθεια του φαρμακοποιού σας. Για τη διευκόλυνσή σας, χρειάζεται να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας.
 • Εάν λάβετε SMS με ραντεβού, το οποίο δεν σας εξυπηρετεί, μπορείτε να το αλλάξετε είτε στο emvolio.gov.gr είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, δηλαδή με τη διαδικασία που ακολουθούν όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.
 • Εάν είστε άνω των 75 ετών, εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και δεν λάβετε SMS, πρέπει να ελέγξετε ότι έχετε επιλεγεί για την τρέχουσα φάση του εμβολιασμού. Αυτό γίνεται στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ (με ταυτότητα και ΑΜΚΑ)  ή στο emvolio.gov.gr (με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) ή στέλνοντας SMS στο 13034 με τον ΑΜΚΑ σας.
 • Εάν είστε άνω των 75 ετών και εμφανίζεστε μη επιλεγμένος για εμβολιασμό, πρέπει να μπείτε στο gov.gr/aitisi και να συμπληρώσετε τη φόρμα που θα εμφανιστεί – δεν θα σας ζητηθούν κωδικοί Taxisnet. Η αίτησή σας θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή και, εφόσον πράγματι είχατε δικαίωμα να εμβολιαστείτε την τρέχουσα περίοδο, θα ενημερωθείτε για το πώς θα κλείσετε ραντεβού. Η διαδικασία υποβολής αίτησης μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ.
 • Εάν ορίσετε ραντεβού και θέλετε αλλαγή ημέρας και ώρας, κάνετε χρήση είτε του emvolio.gov.gr είτε φαρμακείου είτε ΚΕΠ. Αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και μόνο εφόσον το ζητήσετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από το αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού.
 • Εάν ξεχάσατε την ημερομηνία του ραντεβού σας, να γνωρίζετε ότι θα σας σταλούν μηνύματα υπενθύμισης. Το πρώτο τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, το δεύτερο την παραμονή του ραντεβού και το τρίτο στις 7 πμ την ημέρα του ραντεβού.

 

 • Την ημέρα του εμβολιασμού χρειάζεστε απαραιτήτως κατά την προσέλευσή σας στο εμβολιαστικό κέντρο την αστυνομική σας ταυτότητα, τον ΑΜΚΑ σας και τον κωδικό εμβολιασμού.
 • Εάν για κάποιο λόγο δεν προσέλθετε στο προγραμματισμένο ραντεβού, μπορείτε να κλείσετε νέο ηλεκτρονικά, σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ, ένα μήνα μετά από την ημέρα του ραντεβού που ακυρώθηκε.

 

ΜΑΡΤΙΟ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

 • Οι ευπαθείς ομάδες πολύ αυξημένου κινδύνου -ανεξαρτήτως ηλικίας- θα εμβολιαστούν εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πρόκειται για τους πολίτες με: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, καρκίνο υπό αγωγή και αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία, σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή, σύνδρομο Down. 
 • Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι πολίτες (18-59 ετών) αυξημένου κινδύνου με: Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, χρόνια νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, καρκίνο, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσο, παχυσαρκία, ηπιότερη ανοσοκαταστολή