ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Νέος ψηφιακός μαστογράφος και υπερηχοτομογράφος στον ΕΔΟΕΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέος ψηφιακός μαστογράφος

 και υπερηχοτομογράφος στον ΕΔΟΕΑΠ

 

Με απόφαση του ΔΣ, ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρά στην αγορά υπερσύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου που θα εγκατασταθεί σύντομα στο κτήριο της οδού Σισίνη στην Αθήνα.

Με την απόφαση αυτή ο Οργανισμός ανταποκρίνεται στο αίτημα των ασφαλισμένων του πολλών χρόνων. Ο Οργανισμός διέθετε αναλογικό μαστογράφο παλιάς τεχνολογίας με μικρότερες διαγνωστικές δυνατότητες και μεγαλύτερη εκπομπή ακτινοβολίας, ο οποίος ετέθη οριστικά εκτός λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2019 και από το 2020 το σύνολο των μαστογραφιών εκτελείται εκτός Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραπεμπτικών για ψηφιακές μαστογραφίες αφορά τους ασφαλισμένους των Αθηνών.

Ο ψηφιακός μαστογράφος, που προμηθεύεται ο ΕΔΟΕΑΠ, είναι τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και διαθέτει σύστημα ψηφιακώς υποβοηθούμενης διάγνωσης (CAD – Computer Aided Diagnosis). Πρόκειται για σύγχρονο σύστημα, το οποίο πολύ λίγα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν σήμερα και παρέχει επιπλέον ασφάλεια και ακρίβεια στη διάγνωση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε, επίσης, την αγορά υπερσύγχρονου έγχρωμου υπερηχοτομογράφου. Το νέο μηχάνημα διαθέτει τέσσερις κεφαλές, αντί για τρεις που διαθέτει αυτό που λειτουργεί σήμερα. Η επιπλέον κεφαλή είναι εξειδικευμένη για την εξέταση των μαστών. Η εξέταση του μαστού με υπερήχους αποτελεί συμπληρωματική εξέταση και παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης των ευρημάτων από τη μαστογραφία. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει, κατά τον καλύτερο τρόπο, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού Παράλληλα ο νέος υπερηχοτομογράφος αναμένεται να μειώσει δραστικά την αναμονή για ραντεβού.

Σύμφωνα με τους χρόνους παράδοσης και εγκατάστασης που έχουν δοθεί από την ανάδοχο εταιρεία, εκτιμάται ότι μέσα σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα μπορούν να γίνουν οι πρώτες ψηφιακές εντός Οργανισμού.

Ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει Οργανισμός-πρότυπο με υψηλού επιπέδου παροχές, παρά τις δυσκολίες και την κατά καιρούς πολεμική. Η ενίσχυση του ακτινολογικού συνεισφέρει στην όλη αναβάθμιση του πολυιατρείου της Αθήνας και συνδέεται με τον πρόγραμμα της προληπτικής ιατρικής που σχεδιάζει πανελλαδικά ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη μελέτη για τις ανάγκες του πολυιατρείου της Θεσσαλονίκης και διερεύνηση, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου της κάλυψης των αναγκών και των κενών σε συμβεβλημένους γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους της περιφέρειας.