ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος της υγείας με υπερσύγχρονο εξοπλισμό από τον ΕΔΟΕΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος της υγείας

με υπερσύγχρονο εξοπλισμό

από τον ΕΔΟΕΑΠ

 

Δωρεάν μαστογραφία, εξετάσεις προληπτικού ελέγχου με απευθείας αποστολή παραπεμπτικού και υπενθύμιση βάσει προσωπικών αναγκών, υπερσύγχρονα μηχανήματα διαγνωστικών εξετάσεων εντός του Οργανισμού, αλλά και αναλυτικό προφίλ υγείας των ασφαλισμένων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το σύνολο δράσεων υγείας του ΕΔΟΕΑΠ, που υλοποιούνται, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για όλους».

Σε διαδικτυακή ενημέρωση προς τους συντάκτες υγείας , ο Οργανισμός παρουσίασε σήμερα αναλυτικά την προτεραιότητα που δίδει στην πρόληψη,  η οποία  κυριολεκτικά, σώζει ζωές.

Στην αναβάθμιση των πολυ-ιατρείων του ΕΔΟΕΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανεφέρθη ο Κυριάκος Θεοδωρακάκος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ. «Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των ακτινολογικών εργαστηρίων στην Αθήνα με την απόκτηση υπερσύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου και υπερηχοτομογράφου» είπε, προαναγγέλλοντας και τη δωρεάν μαστογραφία στα συμβεβλημένα κέντρα και εντός ΕΔΟΕΑΠ, για όλες τις ασφαλισμένες, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου. « Έχουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών μας εκφράζει το σπάνιο συνδυασμό της επιστημονικής δεινότητας και τη βαθιά ανθρωπιά» επεσήμανε.

Στην έμφαση που δίδει ο ΕΔΟΕΑΠ στην προληπτική ιατρική εστίασε ο Πρόεδρος του Τομέα Υγείας Περίθαλψης, Μάρκος Γκανάς, αναφέροντας ότι ο «Οργανισμός έχει ξεκινήσει εδώ και ένα έτος συγκεκριμένες δράσεις και συνεχίζει στοχευμένα και ουσιαστικά».

Στις υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής του Οργανισμού ανεφέρθη ο Γενικός Διευθυντής, Μανόλης Κουταλάς, εξηγώντας ότι είναι «κεντρικά σχεδιασμένες και υποστηριζόμενες από σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές για όλους τους ασφαλισμένους του, σε κάθε γωνιά της χώρας». Το πρόγραμμα θα υποστηριχτεί στις υποδομές του ΕΔΟΕΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά από τα συμβεβλημένα δίκτυα. Επίσης, υλοποιείται ήδη στην περιφέρεια και επεκτείνεται στην Αττική το πρόγραμμα «Πνοή Ζωής», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής  και Προληπτικής Ιατρικής. Μέσα από ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, δημιουργείται η «Ατομική Έκθεση Υγείας», που εντοπίζει και ενημερώνει για τυχόν παράγοντες κινδύνου. Παρέχει οδηγίες, επισημαίνει τα παθολογικά ευρήματα από τις προληπτικές εξετάσεις και παραπέμπει στο θεράποντα ιατρό ή/και στα προγράμματα Αγωγής Υγείας που θα αναπτύξει ο Οργανισμός. «Με τα ολοκληρωμένα αυτά προγράμματα θα προσφέρουμε έγκαιρη διάγνωση, άμεση αντιμετώπιση, λιγότερες νοσηλείες και κατ΄ επέκταση ποιότητας ζωής» επεσήμανε ο κ. Κουταλάς.

Στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου ανεφέρθη ο Αρχίατρος, Εμμανουήλ Ανδρεάδης. «Θα αρχίσει να λειτουργεί στον Οργανισμό τις επόμενες ημέρες» εξήγησε, προσθέτοντας πως «στοχεύει στον περιοδικό προσυμπτωματικό έλεγχο των ασφαλισμένων και την έγκαιρη διάγνωση υποκείμενων νοσημάτων». Περιλαμβάνει γενικές και ειδικές εξετάσεις και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, το φύλο και το ιστορικό, ατομικό και οικογενειακό. Ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε και την ανάγκη της ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εξηγώντας ότι «1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της».

Στην αναβάθμιση των διαγνωστικών υποδομών του ΕΔΟΕΑΠ, με υπερσύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα μαστογράφου και υπερηχοτομογράφου αναφέρθη η Ευμορφία Ντούλμα, επιστημονικά υπεύθυνη-Προϊσταμένη Ακτινολογικού Τμήματος στην Αθήνα. Ο ψηφιακός μαστογράφος αποτελεί «μηχάνημα τεχνολογίας αιχμής που προσφέρει υψηλής ευκρίνειας εικόνες. Ακόμη και στις πλέον απαιτητικές και δύσκολες περιπτώσεις, με σημαντική μείωση του ποσού της ακτινοβολίας (μέχρι και 50%) που δέχεται η ασθενής». Πρόκειται για σύγχρονο σύστημα, «το οποίο πολύ λίγα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν» επεσήμανε. Ο ορισμός ραντεβού γίνεται με απευθείας κλήση στην τηλεφωνική γραμμή 2107264444 (10:00-18:00). Ο νέος υπερηχοτομογράφος «διαθέτει τέσσερις κεφαλές. Με την τέταρτη κεφαλή να προσφέρει μεγαλύτερη ευαισθησία/ειδικότητα στην απεικόνιση του μαστού. Το ίδιο μηχάνημα έχει αγοραστεί και για το ακτινολογικό τμήμα του ΕΔΟΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη» προσέθεσε.

Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών εντός των υποδομών του, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει εξοπλιστεί, επίσης, με σύγχρονο μηχάνημα κρουστικών υπερήχων, που λειτουργεί στο φυσικοθεραπευτήριο της Αθήνας, για τη θεραπεία χρόνιων πόνων του μυοσκελετικού συστήματος.