ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Καταδίκη της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. για την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων σε τρία πρώην μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Καταδίκη της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. για την παραχώρηση  προσωπικών

 δεδομένων σε τρία πρώην μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

 

Οι ΑΦΜ 4515 ασφαλισμένων του Οργανισμού στα χέρια Ν. Καρούτζου,

 Κ. Ντελέζου, Α. Σταθάτου

 

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δικαίωσε τον ΕΔΟΕΑΠ στην προσφυγή, την οποία έκανε ο Οργανισμός για την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων 4.515 των ασφαλισμένων, που ψήφισαν με ηλεκτρονικό τρόπο στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοέμβριου του 2021. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΔΥΤΕ ΑΕ, που διενήργησε τις ηλεκτρονικές εκλογές, παραχώρησε στους τρεις υποψηφίους, Ν. Καρούτζο, Κ. Ντελέζο, Α. Σταθάτου τους ΑΦΜ, τα e-mails και άλλα στοιχεία των 4.515 ασφαλισμένων, που ψήφισαν ηλεκτρονικά. Μάλιστα η παραχώρηση αυτών των προσωπικών δεδομένων με κυριότερο τον ΑΦΜ, έγινε παρότι υπήρχε σαφής εισαγγελική εντολή που τον εξαιρούσε, μαζί με  άλλα στοιχεία ΔΟΥ.

Κατά συνέπεια, οι τρεις υποψήφιοι Καρούτζος, Ντελέζος, Σταθάτου και τα επιτελεία τους έχουν στα χέρια τους τους ΑΦΜ 4.515 ασφαλισμένων με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει ήδη ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τους ασφαλισμένους για την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων τους και τις επόμενες ημέρες θα προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την ΕΔΥΤΕ ΑΕ και προς τους τρεις υποψηφίους:

  • Για τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν και
  • Για την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με τις αυστηρότατες διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα, με κορυφαίο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Με την υπ’ αρ. 47/2022 απόφαση της Α.Π.Δ.Π.Χ., η διαβίβαση των στοιχείων από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. κρίθηκε μη νόμιμη. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι η ΕΔΥΤΕ προχώρησε στη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων ασφαλισμένων:

Παρά την αντίθετη τοποθέτηση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προς αυτό

  • Χωρίς να υποχρεούται σχετικά βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας που έλαβε και
  • Χωρίς να προβεί η ίδια σε ενημέρωση των φυσικών προσώπων, ως όφειλε.

Επισημαίνεται ότι η εισαγγελική παραγγελία εξαιρούσε τον ΑΦΜ και τα στοιχεία ΔΟΥ.

Με την ίδια απόφαση της Αρχής επιβάλλεται διοικητικό χρηματικό πρόστιμο στην ΕΔΥΤΕ ΑΕ, παρότι δεν ζητήθηκε από τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς για τον Οργανισμό εκείνο που προείχε ήταν η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των 4.515 ασφαλισμένων.

 

Ολόκληρη η απόφαση βρίσκεται δημοσιευμένη στον επίσημο ιστότοπο της Α.Π.Δ.Π.Χ. προς ενημέρωση των ασφαλισμένων: https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/prakseisArxis/diabibasi-prosopikon-dedomenon-apo-ekteloynta-tin-epexergasia-se-triton.