ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

ΕΔΟΕΑΠ: 11 αλλαγές σε περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΔΟΕΑΠ: 11 αλλαγές σε περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα
Προσέχουμε για να έχουμε τις υψηλές παροχές και στο μέλλον

Συνηθέστερες ερωτήσεις και απαντήσεις για την υγεία από 12/06/2023

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ το Νοέμβριο του 2022, το ΔΣ όφειλε να λάβει μέτρα για να εξοικονομήσει 1,5-2 εκατ. ευρώ, διότι οι δαπάνες-παροχές υγείας από 15,3 εκατ. ευρώ το 2018, πρώτο έτος της διευρυμένης λειτουργίας του νέου ΕΔΟΕΑΠ, εκτοξεύθηκαν πάνω από 35 εκατ. ευρώ το 2022. Αύξηση 230%! Αν προστεθούν και οι δαπάνες για το ιατρικό και νοσηλευτικό του Οργανισμού, καθώς και οι κοινωνικές παροχές υγείας, το σύνολο της δαπάνης για την υγεία επ’ ωφελεία των ασφαλισμένων, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ Αυτή η έκρηξη δαπανών-παροχών δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς να πληγεί η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ στο μέλλον, όπως υποδεικνύει η αναλογιστική μελέτη.

Πρέπει, επομένως, να ελέγξουμε τις δαπάνες υγείας, που έχουν αυξηθεί για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον: Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της νοσοκομειακής περίθαλψης, από 6,6 εκατ. ευρώ το 2018 στα 16,8 εκατ. ευρώ το 2022, αύξηση 255%! Η έκρηξη αυτή συμβαίνει, διότι οι ασφαλισμένοι -και λόγω covid- προτιμούν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία όμως είναι πολύ ακριβότερα, κατά τέσσερις, ακόμη και πέντε, φορές σε σχέση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και κατά 20%-40% σε σχέση με ορισμένα άλλα ιδιωτικά.

Δεύτερον: Έχουν, επίσης, αυξηθεί λόγω της έκρηξης των δαπανών της φαρμακευτικής περίθαλψης από 3,5 εκατ. ευρώ το 2018 στα 8,7 εκατ. ευρώ το 2022. Αύξηση 245%!

Τρίτον: Εξαιτίας της έκρηξης των δαπανών για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, θεραπείες για μαθησιακά προβλήματα των παιδιών και άλλες σχετικές δαπάνες, οι οποίες έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, από 550.000 ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ. Αύξηση 370%.

Α. Οι αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων στην Αττική είναι οι εξής και θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου 2023. (Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει τίποτα για τους ασφαλισμένους στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και γενικότερα στην Περιφέρεια):

  1. Οι ασφαλισμένοι καλύπτονται πλήρως (και αζημίως για τους ίδιους) για τη νοσηλεία τους στα κάτωθι νοσοκομεία της Αττικής, με τα οποία έχει συμβάσεις ο ΕΔΟΕΑΠ:

ΩΝΑΣΕΙΟ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ, ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, ΡΕΑ,ΤΥΠΕΤ-ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ORL ATHENS CLINIC, THERAPIS GENERAL, ΟΜΜΑ, οφθαλμολογική κλινική ΥΠΑΠΑΝΤΗ.

Επισημαίνεται ότι, προφανώς, η νοσηλεία των ασφαλισμένων καλύπτεται πλήρως και σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

  1. Σε περίπτωση νοσηλείας στα νοσηλευτήρια ΝΤΥΝΑΝ, METROPOLITAN ΠΕΡΣΕΥΣ, METROPOLITAN GENERAL και ΙΑΣΩ, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των τιμών που διαπραγματευόμαστε, η αποζημίωση που θα καλύπτει ο ΕΔΟΕΑΠ στους ασφαλισμένους μας θα είναι με ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) +20% για τη νοσηλεία συν τις ιατρικές αμοιβές ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή υπερδιπλάσια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η διαπραγμάτευση με τα νοσηλευτήρια αυτά συνεχίζεται, καθώς οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Ιουνίου.
  2. Για τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ συνεχίζεται η σύμβαση της μερικής κάλυψης της νοσηλείας, που ισχύει σήμερα.
  3. Ειδικά για τα παιδιά ολοκληρώνεται σύντομα η σύμβαση με την παιδιατρική κλινική της ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ.
  4. Τα επείγοντα περιστατικά θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, το ΩΝΑΣΕΙΟ και τη ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, όπως και από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  5. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη καλύπτεται  στα νοσηλευτήρια της παραγράφου (1).

Επιπρόσθετα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν χρήση των 3.500 γιατρών των δικτύων της Βιοϊατρικής και της Affidea σε όλη τη χώρα καθώς και των 900 συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς καμία επιβάρυνση.

  1. Οι χημειοθεραπείες και οι ανοσοθεραπείες, που είναι σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν να καλύπτονται κανονικά, όπου και όπως γίνονται μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τις ακτινοθεραπείες. Ειδικότερα στα νοσηλευτήρια ΝΤΥΝΑΝ – METROPOLITAN ΠΕΡΣΕΥΣ – METROPOLITAN GENERAL – ΙΑΣΩ, συνεχίζουν να γίνονται σύμφωνα με τις σημερινές συμβάσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Β. Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε τα εξής:

  1. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα γίνεται για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού,  με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο, θα επιβαρύνεται με τη διαφορά.
  2. Για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) συνεχίζεται το ισχύον καθεστώς της δωρεάν χορήγησης μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Η δαπάνη αυτή για τα ΦΥΚ είναι πλέον πάνω από 4 εκατ. ευρώ και είναι περίπου το 50% της συνολικής ενώ βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.
  3. Παράλληλα, ο ΕΔΟΕΑΠ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις των εργαζομένων, συνεχίζει τη διεκδίκηση του Clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ, με στόχο τη σημαντική μείωση  της φαρμακευτικής δαπάνης.
  4. Επιπλέον, διεκδικούμε την τροποποίηση της σύμβασης με τον ΕΟΠΠΥ για τα ΦΥΚ, ώστε να τα προμηθευόμαστε όπως και ο ΕΟΠΥΥ, σε τιμές οι οποίες είναι αρκετά χαμηλότερες. Τα μέτρα αυτά, αν επιτευχθούν, θα δώσουν μεγάλη ανάσα για το μέλλον του Οργανισμού.

Γ. Παρά τη δραματική αύξηση της δαπάνης, που αφορά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για προβλήματα ψυχικής υγείας των ασφαλισμένων, παιδιών και ενηλίκων, το ΔΣ αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης έως το τέλος του έτους και να παραμείνει το ισχύον καθεστώς, λόγω της επιδείνωσης των προβλημάτων εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας. Το θέμα εφαρμογής ενδεχόμενων μέτρων θα επανεξεταστεί, αν επανεξεταστεί, στο τέλος του 2023.

Αποφασίστηκε ακόμη:

  • Να γίνει εισήγηση  από την αρμόδια υπηρεσία για την οικονομική επιβράβευση των ασφαλισμένων, που θα κάνουν ταυτοχρόνως χρήση και της ιδιωτικής ασφάλισής τους, εφόσον υπάρχει, για τη νοσηλεία τους στα νοσηλευτήρια.
  • Να εφαρμοστεί ως το τέλος του έτους το μέτρο της επιβράβευσης των ασφαλισμένων που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία, έως 300 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ειδικές ανακοινώσεις του ΕΔΟΕΑΠ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από κάθε νοσοκομείο.

Η αύξηση των εσόδων το 2022 έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΔΟΕΑΠ για μικρή υπέρβαση της αναλογιστικής μελέτης. Τα μέτρα που έλαβε το ΔΣ, περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως, θα εξισορροπήσουν τις δαπάνες υγείας και θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπου φορέα παροχών υγείας, τόσο για τους σημερινούς συνταξιούχους του όσο και για τους νεότερους ασφαλισμένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις δαπάνες-παροχές υγείας, χωρίς τις επικουρικές και το εφάπαξ, αναλογούν 2.200 ευρώ, κατά μέσο όρο σε κάθε άμεσα ασφαλισμένο του Οργανισμού. Πρόκειται δηλαδή για δύο καθαρούς «κοινωνικούς μισθούς» μόνον από τις δαπάνες υγείας. Να γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ, το κοινό μας σπίτι, είναι το καλύτερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Και πρέπει να παραμείνει πρότυπο τόσο για τους σημερινούς 70ρηδες, όσο και για τους 50ρηδες και τους 30ρηδες.

Ο ΕΔΟΕΑΠ ανήκει σε όλες τις γενιές των ασφαλισμένων. Διασφαλίζοντας τις δαπάνες υγείας σε πολύ υψηλό αλλά ελεγχόμενο πλέον επίπεδο, σε κάθε περίπτωση υπερδιπλάσιο του γενικού πληθυσμού, διασφαλίζουμε στο μέλλον και το σημερινό υψηλό επίπεδο επικουρήσεων και εφάπαξ (επίσης υπερδιπλάσιων του γενικού πληθυσμού).

Προσέχουμε για να έχουμε υψηλό επίπεδο παροχών και στο μέλλον για όλες τις γενιές των ασφαλισμένων μας!