ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Οικοφιλικές Δράσεις ΕΔΟΕΑΠ για εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Οικοφιλικές Δράσεις ΕΔΟΕΑΠ για εξοικονόμηση ενέργειας
και προστασία του περιβάλλοντος

 

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση, ο ΕΔΟΕΑΠ προχωράει στη λήψη μέτρων με οικοφιλικό πρόσημο, ανταποκρινόμενος στις επιταγές της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το πράσινο αποτύπωμα του Οργανισμού, με νεότερες αποφάσεις του ο ΕΔΟΕΑΠ:

  • Αντικατέστησε ήδη τους θερμικούς λαμπτήρες φωτισμού στο κτήριο επί της οδού Ορμινίου 38 και στα υπόγεια του κτηρίου επί της οδού της Σισίνη 18.
  • Εγκατέλειψε τη χρήση εμφιαλωμένων νερών και ενισχύει το πράσινο στα κενά παρτέρια του Γυμναστηρίου αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο της εισόδου στο κεντρικό κτήριο.
  • Συστηματοποιεί και επαυξάνει την ανακύκλωση χαρτιού και αναλώσιμων υλικών με νέα συμφωνία προς ενίσχυση κοινωφελών σκοπών.

 

Επίσης:

  • Φυτεύτηκαν 68 εποχικά φυτά (ανθοφόρα και θάμνοι), σε παρτέρια 29 τ.μ., του θεραπευτικού γυμναστηρίου, αναβαθμίζοντας την αισθητική του χώρου, την ποιότητα του αέρα και τη διάθεση των αθλουμένων.
  • Καλύφθηκε με φυτά ο κήπος στο κτήριο της Ορμινίου 38 και η είσοδος στον κεντρικό κτήριο της Σισίνη 18.
  • Αντικαταστάθηκαν οι υπάρχοντες ψύκτες νερού φιαλών από ψύκτες νερού με φίλτρα από το δίκτυο ύδρευσης και καταργήθηκε η προμήθεια νερού σε πλαστικά μπουκάλια.
  • Αντικαταστάθηκαν οι συμβατικοί λαμπτήρες φωτισμού (λάμπες φθορίου) με νέα φωτιστικά Led  στα τρία υπόγεια του κτηρίου της Σισίνη και στο κτήριο της Ορμινίου, με εξοικονόμηση ημερήσιας κατανάλωσης 46.8 kWh ή 983 kWh μηνιαίως.
  • Η συλλογή των εγγράφων προς ανακύκλωση γίνεται σε ασφαλισμένους κάδους ανά κτήριο και το χαρτί από τον καταστροφέα διοχετεύεται προς ανακύκλωση στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Κλίμαξ Plus», ο οποίος υποστηρίζει την κοινωνικοοικονομική (επαν)ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που βιώνουν τον εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Αναλυτικότερα το πράσινο αποτύπωμα του Οργανισμού περιλαμβάνει :

  • Ανακύκλωση λαμπτήρων, με σημεία συλλογής το πρώτο πάρκινγκ του κτηρίου της Σισίνη και το πάρκινγκ του κτηρίου της Ορμινίου.
  • Ανακύκλωση μπαταριών στις εισόδους των κτηρίων της Σισίνη και της Ορμινίου.
  • Ενεργειακή εξοικονόμηση: Ειδικότερα, για την ενεργειακή εξοικονόμηση η διοίκηση του Οργανισμού ενθαρρύνει το προσωπικό καθαριότητας σε πρακτικές καθημερινής διαχείρισης, να απενεργοποιούν τα κλιματιστικά όπου δεν χρειάζονται και να σβήνουν τα φώτα μετά το ωράριο εργασίας κ.πλ.

 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός ανταποκρινόμενος στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ήδη από το παρελθόν είχε καθιερώσει σύστημα συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, βάσει ενεργού σύμβασης. Τα υγειονομικά απόβλητα συλλέγονται σε ειδικά κουτιά (Hospital Boxes) ανά όροφο και αποθηκεύονται σε ειδικό ψυγείο ελεγχόμενης θερμοκρασίας στο πρώτο υπόγειο του κτηρίου της Σισίνη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΦΕΚ 1419/2003). Για το κτήριο της Σισίνη υπάρχουν δύο boxes στο ισόγειο. Ένα στο γυναικολογικό ιατρείο, ένα στο μικροβιολογικό, σε όλα τα οδοντιατρεία και στις δύο αίθουσες επεμβατικού.