ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΔΟΕΑΠ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 

Ομιλία ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΑΚΟΥ
Προέδρου του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

Παρουσίαση_Προέδρου_ΓΣ_01-11-2023-1-002

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον ΕΔΟΕΑΠ

Το κοινωνικό κράτος πρότυπο

για όλες τις γενιές των ασφαλισμένων μας.

 

Σας καλωσορίζω στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.

 

Η Ταυτότητα ΕΔΟΕΑΠ

 

Όπως βλέπουμε στον πίνακα οι άμεσα ασφαλισμένοι μας είναι 18.335

Οι συνταξιούχοι μαζί με τους υπό συνταξιοδότηση 2.777

Και το σύνολο των άμεσων και έμμεσων μελών 26.519

Η απαρτία της Γενικής Συνέλευσης επιτυγχάνεται με 917 άμεσα μέλη.

 

Έναν χρόνο πριν, στην προηγούμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, είχα ξεκινήσει με μια θετική είδηση για τον Οργανισμό, ότι κερδίσαμε μια ακόμη σημαντική νίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές της τότε Wind και της Vodafone κατά του 2% επί του τζίρου για τα τηλεοπτικά τους προγράμματα.

Σήμερα σας ενημερώνω ότι οι δύο εταιρείες άρχισαν να πληρώνουν τα οφειλόμενα, και δεν είναι λίγα.

 

Ας δούμε την οικονομική εικόνα του ΕΔΟΕΑΠ

 

ΕΣΟΔΑ-ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ

 

Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ από 76,8 εκατομμύρια ευρώ το 2022 εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στα 77,8 εκατ. το 2023 με την εισπραξιμότητα να κυμαίνεται από 96-98% .

Γνωρίζει κάποιος άλλο ταμείο με τέτοια εισπραξιμότητα;

 

Το στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2023 είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Τα έσοδα πηγαίνουν καλά και είναι πάνω από τον στόχο. Οι εισφορές είναι 28,5 εκατομμύρια ευρώ, στο +4%, δηλαδή 1,16 εκατ. ευρώ πάνω από τον προϋπολογισμό, η εισφορά 2% επί του τζίρου είναι 15,6 εκατομμύρια ευρώ όσο και ο στόχος, η εισφορά 2% των διαφημίσεων Διαδικτύου (ΣΤ περίπτωση) είναι 4,9 εκατ. στο +14% από το στόχο του προϋπολογισμού του 2023.

Την ίδια ώρα, και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, οι δαπάνες υγείας, και οι προβολές που γίνονται για τα εισιτήρια, δείχνουν να είναι υψηλές μεν ωστόσο να συγκρατούνται εντός του στόχου των 37 εκατομμυρίων ευρώ. Εντός του στόχου του αναθεωρημένου προϋπολογισμού φαίνεται να είναι και τα συνολικά έξοδα 42,1 εκατ. ευρώ με την τάση να δείχνει μείωση κατά 2,5 εκατομμύρια έναντι του υψηλού στόχου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το  ενδεχόμενο να απορροφηθεί το ήμισυ της αύξησης του κόστους, κατά 4,6 εκατομμύρια, που προβλέπεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2023.

 

Ας ευχηθούμε όλοι και όλες να μην έχουμε κάποια δυσμενή έκπληξη με τα εισιτήρια ή την φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και να μην έχουμε δραματικές εξελίξεις στα οικονομικά εξαιτίας του αιματηρού πολέμου στην Μέση Ανατολή με την ευχή όλων μας να τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία των αμάχων και να βρεθεί λύση στη βάση της συνύπαρξης δυο κρατών, Παλαιστινιακού και Ισραηλινού.

 

Καθαρές κουβέντες λοιπόν

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι και μπορεί να παραμείνει το καλύτερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη με δαπάνες-παροχές υγείας που υπερβαίνουν πλέον τους δύο καθαρούς μέσους μισθούς των ασφαλισμένων μας αλλά σε αυτό πρέπει να βάλουμε επειγόντως φρένο για να μην φτάσουν ….στον Θεό διότι τότε δεν θα μας λυπηθεί ούτε ο ίδιος ο Θεός…

 

 

ΔΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

 

Η μέση δαπάνη υγείας για τους άμεσα ασφαλισμένους μας εκτοξεύτηκε πλέον στα 2.335 ευρώ όταν ο μέσος καθαρός μισθός των ασφαλισμένων μας είναι περίπου 1.150 ευρώ.

 

Το τονίζω, μόνον οι δαπάνες-παροχές υγείας του ΕΔΟΕΑΠ προς τους ασφαλισμένους του είναι δύο και πλέον κοινωνικοί μισθοί.

 

Ειδικά δε για τους συνταξιούχους ΕΔΟΕΑΠ σημαίνει τουλάχιστον 8.000 ευρώ ετησίως ως επικουρική σύνταξη και μέση δαπάνη υγείας καθώς οι δαπάνες υγείας αφορούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους συνταξιούχους.

 

Καθαρές κουβέντες λοιπόν

 

Για να πετύχουμε και να διατηρούμε σε στέρεες βάσεις το καλύτερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, βάλαμε στην άκρη υπαρκτές πολιτικές διαφορές μας, βάλαμε στην άκρη μικροκομματικές συμπεριφορές και ενώσαμε όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης πάνω στον κοινό μας στόχο τον ΕΔΟΕΑΠ.

Γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η κοινή μας κληρονομιά.

Δεν λογοδοτούμε σε κανέναν άλλον παρά μόνο στους ασφαλισμένους μας.

 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 2,5 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

 

Αλλά ακόμη κι αν πάρουμε ως βάση σύγκρισης το σύνολο των ασφαλισμένων, δηλαδή των άμεσων και προστατευόμενων μελών, το μέσο κόστος των δαπανών-παροχών υγείας από 1.350 ευρώ το 2021 έφτασε στα 1.600 ευρώ το 2022. Την ίδια ώρα το μέσο κόστος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 650 ευρώ.

Είμαστε, δηλαδή, ως ΕΔΟΕΑΠ περίπου 2,5 φορές πάνω από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Καθαρές κουβέντες

Δεσμευόμαστε εδώ, μπροστά στους ασφαλισμένους μας.

 

Το ορθολογικό είναι να είμαστε σε διπλάσιο ποσοστό καλύτεροι από τον ΕΟΠΠΥ διότι αλλιώς πριονίζουμε το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ για χάρη ενός πλουσιοπάροχου, όσο όμως και αμετροεπούς, παρόντος, που τορπιλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι. Ανήκει σε όλες τις γενιές. Στους σημερινούς συνταξιούχους, στους 50ρηδες, στους 30ρηδες. Ανήκει και στα παιδιά μας, τη νέα γενιά των ανθρώπων της ενημέρωσης, που μπαίνει δυναμικά στην εργασία επιτελώντας μια σημαντική λειτουργία της δημοκρατίας, για να μην ξεχνάμε τον κοινωνικό μας ρόλο.

 

 

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

———————————————

Τα αποθεματικά του Οργανισμού αυξάνονται διαρκώς.

Από 9,6 εκ. το 2017, στα 29,5 εκ. το 2018, στα 55 εκ. το 2019, στα 72 εκ. το 2020, στα 89 εκατ. το 2021, σε 104 το 2022 και εφέτος το 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 118 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πουν μερικοί αφού πάνε καλά τα έσοδα γιατί κτυπάτε καμπανάκι, γιατί εκπέμπετε σήμα κινδύνου για το μέλλον;

Κτυπάμε καμπανάκι γιατί τα έξοδα υγείας έχουν ξεφύγει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και είμαστε ένα ταμείο, που θέλει να είναι πρότυπο για όλες τις γενιές ενώ ταυτοχρόνως δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στις απαράδεκτες απαιτήσεις ορισμένων εμπόρων της υγείας.

 

Ας δούμε με προσοχή αναλυτικά στοιχεία.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ-ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

————————————————————-

Τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες-παροχές υγείας από τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ το 2018, τα 26,7 εκατ. ευρώ το 2019, τα 30,8 εκατ. το 2020, εκτοξεύτηκαν στα 35,7 εκατ. το 2021 και στην συνέχεια έκαναν νέο άλμα στα 42,9 εκατ. το 2022 ενώ όπως βλέπουμε στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 42, 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο δε προϋπολογισμός του 2024 που καλούμαστε να εγκρίνουμε προβλέπει κονδύλι 41,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι η εξοικονόμηση που πρέπει να κάνουμε.

Είναι αυτό αιματηρές περικοπές και κατάρρευση του ΕΔΟΕΑΠ, όπως λένε ορισμένοι;

 

Να γιατί κτυπήσαμε καμπανάκι πέρυσι στην Γενική Συνέλευση, γιατί θέλαμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες βάζοντας φρένο στα πιράνχας, που προσπαθούν να φάνε τις σάρκες του ΕΔΟΕΑΠ και όχι γιατί θέλαμε να κάνουμε περικοπές.

Φέτος η υπηρεσιακοί εκτιμούν ότι οι δαπάνες υγείας μπορούν να κρατηθούν στο επίπεδο των 42 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή προβλέπεται μια μικρή κάμψη ίσως λίγο λιγότερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Και από το 2024 πρέπει να εξοικονομήσουμε επιπλέον μισό ως ένα εκατομμύριο έτσι ώστε η αναλογιστική μελέτη να μην είναι σε μια ευαίσθητη ισορροπία, όπως η μελέτη του 2022, που έδειξε πλεόνασμα στην υγεία μόλις 0,63% ενώ η προηγούμενη ήταν στο +2,32% σε βάθος 50 ετών.

 

Για να εξισορροπηθούν οι κατά πολύ αυξημένες δαπάνες υγείας χρειάστηκε να προσθέσουμε εκτός από το 100% των εσόδων από τις εισφορές και την εισφορά 2% επί του τζίρου, και το 70% των εσόδων από το 2% της εισφοράς της ΣΤ περίπτωσης δηλαδή της εισφοράς του Διαδικτύου, το λεγόμενο «πυρηνικό όπλο» του ΕΔΟΕΑΠ, που έφτασε στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως είναι το «πυρηνικό όπλο» που θα σώσει τις συντάξεις μας στο μέλλον, ενώ το εφάπαξ, χορηγείται κατά το ήμισυ από το έσοδο αυτό και δεν χρειάζεται να το καίμε, στο μεγαλύτερο βαθμό, στις δαπάνες υγείας.

 

Καθαρές κουβέντες

Καθαρή δέσμευση

 

Αυτή η κατανομή των κονδυλίων δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επιπτώσεις στο μέλλον, σε περίπου 8-10 χρόνια, στις συντάξεις μας. Πρέπει επομένως να φροντίσουμε με αυστηρότητα, το 70% της εισφοράς 2% του Διαδικτύου να κατανέμεται στις συντάξεις για να διατηρηθεί και στο μέλλον το σημερινό τους μέσο επίπεδο στα 380 ευρώ, που είναι διπλάσιο των 195 ευρώ της μέσης επικουρικής του ΕΦΚΑ.

Αξίζει τον κόπο για χάρη ορισμένων εμπόρων της υγείας να θέσουμε σε κίνδυνο τις συντάξεις μας;

Η απάντηση και η δέσμευση μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι!

 

Καθαρές κουβέντες

Δεσμευόμαστε μπροστά τους ασφαλισμένους μας

Δεν είμαστε εδώ για να χαϊδεύουμε τα αυτιά των ασφαλισμένων. Δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε απατηλές υποσχέσεις, ούτε για να μείνουμε αδρανείς.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού, για να εγγυηθούμε την προοπτική του ΕΔΟΕΑΠ για όλες τις γενιές των ασφαλισμένων.

 

Σημειώνω ότι το ΔΣ, μέσα στα στενά οικονομικά περιθώρια, αποφάσισε πέρυσι να δώσει μια επιπλέον επικουρική σύνταξη σε όσους συνταξιούχους, παίρνουν από τον ΕΔΟΕΑΠ όση είναι η μέση επικουρική σύνταξη του ΕΦΚΑ δηλαδή ως 200 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για όσους παίρνουν 200-300 ευρώ σύνταξη. Θα δούμε πως θα κλείσει φέτος η δαπάνη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα του κλεισίματος.

 

Περιττό βέβαια να τονίσω ότι το μεγαλύτερο κονδύλι για την χορήγηση του εφάπαξ, προέρχεται από το 2% του Διαδικτύου και χάρη σε αυτό συνεχίζουμε να δίνουμε το υψηλότερο μέσο εφάπαξ με εισφορά μόλις 1% ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πληρώνουν 4% και παίρνουν μικρότερο μέσο εφάπαξ.

Και σας ερωτώ γιατί να μην εξοικονομήσουμε κονδύλια από το «κερατιάτικα» των εμπόρων της υγείας, με στόχο να διατηρήσουμε και να στηρίξουμε λελογισμένα και με μέτρο τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές;

 

Καθαρές κουβέντες

Δεσμευόμαστε μπροστά στους ασφαλισμένους μας.

 

Η λογική λέει ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε κονδύλια από τις υψηλές δαπάνες υγείας, που πρέπει να είναι διπλάσιες αλλά όχι τριπλάσιες του ΕΟΠΥΥ, διότι αλλιώς πριονίζουμε τα θεμέλιά μας.

 

Να γιατί επαναλαμβάνω με ένταση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να είναι βιώσιμος για όλες τις γενιές των ασφαλισμένων του.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι και για τους σημερινούς συνταξιούχους, και για τους 50ρηδες και για τους 30ρηδες, ακόμη και για τα παιδιά μας.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι η κοινή μας κληρονομιά.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικά, ποιοι είναι οι τρείς μεγάλοι αρνητικοί «υπερπρωταθλητές» της αλματώδους αύξησης των δαπανών-παροχών υγείας.

 

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

————————————————————-

Πρώτον: οι νοσοκομειακές δαπάνες.

Το ιστόγραμμα απεικονίζει μια ανησυχητική τάση.

Από 6,6 εκατ. το 2018, στα 9,2 εκατ. το 2019, οι δαπάνες ανεβαίνουν στα 12 εκ. το 2Ο20, αυξάνονται ακόμη περισσότερο στα 14,5 εκατ. το 2021, εκτοξεύονται στα 18,8 εκατ. το 2022, και εκτιμάται ότι μετά τα μέτρα που πήρε το ΔΣ θα κλείσουν περίπου στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2023 ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει 15,5 εκατομμύρια ευρώ. Φιλόδοξος στόχος αλλά όχι ανέφικτος.

 

 

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

 

Δεύτερον: έκρηξη φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Η φαρμακευτική δαπάνη έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2018, που ήταν 3,4 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε στα 5,4 εκατ. το 2019, πήγε στα 6,4 έκ. το 2020, ανέβηκε ακόμη περισσότερο στα 7,3 εκ. το 2021, έφτασε στα 8,9 εκατ. το 2022, ενώ η εκτίμηση για το 2023 φτάνει στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

 

Που οφείλεται η έκρηξη της φαρμακευτής δαπάνης;

 

Στη μεγάλη αύξηση των φαρμάκων υψηλού κόστους(ΦΥΚ), που αποτελούν περίπου το ήμισυ της συνολικής δαπάνης. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των φαρμάκων αυτών τα προμηθευόμαστε μέσω του ΕΟΠΥΥ σε χαμηλότερες τιμές, εξοικονομώντας περίπου 400.000 ευρώ ετησίως αντιλαμβανόμαστε ότι το κόστος θα ήταν ακόμη υψηλότερο.

Αδήριτη ανάγκη αποτελεί:

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

 

Η τροποποίηση της σύμβασης του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ για να προμηθευόμαστε τα φάρμακα υψηλού κόστους σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, την οποία έχει πετύχει ο ΕΟΠΥΥ ως κυρίαρχος καταναλωτής.

 

Η νομοθετική θέσπιση του clawback (επιστροφή δαπάνης) από τις φαρμακευτικές εταιρείες και για τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ, που θα βοηθήσει, συνδυαστικά με την νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, στην εξοικονόμηση 2-3 εκατομμυρίων ευρώ από την συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε μια σημαντική ανακούφιση σε ένα πολύ σημαντικό κέντρο κόστους το οποίο έτσι κι αλλιώς θα αυξάνεται διαρκώς.

 

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, απολύτως δίκαιες, δόθηκαν στην κυβέρνηση τόσο πριν όσο και μετά τις βουλευτικές εκλογές και αναμένουμε την υλοποίησή τους.

Διαφορετικά οι Ενώσεις των εργαζομένων πρέπει να αναλάβουν δράση, ακόμη και με απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Το ίδιο, ασφαλώς πρέπει να γίνει και με το επίδομα μητρότητας των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ. Για την ικανοποίηση αυτού του απολύτως δίκαιου αιτήματος έχουμε πάρει υποσχέσεις ωστόσο ζητούμε επιτέλους πράξεις.

 

ΤΑ ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 

 

Τρίτον η εκτόξευση των δαπανών για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, μαθησιακά προβλήματα παιδιών κ.α. Οι δαπάνες αυτές έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, από 700.000 περίπου σε 2.000.000, ίσως και λόγω κόβιντ αλλά όχι μόνο, ενώ παρά την απόφασή μας να τις κρατήσουμε σταθερές σε υψηλό επίπεδο για όλο το 2023 και να προχωρήσουμε σε μικρή εξοικονόμηση το 2024 τελικά κρίναμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και αποφασίσαμε την αύξησή τους περίπου στα 2.400.000 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη χρονιά καθώς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα με αυτά που αποκαλούμε ψυχολογικά προβλήματα.

 

Να δούμε τώρα ποιοι είναι οι παράγοντες που εκτόξευσαν τις νοσοκομειακές δαπάνες. Οι νοσοκομειακές δαπάνες υπερδιπλασιάστηκαν, το τονίζω υπερδιπλασιάστηκαν, μέσα σε τρία χρόνια κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι ασφαλισμένοι μας μαζικά προτιμούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και πηγαίνουν όλο και λιγότερο στα δημόσια.

 

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 

Είναι ενδεικτικό ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο λόγος ιδιωτικών προς δημόσια. Δείτε τα στοιχεία από 1,4 προς 1 το 2019, στο 2/1 το 2020 και το 2021, στο 2,2 /1 το 2022, ενώ εφέτος το 2023 η αναλογία φτάνει στο 2,6 προς 1. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση βαδίζουμε ολοταχώς προς το 3 ιδιωτικό προς 1 δημόσιο.

Η αναλογία αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΕΔΟΕΑΠ.

 

Μάλιστα μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι επέλεγαν τα δύο ακριβότερα νοσοκομεία Ντυνάν και Μετροπόλιταν, που ήταν τουλάχιστον τρεις ως τέσσερις φορές ακριβότερα από τα δημόσια και ακριβότερα 20-40% από άλλα ιδιωτικά. Αυτός ήταν ο δεύτερος λόγος της έκρηξης των νοσοκομειακών δαπανών.

 

Δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι πήγαν στα ιδιωτικά και μάλιστα στα ακριβότερα, αυτά που ήταν τρείς ή τέσσερις φορές ακριβότερα από τα δημόσια. Έτσι υπερδιπλασιάστηκε η νοσοκομειακή δαπάνη.

 

 

 

ΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

————————————

Δείτε ένα ενδεικτικό μέσο κόστος νοσηλείας σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια σε τιμές μετά την εφαρμογή των εκπτώσεων, που παίρνουμε λόγω τζίρου. Δημόσιο 1.500 ευρώ (μαζί με τα φάρμακα), Λευκός Σταυρός 2.350, Ευρωκλινική 2.600, Μετροπόλιταν (Φαλήρου και Χολαργού μαζί) 2.750 , Ντυνάν 4.200.

Και μόνον αυτός ο πίνακας δείχνει, που είναι το πρόβλημα. Βοά και δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.

 

 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΕ 15 ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

——————————————

Ας δούμε και τη σύγκριση σε 15 συνηθισμένα χειρουργεία. Δημόσιο 1, Λευκός Σταυρός 1,95, μη συμβεβλημένο 2,1, Ευρωκλινική 3,15, Μετροπόλιταν 3,25 και Ντυνάν 4,2.

 

Αυτοί οι δύο πίνακες δείχνουν ανάγλυφα γιατί εκτοξεύτηκε το νοσοκομειακό κόστος. Και για όποιον διαθέτει στοιχειώδη ορθολογική σκέψη εξηγεί τα μέτρα που πήραμε.}

 

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, που αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια του οργανισμού, το ΔΣ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων θεραπευτηρίων για μείωση των τιμών, παρότι η αγορά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Η διοίκηση του Ντυνάν, έπειτα από διαπραγματεύσεις έξι μηνών, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική έφτασε στο σημείο να μην δώσει ουσιαστική έκπτωση και η δαπάνη να κινείται μεσοσταθμικά συνολικά στο ίδιο επίπεδο.

Πρόταση η οποία απερρίφθη φυσικά από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Την ίδια ώρα τους τελευταίους τρείς μήνες, αυξήθηκαν κατά περίπου

40% οι εισαγωγές στο Ντυνάν. Όλως τυχαίως….

 

Αντίθετα η διοίκηση του ομίλου ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ αποδέχθηκε μια πολύ σημαντική έκπτωση και γι’ αυτό συνεχίζεται η συνεργασία μας. Παρακολουθούμε όμως σε καθημερινή βάση τις νοσηλείες προκειμένου να μην αναιρεθεί με πλάγιο τρόπο η έκπτωση που πήραμε.

 

Καθαρές κουβέντες

καθαρή δέσμευση μπροστά στους ασφαλισμένους μας

 

Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε αμέσως, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα νέο Ντυνάν και στο Μετροπόλιταν Χολαργού, και αυτό πρέπει να είναι ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους.

 

Καθαρές κουβέντες όμως

Όταν η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ διαπραγματεύεται σκληρά θα θέλαμε όλοι να είμαστε μια γροθιά.

Για όλους μας διαπραγματεύεται η διοίκηση.

 

Άλλοι πάλι απαίτησαν λέει διαφάνεια στα οικονομικά του οργανισμού κρούοντας ανοικτές θύρες. Από το 2018 και μετά οι οικονομικές καταστάσεις του ΕΔΟΕΑΠ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. Όποιος μπει στην ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να τα βρει όλα.

Είναι πλήρης η διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων από το 2018 και μετά και μάλιστα οι καταστάσεις αυτές γίνονται με διεθνή λογιστικά πρότυπα, δηλαδή με τις πληρέστερες και ασφαλέστερες μεθόδους.

 

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ενημέρωσε εγκαίρως και αναλυτικά τα ΔΣ όλων των Ενώσεων, πριν από το καλοκαίρι, και τους έδωσε εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα για όλα τα στοιχεία, τα μέτρα και τις διαπραγματεύσεις.

 

Καθαρές κουβέντες λοιπόν όχι λόγια του αέρα.

 

Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις και τον ρόλο μας.

Δεν παίζουμε παιχνίδι διαπραγματεύσεων στο διαδίκτυο.

 

Όσοι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στο Ντυνάν θα αποζημιώνονται με ΚΕΝ+20%+αμοιβές γιατρού, που ως ποσό είναι διπλάσιο από τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ καλύπτονται πλήρως οι χημειοθεραπείες και η αιμοκάθαρση.

 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

 

Ειδικά για τους καρδιοπαθείς η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συμφώνησε με το ΩΝΑΣΕΙΟ, το κορυφαίο νοσοκομείο της χώρας για τα καρδιολογικά, καλύπτοντας πλήρως τη νοσηλεία όπως και στην Ευρωκλινική, η οποία αποδέχθηκε τιμές ΩΝΑΣΕΙΟΥ, για τα καρδιολογικά. Οι τιμές αυτές, τα πακέτα, θα αποτελούν τη βάση αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ. Τυχόν υπέρβαση του κόστους αυτού σε τρίτο, ιδιωτικό πάντα νοσοκομείο, θα καλύπτεται από τον ασφαλισμένο.

Θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

(Σημείωση στο Ωνάσειο και την Ευρωκλινική έχουμε και πρωτοβάθμια κάλυψη).

 

 

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Για τα ΩΡΛ περιστατικά έχουμε υπογράψει σύμβαση πλήρους κάλυψης με την ειδική κλινική ORL ATHENS CLINIK, κατά γενική ομολογία πολύ καλή ειδική κλινική, οι τιμές της οποίας θα είναι οι τιμές βάσης, με τις οποίες θα αποζημιώνει ο ΕΔΟΕΑΠ, όποιον επιλέξει άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

 

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Για τα Οφθαλμολογικά ο ΕΔΟΕΑΠ έχει συμβάσεις με το ΟΜΜΑ και την ΥΠΑΠΑΝΤΗ ( η οποία έχει άδεια και για μεταμοσχεύσεις) οι τιμές των οποίων θα αποτελούν τις τιμές βάσης, με τις οποίες θα αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος αν επιλέξει άλλη ιδιωτική κλινική.

Θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

 

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Από τον Ιούνιο εφέτος έχουμε σύμβαση με την παιδιατρική κλινική της Ευρωκλινικής, για πλήρη κάλυψη των νοσηλειών των παιδιατρικών περιστατικών καθώς και για πρωτοβάθμια περίθαλψη των παιδιατρικών περιστατικών. Όπως βλέπουμε εξοικονόμηση δεν σημαίνει περικοπές αλλά και νέες καλύψεις για τους ασφαλισμένους μας και τα παιδιά τους εν προκειμένω.

 

Όλα τα προηγούμενα αφορούν τους ασφαλισμένους της Αττικής. Για την Θεσσαλονίκη ισχύει η σύμβαση με τον Άγιο Λουκά, ενώ υπογράφτηκαν νέες συμβάσεις με Βιοκλινική και Εuromedica. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι έχουν περισσότερες επιλογές. Βλέπετε πως εξοικονόμηση δεν σημαίνει περικοπές αλλά και νέες καλύτερες δυνατότητες.

 

Θα αναφερθεί για αυτά ο επικεφαλής του ΕΔΟΕΑΠ στη Βόρεια Ελλάδα Τάσος Φωκιανίδης.

 

Για την Κρήτη ισχύουν οι συμβάσεις πλήρους κάλυψης τόσο στα Χανιά, όσο και στο Ηράκλειο.

 

Πάμε τώρα σε μια άλλη πονεμένη ιστορία, που δείχνει πως η εξοικονόμηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα καλύτερης διαπραγμάτευσης και να πετύχει καλύτερες τιμές τόσο για τον ΕΔΟΕΑΠ όσο και για τους ασφαλισμένους.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ

 

Έχουμε πετύχει συμβάσεις με αρκετά διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με 120 ευρώ για προγραμματισμένες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας.

Ο κατάλογος αυτός θα ανακοινωθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτή θα είναι πλέον η τιμή βάσης, με την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΔΟΕΑΠ ενώ οι ασφαλισμένοι δεν θα αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η τιμή των 236 ευρώ θα ισχύει μόνο για την περιφέρεια, όπου δυστυχώς δεν σπάει το καρτέλ καθώς και σε περίπτωση νοσηλείας.

 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

 

Πέρυσι, ίσως και λόγω της μείωσης των περιορισμών από τον κόβιντ, είχε καταγραφεί μια αξιοσημείωτη αύξηση της επισκεψιμότητας στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ μεσοσταθμικά στο +25%. Φέτος η τάση αυτή συνεχίστηκε σε μικρότερο βαθμό και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αυξηθεί περαιτέρω. Υπάρχουν πολλοί γιατροί που πήραν ζεστά την προτροπή της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Θέλω και δημόσια να τους ευχαριστήσω ωστόσο δεν μπορεί οι ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ να υπολείπονται των εξωτερικών συνεργατών και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξει αυτό. Τα παραπεμπτικά και οι συνταγές είναι περίπου 55-57% εκτός και 43-45% εντός. Η αύξηση στα εκτός σημαίνει μεγαλύτερο κόστος.

 

Οι επισκέψεις στα ιατρεία αυξήθηκαν κατά 15% φέτος σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, παρότι υπάρχουν ευτυχώς λίγοι ιατροί μετεξεταστέοι. Αυτοί οι λίγοι, πρέπει να διορθωθούν για να μην χαλάνε τη γενική συλλογική προσπάθεια.

 

Φαίνεται αυτό το πρόβλημα και στην έρευνα ικανοποίησης των ασφαλισμένων. Έχουμε γνώση των προβλημάτων με το τηλεφωνικό κέντρο και τους γιατρούς ιδιαίτερα 12 με 2 το μεσημέρι και καταβάλλουμε – όλοι μαζί – συνεχείς προσπάθειες για την ελαχιστοποίησή τους.

 

Πολύ θετικά είναι τα αποτελέσματα των δυο επεμβατικών ιατρείων, όπου οι πράξεις αυξήθηκαν κατά 32 % εφέτος σε σχέση με το 2022.

 

Αυξημένες περίπου κατά 12% ήταν οι μαστογραφίες και οι υπέρηχοι. Είναι και αυτό πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα επικροτούν οι ασφαλισμένοι δείχνοντας την ικανοποίηση τους στην έρευνα που διεξήχθη.

 

Η όσο μεγαλύτερη επιστροφή των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ είναι απολύτως αναγκαία για τον έλεγχο των δαπανών υγείας. Ας είναι συνείδηση όλων μας: ασφαλισμένων, γιατρών, διοίκησης.

 

Να σημειωθεί ότι Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει εκσυγχρονίσει τον ιατροδιαγνωστικό του εξοπλισμό, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, και διαθέτει πλέον μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και ασφαλέστερη διάγνωση για τους ασφαλισμένους.

 

ΕΔΟΕΑΠ σημαίνει έμπρακτη και διαρκής φροντίδα για τους ασφαλισμένους του.

 

Όπως φροντίδα για τους πιο ευπαθείς συναδέλφους μας είναι και η δημιουργία γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας και η πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντική δράση. Η πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την δημιουργία εθελοντικής υπηρεσίας είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί για νομικούς λόγους από τον ΕΔΟΕΑΠ, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει τη βάση συνεργασίας των Ενώσεων.

 

Προχώρησε η αξιολόγηση του προσωπικού για πρώτη φορά με πολύ σημαντικά στοιχεία, που θα εμπλουτίζονται διαρκώς στην ετήσια αξιολόγηση, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς καμία τιμωρητική πρόθεση.

 

Όσον αφορά τώρα το ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, καθυστερήσαμε την προκήρυξη προσδοκώντας την ένταξή του στα χρηματοδοτούμενα έργα από κοινοτικούς πόρους. Είναι όμως έργο ζωής για τον εκσυγχρονισμό και την διαλειτουργικότητα του ΕΔΟΕΑΠ και πρέπει να γίνει ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να το εντάξουμε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

 

Τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αξιοποιούνται βάσει των προτάσεων της Επενδυτικής Επιτροπής από τους τρεις διαχειριστές που επελέγησαν με διαγωνισμό. Αυτή την στιγμή το χαρτοφυλάκιο του ΕΔΟΕΑΠ έχει ως εξής.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Τράπεζα Ελλάδος 5,6 εκατ.

Ομόλογα 31,5

Μετοχές. 13,3

Αμοιβαία 1,4

Έντοκα Γραμμάτια 22,6

Καταθέσεις 20,5

Διαχειριστές 5,1

—————————————-

ΣΥΝΟΛΟ. 100,1

 

Γιατί αναθεωρούμε τον προϋπολογισμό του 2023, τον οποίο καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε. Κυρίως για δύο λόγους.

Διότι είχαμε αυξημένα έσοδα κατά 3,35 εκατομμύρια ενώ ταυτοχρόνως αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας κατά 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σας καλώ να υπερψηφίσετε

 

Τις οικονομικές καταστάσεις του 2022

Τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό του 2023

Τον προϋπολογισμό του 2024

 

Την απαλλαγή του ΔΣ για το 2022

 

Καθαρές κουβέντες

Καθαρή δέσμευση μπροστά στους ασφαλισμένους μας

 

Το ΕΔΟΕΑΠ είναι το καλύτερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη

Παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις για να είναι πρότυπο για όλες της γενιές των ασφαλισμένων.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι και θα το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Σας ευχαριστώ.