ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ενημέρωση και μέτρηση σακχάρου από τον ΕΔΟΕΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ενημέρωση
και μέτρηση σακχάρου από τον ΕΔΟΕΑΠ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, την 14η Νοεμβρίου, ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχει σε όλους τους ασφαλισμένους του, που θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιτόπιο έλεγχο μέτρησης του σακχάρου τους (14/11, 11:00-19:00). Για τους ασφαλισμένους της περιφέρειας, δίδεται την ίδια ημέρα η δυνατότητα ελέγχου σακχάρου αίματος, μέσω άυλης συνταγογράφησης από τους ιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε απόλυτη (τύπου 1 διαβήτης) ή σχετική (τύπου 2 διαβήτης) έλλειψη ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα και με την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030! Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο 1 στους 10 πάσχει από διαβήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  • who.int (World Health Organization)
  • idf.org (Ιnternational Diabetes Federation)
  • easd.org (European Association for the Study of Diabetes)
  • moh.gov.gr (Υπουργείο Υγείας)
  • endo.gr (Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία)
  • ede.gr (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία )
  • https://www.hasd.gr (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη)