ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Ημερίδα ΕΔΟΕΑΠ, ΕΔΔΥΠΠΥ, ΙΣΑ, ΕΕΧ: Απαραίτητη η συνεργασία ΜΜΕ και επιστημόνων για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και εμβολίων

Τη σπουδαιότητα της σωστής ενημέρωσης με την αρωγή και των δημοσιογράφων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα από τον ΕΔΟΕΑΠ με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ).

Τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, εξηγώντας πως «το αντιβιοτικό,  από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορεί να αποβεί και μοιραίο όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα». Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ, επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τους επιστήμονες, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο για την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών». Για την παραπληροφόρηση ως προς τα εμβολιαστικά προγράμματα που «οδήγησε στην επανεμφάνιση παλαιών νοσημάτων, τα οποία είχαν εξαφανισθεί, όπως η ιλαρά» μίλησε ο Αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, δρ. Εμμανουήλ Ανδρεάδης.

Η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, υπογράμμισε «τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί για τη  συνταγογράφηση, ώστε να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών». «Το 2020 η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 2.000 θανάτους, από πολυανθεκτικά μικρόβια στην ΕΕ ενώ στη Νορβηγία κατεγράφησαν 100  θάνατοι και 300 στη Σουηδία» εξήγησε.

Στα μέτρα πρόληψης και τον εμβολιασμό ως «τα βασικά όπλα για την αντιμετώπιση της γρίπης» αναφέρθηκε η Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «η ιλαρά δεν αποτελεί πια μια περασμένη παιδική ασθένεια, λόγω μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού».

Στην ανάγκη χορήγηση «μιας δόσης του συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20 σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη άλλων νοσημάτων» αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης.

Η Βησσαρία Σακκά, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ,  τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού έναντι της Covid-19, «με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί». Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα «8 εκατ. άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση, περίπου 7,5 εκατ. τις δύο αρχικές δόσεις και μόνον 320.000 άτομα άνω των 65 ετών, έχουν κάνει το διδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο Β4/Β5» εξήγησε.

Στην ημερίδα, την οποία συντόνισε το μέλος του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Πάνος Σαμαράς, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου. Παρεμβάσεις έγιναν από τη συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, Νταίζη Παπαθανασοπούλου, που παρουσίασε τις δράσεις της ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και τη συντονίστρια του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις»  του δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σακουφάκη.

 

 

Φωτογραφίες και επιπλέον βίντεο:

WeTransfer

 

Ολόκληρη η εκδήλωση:

Ενημερωτική ημερίδα ΕΔΟΕΑΠ: Η σημασία των εμβολίων και της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών – ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

 

Ταινία μικρού μήκους «41 βαθμοί Κελσίου»:

“41οC” | Ταινία Μικρού Μήκους για τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών | Pfizer Hellas (youtube.com)

 

Βίντεο δράσεων ΕΔΔΥΠΠΥ:

WeTransfer 2