ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Επιστολή του αρχίατρου του ΕΔΟΕΑΠ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Αγαπητοί ασφαλισμένοι/ες

Το πρόβλημα της πολυφαρμακίας και οι δυσμενείς επιπτώσεις του, κυρίως στην Υγεία μας, είναι γνωστά σε όλους. Είναι προς όφελος των ιδίων των ασφαλισμένων, αλλά και του Οργανισμού μας να το αντιμετωπίσουμε σε ορθολογική βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και σύμφωνα με τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας την οποία πρέπει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την προστασία της Υγείας τους, θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας να λειτουργούμε σε κάθε περίπτωση, με βάση τους κανόνες που έχουν οριστεί από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα αλλάζει η μορφή της μηχανογραφημένης συνταγής που θα εκδίδουν οι γιατροί του Οργανισμού ως ακολούθως:

  1. Ο γιατρός θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά με ακρίβεια όλα τα στοιχεία της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία του φαρμάκου, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα, την ποσότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη συμμετοχή και θα σφραγίζει τη συνταγή.
  2. Ανά συνταγή/διάγνωση δεν θα συνταγογραφούνται περισσότερα από τρία φάρμακα και αν χρειάζονται περισσότερα φάρμακα θα εκδίδεται νέα συνταγή με ευθύνη γιατρού.
  3. Οι συνταγές τρίμηνης διάρκειας, για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιο νόσημα, θα εκδίδονται κανονικά με κανόνες για τη διάγνωση και τη δοσολογία των φαρμάκων με ευθύνη του γιατρού.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους (ΠΔ 121 ΦΕΚ 183-3-9-2008) οι συνταγές πρέπει να εκτελούνται για το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, μέσα σε προθεσμία 5 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης τους. Επίσης στις επαναλαμβανόμενες συνταγές το δεύτερο και τρίτο φύλλο μπορεί να προσκομίζεται στο φαρμακείο για εκτέλεση 5 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία.

Αγαπητοί/ές ασφαλισμένοι/ες (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και κυρίως όλα τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ) όλοι πρέπει να συνδράμουμε στην προσπάθεια της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με ποιοτικά κριτήρια και κυρίως για τη θωράκιση του Οργανισμού μας στη δύσκολη συγκυρία.

Να διατηρήσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ κόσμημα του ελληνικού Τύπου, μοντέλου Επικουρικού Ασφαλιστικού Οργανισμού και πρότυπο φορά Υγείας και Περίθαλψης.

Με χαιρετισμούς και ευχές για υγεία και μακροημέρευση όλων
Πέτρος Πετράκος, Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ