ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΡΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Αναφορικά με την «επιστολή  της συναδέλφου Λίνας Στεφάνου,  προς τον ΕΔΟΕΑΠ και την πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου για τους όρους ασφάλισης των άνεργων δημοσιογράφων και την περίφημη «φραγή», που κάνει το γύρο του διαδικτύου, εκθέτοντας πρωτίστως την ίδια την επιστολογράφο, θέτοντας την αλήθεια, τη νομιμότητα αλλά και την κοινή λογική, σε μεγάλη και άνευ λόγου δοκιμασία από τον ΕΔΟΕΑΠ εκδόθηκε η παρακάτω απάντηση:

Στα αναφερόμενα στην επιστολή οι απαντήσεις, που δίνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ για να αποκατασταθεί η αλήθεια έχουν ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Έχοντας παραβρεθεί στη συνάντηση (14-5-2012) για το θέμα των ανέργων κι αφού άκουσα προσεκτικά τις εξηγήσεις σας για το θέμα της φραγής μερίδας των ανέργων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Είναι αστεία τουλάχιστον δικαιολογία το ότι δεν μας αφήσατε το ελάχιστο περιθώριο των 30 ημερών πριν κάνετε φραγή στην ασφάλισή μας, επειδή φοβηθήκατε ότι κάποιοι θα έτρεχαν να βγάλουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα τα σπασμένα ενός χρόνου! Ότι δήθεν κάποιοι θα είχαν έτσι το χρόνο –όπως είπατε να επιβαρύνουν το ταμείο οικονομικά! Το ότι μας αντιμετωπίζετε σαν να είμαστε το φάντασμα του Αλ Καπόνε δεν το σχολιάζω. Σκέφτομαι όμως ότι θα μπορούσατε, αν είχατε τη διάθεση, να δώσετε προθεσμία 20-30 ημερών να τακτοποιηθούν οι οφειλές και σ’ αυτό το διάστημα ο ασφαλισμένος θα μπορούσε να κάνει τις εξετάσεις του μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ, στους γιατρούς που ούτως ή άλλως πληρώνονται με τον μήνα, χωρίς να επιβαρυνθεί το ταμείο. Αυτό λέγεται καλή πίστη».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φραγή των μερίδων είναι μέθοδος απογραφής και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με φόβους, κινδύνους, επαγγελματικές, ηθικές ή άλλες αξιολογήσεις. Οι μερίδες ανοίγουν αμέσως μόλις ο ασφαλισμένος/η προβεί στην απογραφή. Η διαδικασία της απογραφής έχει προβλεφθεί να επιτρέπει την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών υγείας, μετά από άμεση ιατρική κρίση. Η απόφαση της διοίκησης είναι να εντοπίσει όλους όσους εξαπατώντας τον Οργανισμό μας κάνουν χρήση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλων παροχών εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων μετόχων μελών του ΕΔΟΕΑΠ και να καταλογίσει τις δαπάνες αλλά και να αναζητήσει με κάθε νόμιμο και θεμιτό τρόπο τις ευθύνες τους. Όποιος/α δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όσο για τις χρονικές προθεσμίες τακτοποίησης οφειλών προβλέπεται να είναι πολύ μεγαλύτερες των 20-30 ημερών και επεκτείνονται σε πολύμηνους ή ακόμη και πολυετείς διακανονισμούς εξαιρετικά χαμηλών δόσεων, εφόσον όμως υπάρχει οικονομική δυσκολία του ασφαλισμένου, με βάση τα πραγματικά οικονομικά και φορολογικά του στοιχεία. Βεβαίως είναι περιττό να επισημάνουμε ότι το κόστος  λειτουργίας όχι μόνον του ΕΔΟΕΑΠ που προσφέρει υψηλής στάθμης ιατρικές, παρακλινικές, φαρμακευτικές, νοσοκομειακές, διοικητικές και πλήθος άλλες υπηρεσίες αλλά και οποιουδήποτε αντίστοιχου φορέα δεν εξαντλείται στη μισθοδοσία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Αν πάρουμε καλοπροαίρετα τις αποφάσεις σας θα δούμε ότι προσπαθείτε να σώσετε τον ΕΔΟΕΑΠ, μεταμορφώνοντάς τον σε ιδιωτικό κλαμπ προνομιούχων. Είναι μια άποψη, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι είναι η σωστή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η προσπάθεια είναι να υπάρχει υγιής και βιώσιμος ΕΔΟΕΑΠ στο παρόν και το μέλλον, με κανόνες διαφάνειας, ισότιμης αντιμετώπισης και στήριξης όλων των ασφαλισμένων μελών ανέργων, εργαζομένων συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Οι άνθρωποι του Τύπου όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δυστυχώς έχουν χάσει εδώ και καιρό κάθε σχέση όχι μόνον με προνόμια αλλά και με στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Γνωρίζουμε όλοι πως χρόνια ολόκληρα οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να παρανομήσουν γιατί κανείς δεν τους καλύπτει. Ούτε η ΕΣΗΕΑ, ούτε η πολιτεία, ούτε ο ΕΔΟΕΑΠ έκαναν ποτέ κάτι για να αλλάξουν την κατάσταση. Άνθρωποι που δουλεύουν με μπλοκάκι, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν άνεργοι προκειμένου να ασφαλίζονται στον φορέα τους! Παράλογο ε; Σ΄ αυτή την λάθος κατάσταση εσείς στηρίξατε την απόφασή σας με τα εκκαθαριστικά. Μια τέτοια μονομερής απόφαση –όταν το θέμα αφορά τόσο την ΕΣΗΕΑ όσο και την Πολιτεία που δεν νομοθετεί- δεν μπορεί παρά να είναι πάλι λάθος. Τελικά αυτοί που την πληρώνουν για άλλη μια φορά είναι οι δημοσιογράφοι. Όχι γιατί άλλαξαν δουλειά, ή γιατί κάνουν κάτι παράνομο, αλλά επειδή δουλεύουν στα social media (τα οποία δεν αναγνωρίζονται για κάποιο λόγο από την ΕΣΗΕΑ) ή επειδή οι εργοδότες τους αρνούνται να τους βάλουν μισθολόγιο! Αυτούς εσείς τώρα λέτε πως τους πετάτε έξω από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Γιατί; Με ποιο δικαίωμα; Και πόσο δίκαιο είναι αυτό;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τους βασικούς στόχους της απογραφής ανέργων που διενεργεί ο ΕΔΟΕΑΠ είναι να εντοπιστούν με συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα, οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα, που σχετίζονται με την εργασιακή και ασφαλιστική πραγματικότητα του κλάδου, σε όλα τα καθιερωμένα και νέα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να αναζητηθούν υγιείς, νόμιμες και καθαρές λύσεις για όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνον η συνεργασία αλλά και η ανάληψη ευθύνης από όλους, δηλαδή τις διοικήσεις του Οργανισμού μας και των Ενώσεων αλλά και από τους ασφαλισμένους, τους εργοδότες και την πολιτεία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Ο ΕΔΟΕΑΠ σε συνεργασία με τις Ενώσεις πρωτοστατούν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την καθιέρωση αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο αλλά και για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παράνομης, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στον τομέα της Ενημέρωσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Μας στέλνετε επίσης –κατά δήλωση κυρίας Σπανοπούλου- να ασφαλιστούμε στο ταμείο του/της συζύγου (εφ’ όσον υπάρχει). Ο ΕΔΟΕΑΠ κύριοι είναι κατάκτηση όλων των δημοσιογράφων. Αν ήθελα να είμαι στο ΤΕΒΕ ή στο ταμείο εμπόρων, ή στο ΙΚΑ θα έκανα κάτι άλλο στη ζωή μου. Είμαι 30 χρόνια μάχιμη δημοσιογράφος και θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμά μου να ασφαλίζομαι στον φορέα μου! (Γιατί έστω και άνεργη πάλι μάχιμη είμαι, αφού ποτέ δεν σταματάω να γράφω ακόμα κι όταν δεν πληρώνομαι! Η άλλη μεγάλη πληγή του επαγγέλματος. Για μας η δημοσιογραφία δεν είναι απλό επάγγελμα, είναι χαρακτηριστικό με το οποίο γεννηθήκαμε. Με καταλαβαίνετε καθόλου;)»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ασφαλιστική νομοθεσία προβλέπει ότι σύζυγοι, οι οποίοι δεν δικαιούνται ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα μπορούν και πρέπει να ασφαλίζονται στον φορέα του/της συζύγου τους, ως προστατευόμενα μέλη. Ο ΕΔΟΕΑΠ τηρεί αυτή τη νόμιμη υποχρέωση. Όσοι λοιπόν δεν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, ώστε νομίμως, δικαίως και εισφέροντας τα αναλογούντα ποσά να ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ μπορούν και πρέπει να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, που ο νόμος προβλέπει. Κανένας δεν στερεί δικαιώματα ασφάλισης από μάχιμους δημοσιογράφους. Στόχος της απογραφής, όπως επισήμως έχει ανακοινωθεί είναι να εντοπιστούν επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι και κάθε λογής ετεροεπαγγελματίες, αλλά και πιθανοί  «επαγγελματίες άνεργοι» της μαύρης, ανασφάλιστης, αδήλωτης και ανώνυμης ρυπαρογραφίας. Ήδη εμφανίζονται άνεργοι, από το 1991!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Τρίτο και τελευταίο σημείο για το οποίο σας θεωρώ υπεύθυνους είναι που δεν μας φωνάξατε νωρίτερα όχι απλά να συζητήσουμε αλλά να σας καταθέσουμε τυχόν προτάσεις που έχουμε για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Το θέμα αυτό εκτός από σας αφορά και εμάς -αν το ξεχάσατε. Είμαι σίγουρη ότι σε κάποια καλύτερη απόφαση θα καταλήγατε. Μια και δεν το κάνατε όμως αναγκάζομαι τώρα να σας στείλω αυτήν την επιστολή και να σας προτείνω να ξανασκεφτείτε την άδικη και τόσο λάθος αυτή απόφασή σας. Αναρωτιέμαι: όλοι εμείς που θα εκδιωχθούμε από τον Φορέα μας με μια απόφασή σας, χάνουμε και το δικαίωμά μας να ψηφίσουμε για την ανάδειξη του επόμενου ΔΣ; Αν είναι έτσι τότε μας στερείται όχι μόνο την ασφάλιση αλλά και το δικαίωμα σαν δημοσιογράφοι να αποφασίζουμε τα του κλάδου μας. Από την άλλη, αν με έχετε πετάξει έξω και δεν γνωρίζω την ποιότητα του έργου που παράγετε, με τι κριτήρια θα κληθώ να ψηφίσω μεθαύριο; Καταλαβαίνετε πόσο παράλογη είναι η απόφασή σας; Πρόταση: Αντί να μας διώξετε (είναι αστείο και μόνο που το γράφω) από τον ασφαλιστικό μας Φορέα, μήπως θα ήταν καλύτερα εμείς οι «άνεργοι» δημοσιογράφοι να κληθούμε να δώσουμε εισφορά αντίστοιχη των εισοδημάτων μας, αντί των 43 ευρώ που είναι σήμερα για όλους; Σαν μηνιαία εισφορά βάσει του μισθού μας. Μπορείτε να φτιάξετε μια κλίμακα. Να ξεκινάει από όσους έχουν εισόδημα 6-10.000 ευρώ το χρόνο και να φτάνει μέχρι τις 50.000 ευρώ και άνω το χρόνο. Ζητήστε εισφορά αντίστοιχη. Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα –αν το συζητήσετε και με τους νομικούς σας κι αν έχετε καλή διάθεση. Έτσι ο ΕΔΟΕΑΠ θα αυξήσει τα έσοδά του. Εμείς δεν θα φωνάζουμε εναντίον σας. Κι εσείς δεν θα μείνετε στην ιστορία ως το μοναδικό εχθρικό προς τους ασφαλισμένους του ΔΣ. Αντίστοιχες λύσεις θα μπορούσατε να βρείτε και για τα άλλα μέτρα που ανακοινώσατε (βρεφονηπιακούς κλπ), αν κάνατε διάλογο μαζί μας αντί να αποφασίζετε μόνοι σας. Περιμένω μια απάντησή σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει εξηγήσει και ενημερώσει διάφανα και δυναμικά προς όλες τις κατευθύνσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  ο Οργανισμός μας στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως επίσης έχει γνωστοποιήσει όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει και τους σκοπούς που αυτές εξυπηρετούν. Επίσης η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει διαρκώς ανοιχτές τις πόρτες της στους συναδέλφους μέλη του Οργανισμού μας και είναι απολύτως ανοιχτή και διαθέσιμη για διάλογο και να εξετάσει κάθε είδους προτάσεις, που στηρίζονται σε νόμιμες, διαφανείς, καταστατικές προϋποθέσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Οργανισμού και των ασφαλισμένων μελών του στο παρόν και στο μέλλον. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να σχολιάσουμε καν τις εμφανιζόμενες ως προτάσεις που αναφέρονται σε κλιμάκωση εισφορών ανέργων, με βάση το εισόδημα τους από μισθούς (!), μάλιστα άνω των 50.000 ευρώ ούτε τις αναφορές, που συνδέουν την υποχρέωση των δημοσιογράφων όχι μόνο να είναι ενήμεροι αλλά και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα με εκλογικές τους επιλογές. Η επιστολογράφος συνάδελφος θα μπορούσε να θέσει τα ερωτήματα και τις απορίες της στην ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ για την ενημέρωση των ανέργων συναδέλφων. Η συνάντηση αυτή  της οποίας τα πρακτικά σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας, διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, μέχρι να απαντηθούν και να εξηγηθούν όλες οι ερωτήσεις αλλά και να ακουστούν όλες οι γνώμες και οι παρεμβάσεις. Επίσης η ίδια, όπως και κάθε συνάδελφος μπορεί  με κάθε ευκαιρία να ζητήσει  από τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ οποιαδήποτε εξήγηση και να λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τον Οργανισμό μας και την απασχολούν.

Καθώς η επιστολή για το θέμα απευθύνεται προσωπικά στην πρόεδρο, οι παραπάνω απαντήσεις κρίνεται σκόπιμο να υπογραφούν από την ίδια που φέρει άλλωστε και τη διοικητική ευθύνη απέναντι στο Δ.Σ, το νόμο και τους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Αγαπητή Λίνα,

Όπως σου εξηγήθηκε και κατ’ ιδίαν (και το προσπερνάς…): «Κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα κανενός συναδέλφου και κανενός ανέργου μας δε χάνεται!»

Ωστόσο σύμφωνα με το Καταστατικό μας, όσο δεν καταβάλεις ό,τι (και εάν) χρωστάς και δεν αποδεικνύεις την ανεργία σου, βάσει φορολογικής δηλώσεως, η μερίδα σου θα έχει φραγή για τον κλάδο Περίθαλψης. Γι’ αυτό οφείλεις να απογραφείς, προκειμένου να ελεγχθείς, όπως όλοι.

Λυπούμαστε πολύ και έχουμε κατανόηση για τα προβλήματα του καθενός χωριστά.
Ειδικά για μια καλή συνάδελφο όπως εσύ, «γεννημένη δημοσιογράφος» και δυστυχώς άνεργη σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση σου.

Έχουμε, όμως, την ευθύνη να στηρίζουμε τα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων εργαζομένων και ανέργων και των οικογενειών τους και να λάβουμε μέτρα για την βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ στη δύσκολη συγκυρία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ