ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΔΥΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

 

Ανακοίνωση της Διοίκησης

 

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι

Γνωρίζετε όλοι τις προσπάθειες της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ από το Δεκέμβριο 2009 για εξορθολογισμό όλων των δαπανών. Από τότε μέχρι σήμερα όλα, εντός και εκτός ΕΔΟΕΑΠ, βαίνουν δυστυχώς επιδεινούμενα. Ειδικά στο θέμα του βοηθήματος των βρεφονηπιακών σταθμών, το Διοικητικό Συμβούλιο έγινε τότε στόχος αρνητικής κριτικής, ότι «με τις αποφάσεις του άλλαζε τον οικογενειακό προγραμματισμό στη μέση της σχολικής χρονιάς».

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες αυτές, και αμέσως μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, φέτος η χορήγηση του βρεφονηπιακού βοηθήματος ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και μαζί, θεσπίστηκε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ο θεσμός των συμβεβλημένων παιδικών σταθμών, με σκοπό τη σταθεροποίηση υπέρ των ασφαλισμένων του μηνιαίου κόστους της δαπάνης αυτής.

Σας ενημερώνουμε πως υπογράφηκε σύμβαση με το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και με το Νέο Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος ενώ παράλληλα στην Αθήνα ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η χρήση των υπηρεσιών των συμβεβλημένων σταθμών- που είναι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών- ΠΑΣΙΠΣ. Έτσι το σύνολο των συμβεβλημένων παιδικών σταθμών με τον ΕΔΟΕΑΠ ανέρχεται σε 100.

Για το σοβαρό αυτό θέμα μελετήθηκαν και καταγράφηκαν τα οικονομικά στοιχεία και αποφασίστηκε να στηριχθεί η παροχή αυτή, παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, με μείωση κατά 30 ευρώ ανά παιδί και υποστήριξη των αποδεδειγμένα οικονομικά ασθενέστερων συναδέλφων μας.

Και φέτος όμως, οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται, αντιμετωπίζοντας ο καθένας το προσωπικό του πρόβλημα από τη δική του σκοπιά, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει και στον ΕΔΟΕΑΠ. Τα έσοδα βαίνουν συνεχώς μειούμενα και τα στοιχεία δείχνουν για το πρώτο τετράμηνο 2011 μείωση κατά 30%.

Αυτό που συμβαίνει σε όλη τη χώρα δεν μπορεί να άφηνε ανεπηρέαστο τον Οργανισμό μας . Η Διοίκηση αντιλαμβάνεται και κατανοεί τις ισχυρές εργασιακές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που δέχονται όλα τα μέλη μας. Συμπάσχει και προσπαθεί να διαχειριστεί με τον πιο ηθικό και δίκαιο τρόπο το πρόβλημα, έχοντας πάντως τη συνολική και όχι την αποσπασματική εικόνα του προβλήματος, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη της διατήρησης της επικούρησης, του εφάπαξ, της περίθαλψης και φυσικά των κοινωνικών παροχών στο καλύτερο δυνατό μέτρο, σήμερα και στο μέλλον.

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:

1.Τα κοινωνικά κριτήρια τέθηκαν ακριβώς για να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι σε στιγμή οικονομικής κρίσης.

2.Το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα, είναι κοινωνικά πιο δίκαιο και οικονομικά ανταποκρίνεται βάσει της μελέτης που έγινε στα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού, που είναι τα πιο δύσκολα για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του.

3.Δόθηκε προτεραιότητα στους άνεργους, στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και στους οικονομικά ασθενέστερους.

4.Η παροχή του βοηθήματος του βρεφονηπιακού σταθμού αποτελεί απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό Υγείας. Σύμφωνα με το Καταστατικό μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για το ύψος του εφάπαξ, το ύψος της επικουρικής σύνταξης, τις δαπάνες περίθαλψης και το ύψος των κοινωνικών παροχών με βάσει την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού κατ΄ έτος και με γνώμονα τη βιωσιμότητά του σε όφελος όλων των μελών, και το καλό και συμφέρον για όλους τους ασφαλισμένους.

Συνάδελφοι,

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πιέζουν τα οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά δεδομένα των μελών μας. Είναι η ώρα της συνευθύνης και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ο καθένας από την πλευρά του, ώστε να αντιστρέψουμε τη δυσμενή συγκυρία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ως άνθρωποι, ως ασφαλισμένοι , ως πολίτες και ως χώρα.

O ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να παραμείνει υγιής Οργανισμός για όλους εμάς που τον έχουμε ανάγκη, για τον πάσχοντα συνάδελφο, για το γέροντα, για τον άνεργο, για το νέο ασφαλισμένο!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ