ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Προέχει η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
Ανακοίνωση – απάντηση της Διοίκησης του Ταμείου

Στις αιτιάσεις  μερίδας ασφαλισμένων, τις ανακοινώσεις  συνδικαλιστικών  παρατάξεων αλλά και αυτού ακόμη  του  προεκλογικού ΔΣ   της ΕΣΗΕΑ  η Διοίκηση  του ΕΔΟΕΑΠ σε μια ,προς όλους οφειλόμενη απάντηση  τονίζει :

Επιδιώξαμε και θα επιδιώκουμε πάντα το διάλογο και τη συνεργασία με τις 4 Ενώσεις  των οποίων τα 9.305  μέλη  είναι τα μέλη μας , των οικογενειών τους συμπεριλαμβανομένων (17.153 συνολικά).

Το 2008  παραδώσαμε στις 4 διοικήσεις την αναλογιστική μελέτη Ρομπόλη με πλήρη ενημέρωση τους για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο  μέλλον του  Ταμείου  μας. Από το 2007  παραδίδονται  στην ετήσια Γενική  Συνέλευση  των μετόχων μελών  μας αναλυτικά τα  οικονομικά μεγέθη (Έσοδα, Έξοδα , Αποθεματικά), ενώ  τον Μάιο του 2009 παραδόθηκε και αναρτήθηκε στο site του Οργανισμού  o ισολογισμός κατηρτισμένος με βάση τα λογιστικά πρότυπα Ε.Λ.Σ., πλήρη καταγραφή  και έγκυρη αποτύπωση της οικονομικής  κατάστασης του ΕΔΟΕΑΠ.

Κανείς δεν μπορεί  να λέει ότι δεν γνώριζε και κανείς δεν δικαιούται  να αμφισβητεί ανεύθυνα  το αυτοδιοίκητο του Ταμείου μαςπροσφεύγοντας σε υπουργεία, σε ανακοινώσεις και σε παραστάσεις που διαταράσσουν το κλίμα συνοχής και συναίνεσης στον ασφαλιστικό μας φορέα, απαραίτητο σήμερα  όσο ποτέ.

Πολύ περισσότερο όταν οι 4 διοικήσεις, ακόμη και αυτή της ΕΣΗΕΑ που συγκροτήθηκε 7 μήνες μετά τις εκλογές , στις συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία μας , έδειξαν να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα, τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα των ομόφωνων αποφάσεων μας, που λήφθηκαν μετά από ενδελεχή μελέτη, με αίσθημα ευθύνης και με προσοχή στις  ευαίσθητες ομάδες  του κλάδου των ΜΜΕ: ανέργους, πολύτεκνους, μονογονεïκές οικογένειες , υπερήλικες , καθηλωμένους, χρόνια  πάσχοντες και  χαμηλόμισθους.

Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκύπτει από αδιαμφισβήτητα στοιχεία που μας παραδόθηκαν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι  κακές διαχειριστικές , πελατειακές και παροχολογικές τακτικές του παρελθόντος, απουσία συστήματος ελέγχου, μείωση των εσόδων και αύξηση  των ασφαλισμένων, απειλούν να μας φέρουν στο άμεσο μέλλον  αντιμέτωπους με  προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα άλλους φορείς  κοινωνικής ασφάλισης.

Η αλήθεια είναι ότι ευθύνη  έναντι  όλων των μελών του ΕΔΟΕΑΠ  θα είχε το ΔΣ μόνο αν απέφευγε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα!!

Από τον προϋπολογισμό για  το 2010, που ομόφωνα ψήφισε το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ,(ΑΔΣ 10/15-3-2010) σαφώς προκύπτει ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και  επιβεβλημένα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η μείωση του επιπέδου παροχών, ιδιαίτερα  στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και σε σύγκρουση  με τους εμπόρους Υγείας…

Σε καιρούς,  κατά κοινή ομολογία δύσκολους, ουδείς δικαιούται να πλειοδοτεί σε «κοινωνική ευαισθησία » ή και να αδιαφορεί για τα οικονομικά προβλήματα. Πολύ περισσότερο, μια Διοίκηση που έχει εκλεγεί δημοκρατικά   και έχει από  την επόμενη κιόλας μέρα  αποδείξει ότι   ξέρει να  παράγει έργο  ευθύνης  και να   συνεργάζεται πέρα και πάνω από πολιτικές,  κομματικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες. Είμαστε μια Διοίκηση πού δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το αυτονόητο: Τον εξορθολογισμό των δαπανών με παράλληλη προσπάθεια την καλυτέρευση των εσόδων μας.

Για όλους εμάς είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο ότι πέρα και πάνω απ όλα   προέχει μόνο  η βιωσιμότητα  του Ταμείου Περίθαλψης και Επικούρησης των  σκληρά εργαζόμενων  του Τύπου και των οικογενειών τους

Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη των αποφάσεων μας έναντι όλων εκείνων που δημιούργησαν με θυσίες  το Ταμείο μας, όσων μας ψήφισαν για να υπηρετούμε  τα ασφαλιστικά τους συμφέροντα και εκείνων που θα το αναλάβουν αύριο για να έχουν οι νεότεροι συνάδελφοι όσα απολαμβάνουν οι παλιότεροι.

Κάνουμε σαφές  ότι  σεβόμαστε τις συνδικαλιστικές ενώσεις  γιατί σε αυτές ανήκουμε. Ωστόσο, τα καθήκοντά μας που απορρέουν από το νόμο είναι σαφή  ενώ  σε καμία  περίπτωση δεν προβλέπεται συνδιοίκηση. Έχουμε δεσμευτεί να  διοικούμε με υπευθυνότητα , με μέτρο πάντα τον ‘Άνθρωπο , σύμφωνα με το νόμο, την κοινωνική και ηθική μας ευθύνη απέναντι σε συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν ώστε να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον του Ταμείου .

Γι αυτό κρινόμαστε, άλλωστε, από τη Γ ενική Συνέλευση  και το εκλογικό σώμα .

Δεν μας αφορούν παραταξιακές λογικές  που θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ αιχμή του δόρατος σε προεκλογικού ή κομματικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις. Και καλούμε τις αδελφές Ενώσεις σε συνεργασία και εγρήγορση για την  υπεράσπιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων  πριν να είναι αργά, καθώς το  νέο  ασφαλιστικό οδεύει  ήδη για τη Βουλή.

Εάν προτεραιότητα των Ενώσεων είναι το Κυτταρολογικό Εργαστήριο επιβεβαιώνουμε ότι όλες  οι ασφαλισμένες θα κάνουν δωρεάν το test pap εντός και εκτός ΕΔΟΕΑΠ, με τις τιμές που ορίζει η Πολιτεία και όχι  οι έμποροι της Υγείας. Το ΔΣ αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του γιατί το κόστος  του ήταν πέραν των σημερινών οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου και με δεδομένο ότι δεν θα θίγονται δικαιώματα περίθαλψης . Αντίθετα, από  τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου εξασφαλίζεται η συνέχιση της δωρεάν παροχής του test pap, μείζονος σημασίας εξέταση για την Πρόληψη.

Τέλος, η Διοίκηση διευκρινίζει ότι οι διακριτές εξαιρετικές περιπτώσεις στο επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού θα επανεξεταστούν τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση  για  το  επιπλέον θερινό επίδομα αφορά μόνο στο καλοκαίρι του 2010 και  τους συνταξιούχους , ενώ  θα καταβληθεί κανονικά στα αποδεδειγμένα  άνεργα άμεσα μέλη μας  .

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ