ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης

«Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας στηρίζουν την οικονομία και το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Η Αλληλεγγύη είναι η ύστατη ασπίδα προστασίας ενάντια στις ανισότητες», τόνισε ο Βέλγος Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella (από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), υπογραμμίζοντας ότι τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας στηρίζουν την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προσφέρουν υγειονομική κάλυψη και κοινωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 160 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), με θέμα τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες και ενέργειες για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων της Ευρώπης.

Την ικανοποίησή τους από τη μέχρι σήμερα υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και την προσωπική τους δέσμευση να επιμείνουν σε αυτό το στόχο, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΑΙΜ, κ. Jean-Philippe Huchet και οι Αντιπρόεδροι κ. Christian Zahn (από τη Γερμανία), κα Ελένη Σπανοπούλου (από την Ελλάδα), κ. Abdelmoula Abdelmoumni (από το Μαρόκο) και κ. Pedro Bleck Da Silva (από την Πορτογαλία).

«Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής Ευρώπης και θα έπρεπε να ενθαρρύνονται στο να προωθούν και να προάγουν την αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Marc Tarabella, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα προαιρετικό Καταστατικό για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αναγνώρισή τους, να δημιουργηθεί ένα πεδίο δράσης και να τους επιτραπεί να εργασθούν εντός του πλαισίου της Ευρώπης και σε χώρες όπου δεν υφίσταται σχετικό νομικό πλαίσιο.

Το προεδρείο της ΑΙΜ ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισχυρή τους δέσμευση να στηρίξουν το Καταστατικό για τα Ευρωπαϊκά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας. Υπενθύμισαν την Γραπτή Διακήρυξη για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, των ενώσεων και των ιδρυμάτων, την οποία προώθησαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Tarabella, Bastos, Canfin, Vegriat και Weber και η οποία έλαβε το 2010, 386 υπογραφές.

Θύμισαν, επίσης, την Έκθεση για τα Α.Τ.Υ. που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Νοέμβριο του 2011. Ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τους Ευρωβουλευτές για το εξαιρετικό έργο και την υποστήριξή τους, μέσω της γνωμοδότησης για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από την εισηγήτρια Ευρωβουλευτή της Επιτροπής για την Απασχόληση, κα Regina Bastos, που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012, καθώς και την Έκθεση για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από τον εισηγητή Ευρωβουλευτή της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, κ. Luigi Berlinguer, που υιοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013 και που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία της ολομέλειας στις 14 Μαρτίου.

Η AIM υπερασπίζεται θερμά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και, με αυτό το στόχο, χαιρετίζει την επικείμενη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα αποτελέσματα της μελέτης της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στην Ευρώπη.

Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της ΟΑΤΥΕ

Δείτε το συνημμένο αρχείο