ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Ο ΕΔΟΕΑΠ νοιάζεται για τους χρονίως πάσχοντες ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΔΟΕΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΕΔΟΕΑΠ νοιάζεται για τους χρονίως πάσχοντες
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΔΟΕΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ, με γνώμονα πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την φροντίδα των ασφαλισμένων του, παρέχει, πρώτος σε όλη τη χώρα, από τον Μάρτιο του 2020 την άυλη συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η δυνατότητα στους θεράποντες ιατρούς να χορηγούν «επαναλαμβανόμενες συνταγές» έως και εξάμηνης διάρκειας στους ασθενείς  που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πασχόντων στο ιατρείο, μέτρο που βοηθούσε στην αποφυγή της διασποράς της Covid-19 και μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι χρονίως πάσχοντες.

Ωστόσο, με γνώμονα τη φροντίδα της υγείας και την προστασία των ασφαλισμένων του, ο ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε τη συνέχιση της άυλης συνταγογράφησης «επαναλαμβανόμενων συνταγών» με προϋπόθεση τη διενέργεια εργαστηριακού ή και κλινικού ελέγχου, κατά προτίμηση εντός του Οργανισμού για τους διαμένοντες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ανά έξι έως 8 μήνες, για τους εξής λόγους:

Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ψυχικά νοσήματα, προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα κ.ά. είναι συνήθως μακροχρόνια, και ενδέχεται, ορισμένες φορές, να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες.

Στις ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνονται η αύξηση των ενζύμων του ήπατος (τρανσαμινάσες), βλάβες στους μυς και στους νεφρούς κ.ά. Η ταυτόχρονη μάλιστα χορήγηση με φάρμακα, όπως παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο. Σύμφωνα λοιπόν και με τις διεθνείς ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες, απαιτείται συχνή παρακολούθηση σε εργαστηριακό έλεγχο, αρχικά συχνότερα και στη συνέχεια αραιότερα (ανά έξι ή οκτώ μήνες). Για τον λόγο αυτόν απαιτείται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος το αργότερο ανά οκτώ μήνες, ούτως ώστε να ελέγχονται αφενός μεν η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αφετέρου δε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, που ενδεχομένως να εμφανισθούν από τη φαρμακευτική αγωγή. Επαναλαμβάνουμε ότι ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνεται κατά προτίμηση εντός του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς κανένα κόστος για τον ασφαλισμένο.

Αν ο θεράπων ιατρός διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα από τις εξετάσεις, αυτό θα οδηγήσει στη διακοπή του φαρμάκου ή στην αντικατάσταση ή στην τροποποίηση της δόσης του. Αν όχι, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να αναγράψει με ασφάλεια για τον πάσχοντα 2μηνη, 3μηνη ή 6μηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή, όπως αυτό πραγματοποιείται και στους άλλους ασφαλιστικούς Οργανισμούς περιλαμβανομένου του ΤΥΠΕΤ (τραπεζοϋπάλληλοι).

Η επαναλαμβανόμενη κατά παραγγελία συνταγογράφηση, χωρίς επανεκτίμηση και επικαιροποίηση του εργαστηριακού ελέγχου, απαιτεί βέβαια λιγότερο χρόνο απασχόλησης και για τον θεράποντα ιατρό, αλλά δεν είναι ιατρικά σωστή, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία του ασφαλισμένου και δεν συνιστάται από τις οδηγίες των επιστημονικών ιατρικών ενώσεων.

Συνεπώς, η ανάγκη για τακτική επικοινωνία του ασφαλισμένου με τον θεράποντα Ιατρό, κατά προτίμηση του ΕΔΟΕΑΠ και η επικαιροποίηση του απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού δεν στοχεύει στην κατάργηση της άυλης συνταγογράφησης, αλλά στον έλεγχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν για την υγεία του ίδιου του χρονίως πάσχοντος. Κατά συνέπεια, ασφαλισμένοι που έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο το τελευταίο εξάμηνο ή οκτάμηνο μπορούν να λαμβάνουν επαναλαμβανόμενη συνταγή 3-6 μηνών.

Οι ασφαλισμένοι με χρόνιες παθήσεις, όπως αγχώδης διαταραχή και αντιδραστική κατάθλιψη, καλούνται να προσκομίζουν ανά έτος νεότερη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα που ακολουθούν, από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, για να λάβουν αναλυτικές οδηγίες και να κλείσουν ραντεβού για εξέταση από τον ειδικό για την πάθησή τους θεράποντα ιατρό.

Προγραμματισμός ραντεβού: 210-7264700, επιλογή 1

Πληροφορίες για συνταγογράφηση (αφορά ασφαλισμένους που έχουν πρόσφατο εργαστηριακό έλεγχο):
210-7264700 επιλογή 2 και στη συνέχεια επιλογή 1
Απευθείας τηλέφωνα: Ράπτη Βασιλική 2107264803, Κατσίμπα Θεοδώρα 2107264757

Πληροφορίες και διευκρινίσεις:
Γραμματεία Αρχιάτρου: 210-7264700 επιλογή 2 και στη συνέχεια επιλογή 2
Απευθείας τηλέφωνα: 2107264807, 818, 816

Μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι-χρονίως πάσχοντες κλείσουν ραντεβού στον ΕΔΟΕΑΠ ή γνωστοποιήσουν στον Οργανισμό την ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού τους (κατά προτίμηση του ΕΔΟΕΑΠ ή άλλου εξωτερικού συμβεβλημένου ή μη), οι ιατροί του ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν φάρμακα με συνταγή μηνός, για να μη μείνουν χωρίς τη θεραπεία τους οι χρονίως πάσχοντες. Εξυπακούεται ότι θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και οι γιατροί τους, συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΔΟΕΑΠ.

Ωστόσο, για την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας τους, οι χρονίως πάσχοντες, και για την ενημέρωση του ιατρικού τους φακέλου – που έχει ξεκινήσει και υλοποιείται στον ΕΔΟΕΑΠ -, θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα (6-8 μήνες), να πραγματοποιήσουν τις εργαστηριακές τους εξετάσεις, κατά προτίμηση εντός του ΕΔΟΕΑΠ, με ειδικά ραντεβού για τους ίδιους.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι για τις περισσότερες παθήσεις των χρονίως πασχόντων υπάρχει είτε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα είτε χαμηλή (δηλαδή 10%). Και αυτό με απόφαση της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ θα ισχύει και στο μέλλον, καθώς ο Οργανισμός θα συνεχίσει να είναι πρότυπο παροχών για όλους τους ασφαλισμένους. Ο ΕΔΟΕΑΠ νοιάζεται για όλες και για όλους και πρωτίστως για τους χρονίως πάσχοντες.